18 Saker att Göra i Menton, Frankrike: En Komplett Lista

Vill du ha tips på vad du kan göra i Menton?

Menton är en stad belägen på den franska rivieran, mest känd för sin spektakulära årliga citronfestival.

Men när många tycker om den franska rivieran, är Menton en stad som ofta glöms bort eller försummas.

Och medan Menton mestadels är känd för att vara en mycket lugn och ibland tråkig stad, finns det gott om saker att göra i Menton och det finns säkert saker att se som är väl värda att besöka om du är i området eller längs Franska Rivieran.

Medan Menton, den sista staden på den franska rivieran före den italienska gränsen inte är nummer ett val för de flesta turister, har den massor av saker att erbjuda och är definitivt värt att lägga till på din lista över saker att göra på franska rivieran.

I det här inlägget delar vi en komplett lista över de bästa sakerna att göra i Menton, samt platser att besöka och se.

Jean Cocteau-museet

En av de saker att göra i Menton är att besöka Jean Cocteau-museet.

Jean Cocteau älskade Menton, och under en promenad längs stadens kust kom han på tanken att vända en bastion från 1600-talet (1636) på strandpromenaden i Menton till ett monument till hans arbete.

Byggnaden användes inte, så Jean Cocteau restaurerade byggnaden själv. Cocteau spenderade mycket tid i Menton i sina senare år, och därför har Menton idag den största offentliga resursen för sitt arbete i hela världen.

Jean Cocteau-museet grundade sig 2011, efter Séverin Wunderman, en Cocteau-expert och samlare donerade sin multimillionsdollar samling av konstnärens verk till staden Menton 2003.

I Jean Cocteau-museet hittar du ungefär 1 800 stycken, som kommer i alla format och former. Dessa inkluderar allt från fotografier, grafik, film, ritningar och mycket mer.

Saint-Michel basilikan

Saint-Michel basilikan är bland de mest populära sakerna att göra i Menton.

Basilikan är en barockkyrka med vackra detaljer och underbar arkitektur som visar att Menton till stor del hört till Italien i historien.

Dess interiör är helt fantastisk, och så är utsidan.

Basilikans första sten var inställd 1619, men det skulle ta fram till 1653 när Saint-Michel basilikan Menton var färdig.

Inte överraskande hittar du denna basilika i Gamla stan i Menton. Vidare tillkom ett torn till basilikan som byggdes 1701, med en höjd på 53 meter, vilket möjliggör total kontroll över byn och Medelhavet.

Inne i basilikan hittar du ett fantastiskt orgel i 1700-talet, och dessutom firar festivalen för klassisk musik av Menton i denna kyrka varje augusti.

Plage des Sablettes

Om du gillar stranden, det underbara Medelhavet och det azurblå vattnet, måste du lägga till Plage des Sablettes till din lista över saker att göra i Menton.

Plage des Tablettes är den bästa stranden i Menton, och ligger i en vik precis under basilikan Saint-Michel.

Det är en underbar sandstrand som också har ett dyknings- / vattensportercentrum där du kan utforska skeppsbrott och avlämningar.

Plage du Fossan

En annan strand du måste besöka om du är på franska Rivieran och underbart om saker att göra i Menton (om du gillar stranden) är att besöka Plage du Fossan.

Stranden sträcker sig nästan en halv kilometer och har både sand och stenar. Stranden är en av de få rökfria stränderna på den franska rivieran.

Plage du Fossan är en offentlig strand vilket innebär att du inte behöver betala något för att komma åt det, du kan bara rulla ut en handduk och njuta av den underbara solen.

Jardin Serre de la Madone

Den här vackra trädgården måste vara en av dina planer på saker att göra i Menton.

Det är en nio hektar stor park belägen på brant terräng, inte långt från kusten.

Trädgården har subtropiska trädgårdar med traditionella Medelhavet skogar, som paraply tallar, samt reflekterande pooler, och mycket mer.

Det är verkligen ett måste-besök om du är intresserad av trädgårdar, eller, om du bara vill njuta av lugnet i den vackra naturen.

Trädgården byggdes av den rika amerikanska Lawrence Johnston. Han har redan byggt en fransk trädgård i England, men nu letade han upp den perfekta platsen i den franska rivieran, mer specifikt Menton, och arrangerade Jardin Serre de la Madone

I denna trädgård hittar du allt från saftiga växter, tallar, exotiska växter och växter från hela världen.

Musée des Beaux-Arts

Detta fantastiska museum är definitivt väl värt att besöka och borde vara på din lista över saker att göra i Menton.

