Lérinsöarna – Iles de Lerins Cannes Franska Rivieran

Lérinsöarna, som ligger strax utanför Cannes på Franska Riveria, är en grupp av 4 separata öar, som ligger nära varandra.

Lérins öar uttalas ([lɛz‿il də leʁɛ]) är ett populärt ställe för både turister och lokalbefolkningen, som tar dig bort från den höga delen av de stora städerna på Rivieran.

De fyra största öarna är Île Sainte-Marguerite och Île Saint-Honorat, vilket inte förvånansvärt är de öar som lockar flest besökare.

The Lérins Islands, located just outside of Cannes on the French Riveria

Förutom Île Sainte-Marguerite och Île Saint-Honorat, har vi de andra två mindre öarna, som heter Îlot Saint-Ferréol och Îlot de la Tradelière. Båda är obebodda.

Alla fyra Lérins öar hör till kommunen i Cannes och förvaltas därför av Cannes kommun. Det vanligaste sättet att komma till Lérins öar är att ta en av de många färjorna som frekventar vattnet mellan Cannes och Lérinsöarna.

På sommaren lockar Lérins öarna också många båtägare, eftersom det enda sättet att nå öarna är att resa med båt. Om du besöker under sommaren kommer båtarna att tränga runt det omgivande vattnet runt öarna, och vissa kanske även har Lérinsöarna som destination för dagen för att njuta av en trevlig avslappnad lunch. På grund av det nära avståndet mellan Cannes kommer du att kunna se båtarna som tränger över vattnen runt Lérinsöarna från fastlandet. Lérinsöarna utanför Cannes är kända för att ha varit romers första invånare under romerska tider, och mycket historia finns på Lérinsöarna.

Det har varit många slag om Lérins öar på grund av deras strategiska läge. 1963 slogs en strid på Lérinsöarna som en del av trettioårskriget mellan den spanska katolska monarkin och Konungariket Frankrike.

Lérinsöarnas krig kämpades med stor artilleri och resurser.

Faktumret mobiliserade 39 krig, 11 krogar, 6 brandfartyg, 12 flöjter och mycket mer.

År 1707 fanns Lérins öar och ockuperades av den engelska flottan, under ledning av Sir Cloudesley Shovell. Men det här ockupationen gjordes inte för att engelska ville ha ett bra ställe att tillbringa sin semester.

Istället gjordes ockupationen för att blockera Toulons militära hamn och för att hjälpa Victor Amadeus II Duke of Savoy och hans kusin Eugene att invadera staden på franska Riveria.

Du kanske tror att Lérinsöarna, med de två största med namnet Île Sainte-Marguerite och Île Saint-Honorat, alltid har haft det namnet.

Men det är inte så.

Under den franska revolutionen blev Ile Sainte-Marguerite namnet Ile Marat, och Île Saint-Honorat heter Île Lepeletier, med namnet efter martyrer.

Hela vägen från elfte till fjortonde århundradet var Lérinsöarna hemma för ett kloster som byggdes mellan elfte och fjortonde århundradet. Men i 1047 slogs öarna av muslimska andalusiska pirater, och nu lever monksna som bor på Île Saint-Honorat i ett kloster som byggdes under nittonde århundradet, mycket mer nyligen än det ursprungliga klostret.

Öarna av Lérins beräknas få ett genomsnitt på 300 soldagar per år.

Ingen av öarna tillåter bilar eller cyklar, och det finns inga hotell på Lérinsöarna. Turister och besökare kan dock utforska öarna fram till 18:00 när den sista färjan avgår – om du själv inte har egen båt.

The Islands of Lérins

Île Saint-Honorat (Saint Honorat Island)

Île Saint-Honorat (Saint Honorat Island)

Den heliga Honorat-ön är den näst största ön bland L’erins-öarna.

Saint Honorat ligger i sydöstra La Croisette.

Namnet Saint Honorat kommer från grundaren av Lérins kloster, en man med namnet Saint Honoratus. Ön var tidigare obebodd tills Saint Honoratus grundade ett kloster på ön runt år 410, vilket ger ön namnet sitt namn som det fortfarande bär idag, över 1500 år senare.

Klostret byggdes runt år 410. Klostret Saint Honorat var också klostret där Saint Porcarius bodde, liksom med högsta sannolikhet dödades under en invasion av Saracens.

