Flygplatser på Franska Rivieran: Vilka Flygplatser Ligger på Franska Rivieran?

Oftast, om det är längre avstånd, är det snabbaste och mest bekväma sättet att komma någonstans att ta flygplanet.

Men på grund av sin natur kan du inte bara ta ett flygplan som du gör med en buss och hoppa av i luften.

Istället behöver du en flygplats.

För många människor, och för de allra flesta turister är det snabbaste sättet att komma till Franska Rivieran att flyga.

Så i denna artikel tittar vi på flygplatserna på Franska Rivieran, vilka flygplatser ligger på franska Rivieran, och vilka som är de bästa.

Hur många flygplatser finns det på Franska Rivieran?

Idag finns det tre flygplatser på Franska Rivieran. Det finns också flera heliporter, inklusive den största som är Monaco Heliport, som av namnet avslöjar, ligger i Monaco, Monte Carlo. Monaco Heliport erbjuder bland annat resor med helikopter till Nice flygplats, så människor i Monaco kan enkelt komma till sina flygplan.

Det har funnits fler flygplatser under åren, varav den ena har varit flygplatsen i Fréjus, men idag är den flygplatsen stängd och marken används istället för sportaktiviteter.

De tre offentliga flygplatserna är:

  • l’Aéroport Nice Côte d’Azur – Nice Flygplats (NCE)
  • Cannes-Mandelieu Flygplats (CEQ)
  • Toulon-Hyères flygplats (TLN)

Flygplatserna på Franska Rivieran är listade efter storlek, med Nice flygplats som den största flygplatsen på den Franska Rivieran, och Toulon-Hyères flygplats är den minsta. Ska du flyga till Franska rivieran är det bra att känna till de olika flygplatserna du har att välja på för att planera din resa. Det finns många skäl att besöka franska rivieran, och det är anledningen till att den lockar miljoner besökare varje år. Vare sig du ska njuta av solen vid stranden, utforska den magiska kusten, eller gå på en fotbollsmatch i Nice. Sök billiga flygresor för att hitta lämpliga resor för just dig.

Nu ska vi gå mer ingående på varje flygplats och presentera vad du behöver veta om dem.

Nice Flygplats

Den största flygplatsen på den Franska Rivieran är Nice flygplats. Det är också den tredje största flygplatsen när det gäller resenärer, efter Paris Charles de Gaulle och Paris Orly.

I 2017 hade Nice flygplats en hel del 13 304 782 resenärer, vilket är en betydande ökning från tidigare år.

Flygplatsen är den största av flygplatserna på den Franska Rivieran, och det är flygplatsen som hanterar nästan alla turister som kommer till Franska Rivieran. Flygplatsen är avgörande för turism såväl som för företag på Cote d’Azur.

Vissa destinationer och företag är endast verksamma under sommaren, när intensiteten och antalet resenärer ökar dramatiskt, och under sommaren förbinder Nice flygplats 100 destinationer i 32 länder via 55 flygbolag som för närvarande är verksamma på Nice flygplats.

Flygplatsen erbjuder ett antal olika resvägar till din slutdestination på Rivieran, till exempel en helikopter, buss, buss till flygplatsen, tåg och taxi.

Flygplatsen ligger i den så kallade Alpes-Maritimes-regionen, och som namnet avslöjar, i staden Nice. Mer specifikt ligger flygplatsen 7 km (4 mi) väster om stadens centrum.

Flygplatsen ligger strax intill Medelhavet, vilket ger den mest underbara utsikten över havet vid start och landning.

Som du kan misstänka, fungerar Nice Côte d’Azur flygplats som ett nav för det franska flygbolaget Air France och är en operationsbas för EasyJet.

Här är en cockpitvisning landning i Nice flygplats:

Eftersom Furstendömet Monaco inte har egen flygplats, fungerar Nice flygplats som stadens officiella flygplats, och det är också en viktig anledning till att det finns en helikopterservice som förbinder Monaco och flygplatsen.

Flygplatsen täcker över 3,70 km2, med 2,70 km2, och har två parallella banor. Det har också två passagerarterminaler (terminal 1 och terminal 2) samt en fraktterminal.

Flygplatsen har en ”teoretisk” kapacitet på 13 miljoner resenärer årligen, med 26 landningar per timme. Och med över 13 miljoner resenärer 2017 är det verkligen en mycket upptagen flygplats, de flesta av de resenärer som kommer under sommaren.

Terminal 1

Terminal 1 i Nice flygplats har 25 grindar, spridas ut på ett område på 52 000 m2. Terminal 1 rymmer flyg till inhemska länder, inklusive Schengen och icke-Schengen destinationer.

Terminal 1 har en årlig kapacitet på 4,5 miljoner per år.