Museet ligger i en byggnad från 1700-talet, med namnet Palais de Carnolès, som är ett före detta sommarhus och sommarboende för prinsessan av Monaco.

Byggnaden är konsten själv, med vackra detaljer och arkitektur.

Charles Wakefield Mori är den person som skapade Musée des Beaux-Arts i Menton.

Han är curator för National Art Museum i Monaco, och 1959 donerade han sin egen samling av modern konst till staden Menton.

Hans personliga samling innehöll delar från artister som Chagall och Picasso.

Dessutom hittar du också en vacker trädgård av skulpturer som öppnades 1994. Skulpturträdgården innehåller både moderna och klassiska skulpturer, inklusive en hel del 137 olika citrus trädslag.

Citronfestival

Ahh, Mentons citronfestival.

Är det möjligt att prata om Menton utan att nämna citronfestivalen?

Det är det som Menton är mest känt för, inte bara deras enorma produktion av citroner utan också deras otroliga händelse som inkluderar parader och mycket mer.

Sedan 1400-talet har Menton en av de största producenterna av citrusfrukter, och en viktig anledning till det är den perfekta platsen för Menton, de stora markerna och det franska riviera.

I februari äger den årliga citronfestivalen i Menton plats, och det lockar många, många människor varje år.

Menton citronfestivalen håller på i tre veckor.

Citronfestivalen innehåller allt från dans, musik, stora skulpturer dekorerade med citroner och citrusfrukter. Varje år har citronfestivalen ett specifikt tema.

Mentons citronfestival är verkligen en underbar upplevelse.

Église Russe de Menton

Detta är en rysk kyrka i Menton som byggdes på 1890-talet.

Precis som den andra ryska kyrkorna är detta en mycket vacker kyrka med fantastiska färger, detaljer och arkitektur. Interiören är, som alltid, ännu mer hisnande.

Ett måste-besök om du tycker om arkitektur och vill lära dig lite mer om Mentons historia.

Marché des Halles

Vill du handla några färska och lokala franska produkter? Vad sägs om att besöka Marché des Halles?

Marknaden rymmer traditionella medelhavs lokala produkter, inklusive lokalt odlade frukter, blommor, kryddor och mycket mer.

Från tisdag till söndag hittar du ost, frukt, grönsaker, bakverk och kött här.

Naturligtvis, eftersom citrus är en så stor del av Mentons historia, bör du hålla utkik efter traditionella Mentonnaise-produkter från citrusfrukter.

Marknaden kan hittas när man går längs Mentons huvud gågata, mellan den gamla hamnen och gamla stan.

Herbin Confiturerie

Om du är nyfiken på hur citroner som Menton producerar kommer att användas, bör du besöka Herbin Confiturerie på din lista över saker att göra i Menton.

Det ligger bara en gränd utanför Rue-Saint-Michel.

Här är en familjedriven affär som gör artisanal sylt och andra produkter. Butiken är öppen för turer på måndagar, onsdagar och fredagar från 10.30.

Britterna har alltid varit stora fans av marmelad och confiture, och så var marmeladfartyget faktiskt fört till Menton av den engelska aristokratin.

Den bästa delen är att på grund av Mentons enorma produktion av citrusfrukter som kan omvandlas till marmelad (och andra saker) har marmeladefartyget faktiskt haft en ganska stor effekt på Menton.

Om du besöker Herbin Confiturerie lär du dig att de använder ungefär 400 kg frukt per dag för att göra 1 500 individuella potatisar av marmelad och “confiture”.

Ägaren Jean-Claude Bineau, som har fått titeln “master jam-maker”, ger guidade turer och berättar  om historien om Mentons fruktproduktion och deras produktionsprocess.

Äta och dricka

En av de saker som den franska rivieran eller faktiskt hela Medelhavsområdet har känt för är Medelhavskaketet.

Med influenser från både italienska och franska köket, på grund av sitt läge borde äta och dricka definitivt vara på din lista över saker att göra i Menton.

Menton köket använder, som du förväntar dig massor av lokalt odlade grönsaker, oliver, tonfisk, ansjovis och frukter.

Dessutom är Provence en världsberömd plats för att producera roséviner, så rosévinerna kan inte produceras mer lokalt.

Vin är ofta en del av måltiderna i Menton, och det är inte så konstigt med tanke på hur stor vinproduktionen i södra Frankrike är, och hur viktig den har varit i historien.

Försök att leta upp de traditionella franska restaurangerna när du letar efter en plats att äta, för då kommer du att kunna smaka på de äkta Menton-köket.