Dessutom antas Saint Patrick, beskyddare i Irland, ha studerat på Saint Honorat på femte århundradet.

Honor Honorat ligger ungefär en mil utanför franska Rivieran och närmaste punkt, som är Cannes.

Saint Honorat är ungefär 1,5 kilometer lång (Mätt från Öst till Väst) och ön är också 400 meter bred.

För en tid sedan, sedan det femte århundradet, har ön Saint Honorat varit hemma för en gemenskap av munkar, och i dag är Saint-Honorat-ön en privat ö som tillhör munkarna i Lérins Abbey, men en där turister är tillåtna.

För de flesta är Cannes på franska Rivera inte den första platsen som kommer att tänka på när du vill komma ut i naturen och någonstans lugn. Men det som är så fantastiskt är att bara 15 minuter från den hektiska och höga staden Cannes ligger ön St Honorat, som bara erbjuder det – och mycket mer än vad utomhus har att erbjuda.

Med inga cyklar eller bilar tillåtna, har du en fantastisk, oförstörd natur som omger dig med en lugn lugn.

På St Honorat i Cannes kan du hitta massor av stränder, vilket gör St Honorat till den ultimata platsen för en dag på stranden, om du vill komma bort från den stora mängden människor som mängder stränderna längs Croisetten.

Och för den som bara vill utforska, är St Honorat en ö som har mycket att utforska.

Vad lockar mest turister är vingården där munkarna odlar sina druvor för att göra vin.

På St Honorat kan du också gå på vinprovningar, där du får smaka på det vin som produceras av cistercianska munkarna, som också är de enda invånarna i St Honorat.

French Wine on The Lérins Islands, located just outside of Cannes on the French Riveria

Det här är en ö som har en värld full av möjligheter och aktiviteter som passar alla – oavsett om du är här på en familjesemester eller för ett företagseminarium.

Ön var under attack många gånger under de följande århundradena, och därför var det monastiska livet inte så fredligt som du kanske tror. Till exempel, omkring 732, många av munkarna, inklusive abbot Saint Porcarius, massakrerades på ön av invaderare.

Men de som massakrerades var de som inte hade tid att fly.

Eftersom enligt legenden rymde många av munkarna framgångsrikt, eftersom Porcarius hade blivit varnad för angreppen av en ängel och skickat dem till säkerhet.

Under medeltiden blev St Honorat-ön oerhört populär på grund av pilgrimsfärd, som uppmuntrades av Raymond Ferauds skrifter – munken som sammanställde en bok om helgon Honoratus

Spanjoren fångade ön år 1635, och när det hände, utvisades munkarna från St Honorat men återvände från exil i Vallauris två år senare när ön genomsöktes av fransmännen.

År 1859 hände något intressant. Faktum är att ön köptes av biskopen av Frejus, som strävat efter att återupprätta en religiös gemenskap på St Honorat. Och tio år senare bildades en cistercian gemenskap, och samhället har stannat sedan dess.

Du kan kringgå ön om två till tre timmar, men under sommaren kan det inte vara en bra idé i blicken. Istället kanske du vill ta en promenad genom de åtta tunnland vingård och olivlundar som munkarna på ön administrera.

Monument till St Honorat

På grund av sin ålder, och är en ö av munkar, har St Honorat många gamla och vackra byggnader du kan beundra.

Faktum är att Saint Honorat Island även har olika listade monument de France monument.

Det första monumentet i St Honorat som är värt att besöka är det befästa klostret eller klostertornet.

Detta torn byggdes under mer än tre århundraden och under de tre perioderna.

Tornet består av många delar, inklusive dess kloster och kapeller.

Under 1400-talet blev denna fästning den centrala grunden för det monastiska livet, vilket framgår av överföringen av St-Honorats reliker till Chapelle Ste Croix år 1391. Under det följande århundradet byggdes en första klostret runt samma torn, sedan en sekund i 1477.

Så i slutet av 15-talet flyttades klostrets monumentala centrum till detta klostertorn. Från 1700-talet var de övre våningarna avsedda för soldater som kom på konungens order att försvara kusten: en garnisonhall, kammare och terrasser med gångväg som utkik.