Vidare är Terminal 1 också ett affärscenter, som innehåller åtta rum, samt ett konferensrum som rymmer upp till 250 personer.

Terminal 2

Terminal 2 är huvudterminalen på Nice flygplats, och det är också den nyare och större terminalen på flygplatsen. Terminalen har 29 grindar som sprids ut på 57.800 m2. Denna terminal hanterar flyg till alla destinationer. Terminalen har nära dubbla kapaciteten i terminal 1, med en årlig passagerarkapacitet på 8,5 miljoner.

Enligt statistiken från Wikipedia har antalet resenärer från Nice Airport ökat sedan 2010 och haft den största tillväxten mellan 2017 och 2018. Detta indikerar att den Franska Rivierans popularitet ökar, och fler och fler turister upptäcker skönheten i den Franska Rivieran.

Nice airport french riviera

Cannes-Mandelieu Flygplats (CEQ)

Som namnet avslöjar, ligger denna flygplats på Franska Rivieran i Cannes-Mandelieu, nära Cannes – mer specifikt 5 km väster om Cannes.

Det är den näst viktigaste flygplatstransportflygplatsen i Frankrike, med extra vikt på kundernas behov, vilket ger alla bekvämligheter, inklusive saker som höga säkerhetsstandarder, fri parkering, skräddarsydda och VIP-tjänster, professionell personal och snabb passagerarhantering.

Det är med andra ord en flygplats som nästan helt och hållet är inriktad på privatflyg.

Presidenten för Aéroports de la Côte d’Azur (ACA) är Dominique Thillaud, och inom ACA ligger Nice Côte d’Azur flygplats och Cannes – Mandelieu flygplats.

Cannes-Mandelieu flygplats ligger precis bredvid Medelhavet, som liknar Nice Airport, men den här flygplatsen är mycket mindre, både i storlek och kapacitet.

Flygplatsen betraktas som en port till den Franska Rivieran, vilket ger nära tillträde till platser som St-Tropez, Cannes, Nice och Monaco.

Eftersom Nice flygplats tar hand om nästan alla kommersiella flygningar, är Cannes Mandelieu Airport mer fokuserad på allmän turist- och affärsflygning.

Enligt dem har flygplatsen tre uppdrag:

  • tar emot turist- och affärsflyg
  • mottagande av nöd-, skogsövervakning och brandbekämpning
  • utveckla teoretiska och praktiska undervisning och utbildning för flygtransporterna.

Byggnaden av flygplatsen slutfördes 1930, byggd av privatpersoner. Den byggdes på exakt samma plats som den ligger idag. Sju år senare, 1937, blev flygplatsen en statlig flygplats, som hanterades av flygsekretariatet.

Efter att ha tagit över ökade regeringen ytan på flygplatsen till 155 hektar. Därefter var det den enda flygplatsen för hela Côte d’Azur, vilket betyder

Flygplatsen tog hand om alla flygningar som kom till Rivieran och området runt det.

Efter befrielsen blev flygplatsen delvis förstörd och anläggningarna byggdes om. Dessutom byggdes en ny bana, sträckande 1.100 meter.

Det var vid denna tidpunkt flygplatsen på Franska Rivieran heter Cannes-Mandelieu flygplats.

Eftersom kullarna runt Cannes gjorde det oerhört svårt, och ibland omöjligt för stora flygbolag att landa på Cannes-Mandelieu flygplats, sågs en ny plats för att bygga en ny flygplats och platsen valdes att ligga vid mynningen av Var.

År 1966 gjordes ansträngningar för att modernisera flygplatsen. Den franska regeringen planerade och utvecklade flygplatsen för att hantera affärs- och turismflygningar på den Franska Rivieran, vilket innebär ett särskilt fokus på privatflyg.

Toulon–Hyères Flygplats (TLN)

Toulon-Hyères flygplats är en flygplats på den Franska Rivieran, fokuserad på att betjäna Toulon, som är en kommun i Var-avdelningen, som ligger i Provence-Alpes-Côte d’Azur.

Flygplatsen är inte stor, men tjänar fortfarande en stor mängd passagerare. Faktum är att flygplatsen serverade 502 974 passagerare 2010. Den ligger 19 kilometer öster om Toulon.

Flygplatsen på den Franska Rivieran öppnades först 1966.

Här kan du se en cockpitvisning av en landning i Toulon-Hyères flygplats:

Flygplatsen ligger med en höjd av 4 m över genomsnittlig havsnivå. Flygplatsen har för närvarande banor som mäter 2.120 med 45 meter 1.902 med 46 meter.

Flygplatsen används av TheFrench Naval Aviation, även känd som Aéronautique Navale, och flera helikoptrar och flygplan har sin bas på sydvästra sidan av flygplatsen.

Lämna ett svar

Related