Val Rahmeh botaniska trädgården

Att besöka en trädgård är nog inte allas kopp te, särskilt inte när du är på semester, men om du gillar naturens lugn och skönhet i växter och träd, kommer du att älska att besöka Val Rahmehs botaniska trädgård.

Val Rahmeh är dock inte en typisk trädgård. Det ligger på sluttningarna ovanför Menton, och den har varit där i över 100 år. Trädgården var ursprungligen byggd av och för den rika aristokratin som ville ha en vacker trädgård att koppla av i när han återvänder till franska rivieran.

Val Rahmeh var en gång en guvernör på Malta och är grundare av trädgården. Han älskade tropisk frukt, och därför kan du hitta allt från kiwi, avokado och bananer. Slutligen har Val Rahmehbotanical Garden det enda europeiska exemplet på påskönet Sophora toromiro, som nu är utdöd på ön.

Musée de Prehistoire Régionale

Det prehistoriska museet Menton borde vara på din lista över saker att göra i Menton om du tycker om att lära dig historia.

Namnet kan dock vara lite vilseledande, eftersom museet talar om alla olika delar av den franska rivieran och Mentons historia, inte bara de förhistoriska delarna.

Du kommer att kunna lära dig allt från skeppsvrak, keramik, glasvaror, vapen och mer.

Mentons förhistoriska museum är dock den största attraktionen, “l’Homme de Menton”, som är en fossil kropp som tillhör en övre paleolithic, som antas vara mellan 10k och 50k år gammal.

Kroppen hittades i Cave of Cavillon 1872, och originalet finns i Paris, men det förhistoriska museet Menton har en komplett gjut av hans kropp.

Au Baiser du Mitron

Om du vill uppleva ett traditionellt Mentonnais-kök, borde du definitivt besöka Au Baiser du Mitron boulangerie.

Detta bageri bjuder på traditionellt bröd från Côte d’Azur, området och Provence.

Alla bröd är bakade i en traditionell eldstad från 1906, och alla ingredienser som används är naturliga.

Om du tycker att baguetterna i de lokala stormarknaderna är sanna franska bröd, besök detta bageri så du kommer att tänka om.

Salle des Mariages

Jag har redan delat tipset om att göra Jean Cocteau-museet till en av de saker att göra i Menton, men Jean Cocteau har också gjort andra saker i Menton.

Faktum är att Jean Cocteau i slutet av 50-talet fick tillstånd att dekorera Mentons bröllopshall i Hôtel de Ville i två år.

Han fick fria händer att göra vad han tyckte, och hans design kan självklart hittas idag i Salle des Mariages, inklusive saker som inredningsdetaljer, men också möblerna.

Cocteau innehöll saker som faux-leopardmattor och snidade trädörrar.

Salles des Mariages har ljust färgade väggmålningar som säkert är något helt annorlunda än vad du är van att se. Dessutom kommer du också att se mycket intressanta målningar på väggar och tak.

Le Mirazur

Om du vill omfamna äkta medelhavskök i högklassig standard, liksom andra typer av mat, är det här platsen att besöka.

Le Mirazur erbjuder en gratis fantastisk havsutsikt och utsikt över Menton-staden. Restaurangen ligger i en 1930-talets skurk och har tilldelats en tvilling av Michelin-stjärnor, vilket visar att det fantastiska köket skapades här.

Promenera till Italien

Menton är den sista staden i Franska Rivieran innan man passerar den italienska gränsen och kommer till Italien.

Att kunna säga att du har varit i två länder samtidigt är alltid roligt, och om du tillbringar tid i Monaco, kan du också vara i tre länder på en dag.

Från Menton kan du se den italienska gränsen från stranden Sablettes och med cirka 30-45 minuters promenad går du till den italienska gränsen.

Om solen tittar fram kan det vara tröttsamt att gå länge, men utsikten är fantastisk och om havsbrisen är närvarande är det väldigt trevligt att gå längs kusten.

Gamla Château Cemetery

Ovanför Mentons basilika kan du hitta den plats där det medeltida slottet Menton en gång var.

Nu är slottet Menton som byggdes på medeltiden borta, men idag är det platsen för en kyrkogård som erbjuder enastående utsikt över staden och Medelhavet.

Att besöka denna kyrkogård borde därför definitivt vara på din lista över saker att göra i Menton.

Du kan också njuta av de vackra bergen strax bakom dig som skapar en vacker kontrast från höga berg till låga vatten.

På denna kyrkogård kan du hitta graven på många rika aristokrater, både ryska och brittiska, som bodde under Belle Epoque.

Gravstenen som tillhör William Webb Ellis är särskilt känd, eftersom han är mannen som uppfann sporten rugby, under början av 1800-talet.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*