Saint-Honorat Island har sju kapellar den mest kända som Chapelle de la Trinité vid östra östra delen av ön.

The Lérins Islands, located just outside of Cannes on the French Riveria

Något som lockar många historia-intresserade individer är det faktum att ön har två av de sista kvarvarande Napoleons hotshot-ugnarna.

Dessa byggdes 1794, genom order från Napoleon Bonaparte själv.

Napoleons hotshot-ugnar användes för att värma upp kanonkulor till extremt höga temperaturer.

Ugnarna har listats som historiska monument sedan 1908, och de finns på östra och västra ändarna av ön.

Du kan besöka massor av monument gratis, och sedan 1941 har det fem historiska monument, som är:

klostertornet
Chapelle Saint-Sauveur
Chapelle de la Trinité
och, som nämnts, två napoleoniska varmskottugnar

Munkarna på ön bjöd in dig att delta i en massa, och massor hålls vanligtvis måndag till lördag kl 11.25 och söndag kl 9.50. Kom ihåg dock att massans tider beror på olika festivaler och ceremonier. För en aktuell lista med specifik tidskalender, kan du besöka http://www.cannes-ilesdelerins.com/en/saint-honorat/horaires-des-messes/

St Honorat och dess vin

Ön St Honorat är förmodligen mest känd för sin vinproduktion.

Och det är inte så förvånande, med tanke på det faktum att det inte finns många ställen där munkar producerar vin

Idag producerar de cistercianska bröderna och brödraskapet prisbelönta viner på ön, växande druvor på 8 hektar på ön, med hjälp av gamla metoder.

De druvor som odlas på ön är:

Clairette (Saint Pierre)
Chardonnay (Saint Césaire)
Viognier (Saint Cyprien)

Dessutom odlas också Syrah (Saint-Honorat & Saint Sauveur), Mourvèdre (Saint-Lambert) och Pinot Noir (Saint Salonius) där.

Munken i Lerins Abbey utförs i alla stadier av produktion, inklusive manuell skörd, vinframställning, åldrande, mognad, tappning etc.

Ön är mycket väl kontrollerad, utan cyklar, motorcyklar, bilar etc. tillåtet, och ur respekt för öns miljöbalans har samhället valt ett hållbart tillvägagångssätt när det gäller att producera vinet.

Den grupp av munkar som tar hand om vinproduktionen är 21 personer, som alla utgör kommunen för klostret i Cistercian Congregation.

På ön St Honorat har viner producerats sedan medeltiden, och teknikerna har förts vidare till generation efter generation.

Munkarna i St Honorat producerar inte bara vin.

Faktum är att de från en topphemligt recept också skapar likörer, varav en produceras med citroner från staden på Rivieran som är ökänd för sina citroner: Menton. Den citronlikör som produceras på St Honorat heter inte limoncello, eftersom den huvudsakligen kallas franska Rivera, men är istället skämt med namnet Lérincello.

Om du vill köpa vinerna från St Honorat munkarna kan du beställa dem på excellencedelerins.com

St Honorat, Cannes idag

På St Honorat kan du njuta av en fantastisk lunch på LA TONNELLE RESTAURANT.

Restaurangen erbjuder en gourmetavbrott, både för familje- eller affärsluncher.

La Tonnelle har både inomhus och utomhus, och om du väljer att sitta ute kan du njuta av din lunch tillsammans med ett fantastiskt landskap. Uteserveringarna ligger mittemot Cannes Bay.

Restaurangen är öppen varje dag (!), Och på menyn kan du hitta massor av fantastiskt färska medelhavsmat, som du kan förvänta dig på en ö som St Honorat. På restaurangen kan du också smaka på de viner som produceras av munkarna i Lerins abbey.

Idag, mer än tusen år efter dess första invånare, behåller ön ett kloster, vilket är ganska otroligt. För turisterna i Cannes som vill utforska mer, liksom många andra turister från Rivera, är St Honorat en populär attraktion.

Det erbjuder fantastisk natur och oklanderliga vingårdar.

För de människor som älskar historia och arkitektur, är St Honorat en ö som erbjuder mycket av det. Från gamla kloster till vackra torn.

Om du är en vinälskare kan du få en rundtur i vingården, samt delta i vinprovning

Om du vill köpa souvenirer innan du går, kan du göra det i klosteraffären som säljer olika klädprodukter, till exempel vin och honung, som har producerats på ön.

Ön kan besökas året runt med färja, men om du har egen båt kan du naturligtvis besöka den på så sätt.

Île Sainte-Marguerite (Saint Marguerite island)

Île Sainte-Marguerite (Saint Marguerite island)

Ön Saint Marguerite är den största bland Lérinsöarna, som täcker över 160 hektar. Det är också ön som ligger närmast Cannes fastlandet, bara 700 meter från Palm-stranden.

Namnet St Marguerite kommer från ett kapell som ligger på ön som byggdes till heders Antikens martyr under de första århundradena av kristendomen.

Något som Saint Marguerite-ön är mest känt för är dess fästningsfängelse, där den ökända mannen i Iron Mask hölls fängslad för en tid under 1700-talet.

Från öst till väst är ön ca 3 kilometer, vilket översätter till 3,1 miles. Tvärs över ön är det 900 meter, vilket motsvarar 3000 meter.

St Marguerites historia sträcker sig långt tillbaka till romerska tider när den var bebodd av romarna. Därefter kändes ön med namnet Lero. Men idag är det känt under namnet St Marguerite, eller i franska Île Sainte-Marguerite, och troligtvis blev ön omkänd på medeltiden av korsfarare, som är kända för att ha byggt ett kapell dedikerat till Antiochens heliga Margaret.

Vid 1400-talet blev ön till slut associerad med ”fiktiv Sainte Marguerite, som var syster till Saint Honoratus”. Och nu när du känner till ön St Honorat, vet du att det är den närliggande ön, som ligger nära ön St Marguerite. Det sägs att Sainte Marguerite ledde ett samhälle av nonner på ön, och därmed blev ön St Marguerite på grund av henne.

St Marguerite bytte äganderätt år 1612, som tidigare ägdes av munkarna Saint-Honorat till att vara ägd av Claude de Lorraine som var hertigen av Chevreuse.

Därefter började ett fort byggas på ön, som så småningom blev Fort Royal, men i 1635 fångades ön av spanska (som också hände till St Honorat), men två år senare blev den återupptagen av franska två år senare.

Lérins öar, inklusive den största St Marguerite och Saint Honorat, har attackerats många gånger under historiens gång på grund av dess strategiska läge.

Följaktligen i slutet av 1700-talet blev Fort Royal en statlig fängelse – fängelset där man i järnmasken hölls fängslad under det seklet. Senare fängslade också andra kända fångar, såsom Abd al-Qadir al-Jaza’iri Marquis Jouffroy d’Abbans och Marshal Bazaine

Under 1700-talet började ön utvecklas till vad du kan se på ön idag.

Som tidigare nämnts är det mest populära alternativet att ta färjan som avgår varje timme eller halvtimme som avgår från Cannes Quai Laubeuf, vid Cannes Vieux Port (den gamla hamnen i Cannes) året runt.

Om du vill resa till Île Saint-Honorat med färja, kan du ta munken färja. Restiden är ganska trevlig. I själva verket är resetiden bara 15 till 20 minuter, och när vädret är trevligt är ritten väldigt trevlig.

Båtarna börjar från 8:00 varje morgon och de lämnar ön varje halvtimme.

Priserna varierar, men du måste betala runt 14 till 17 euro.

Färjorna lämnar var halvtimme till ile saint Marguerite, och priserna är 14,5 euro för vuxna och barn, 9,5 euro.
Det kommer bli svårt att få tid att besöka både Île Saint-Honorat och Île Sainte-Marguerite på en dag om du tar färjan, men om du har egen båt kan du enkelt komma mellan öarna.
Dessutom, om du är sportig och som en vanlig upplevelse, kan du paddla runt i områdena Lérinsöarna, och du kan också!

Det finns flera företag som erbjuder guidade turer med kajak, kanot eller stand-up paddleboat. Det azurblå vattnet gör alla vattenaktiviteter otroliga. En populär aktivitet dykar runt Lérinsöarna.

Det finns flera företag som hjälper dig med både utrustning och dykstyrning.
Om du vill, och du har budgeten för det, kan du också hyra en båt från ett av de många båtuthyrningsföretagen i Cannes och längs den franska rivieran.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Related