10 tips för att ta lån ansvarsfullt

Att ta lån är ibland en nödvändighet för att klara av vissa ekonomiska angelägenheter. Det kan vara allt från att renovera sitt hem, köpa en bil till att ansöka om ett refinansieringslån för att sänka månadskostnaden av skuldåterbetalningen.

Oavsett anledning är det mycket viktigt att man tar lån med stort ansvar. Man ska alltså inte vara för hastig i sitt beslut att ta ett lån. Innan man fattar beslut är det viktigt att göra beräkningar så att man vet om att man faktiskt har råd att ta ett lån.

När du är redo att ansöka om ett lån, klicka här, och jämför lån med Enklare. I den här artikeln ska vi gå igenom 10 tips som ska hjälpa dig att låna pengar ansvarsfullt.

1. Sätt realistiska mål

Innan du tar ett lån är det viktigt att du sätter både realistiska och tydliga mål för lånet. Vad är syftet med att du lånar pengar och hur ska du använda pengarna för att uppnå målet med dina lånade pengar? Tänk på att det är en sak att låna pengar, och en annan att spendera pengarna. Om du ska renovera ditt badrum, har du hittat en duktig, prisvärd och seriös hantverkare? Ska du köpa bil, har du hittat bilen du är ute efter så du vet hur mycket pengar du behöver samt om bilförsäljaren är pålitlig? Se till att ha den här typen av grundarbete och research färdig innan du börjar titta på olika lån som finns tillgängligt.

2. Skapa en budget

När du vet exakt hur du ska spendera dina lånade pengar så är det dags att göra en budget. En av anledningarna till att du ska göra en budget innan du ansöker om lånet är för att ta reda på hur mycket du har råd att låna. Med andra ord, hur mycket kan du betala i skuldkostnader varje månad utan att din ekonomi blir för pressad. När du gör en budget, identifiera alla dina fasta och rörliga kostnader. Fasta kostnader är sådant som hyra och räkningar. Rörliga sådant som streamingtjänster, taxiresor, restaurangbesök, och så vidare. Rörliga kostnader är lättare att anpassa efter nya behov. För att ha råd med ett lån kan du behöva göra vardagliga justeringar som minskar dina rörliga kostnader. Det är viktigt att du inte överbelastar din ekonomi med ditt nya lån.

3. Jämför låneerbjudanden

Att jämföra lån med hjälp av en låneförmedlare är det bästa och smidigaste sättet att hitta de mest prisvärda alternativen. När du jämför lån får du en överblick över kostnader som ränta, månadsavgifter, avbetalningstid och så vidare. Jämförelsen av lån sparar tid, pengar och energi och är ett nödvändigt steg för att hitta de bästa villkoren och bästa priserna.

4. Förstå villkoren

När det kommer till själva villkoren för lånet är det viktigt att du läser igenom dem noga innan du accepterar ett avtal. Som låntagare är det ditt ansvar att ha koll på hur mycket du kommer betala varje månad och hur lång löptid du har. När det kommer till lånets löptid är det viktigt att du väljer en återbetalningsperiod som du är bekväm med. En längre löptid resulterar i en högre totalkostnad för lånen, men det sänker månadskostnaden. Väljer du en kortare löptid får du en högre månadskostnad men en lägre total lånekostnad. Det är upp till var och en att avgöra vilket återbetalningssätt som fungerar bäst för dem.

5. Kontrollera din kreditvärdighet

Din kreditvärdighet påverkar räntan och villkoren för ditt lån. Se därför till att du har så bra kreditvärde som möjligt innan du ansöker om lån. När du börjar fundera på att ansöka om lån, börja med att kolla hur ditt kreditvärde ser ut. Om du redan är skuldsatt eller har låg inkomst kan det vara bra om du löser det innan du tar ett nytt lån. Om du tar dig tiden att fixa ditt kreditvärde innan du tar lån så får du bättre villkor vilket sänker dina lånekostnader.

6. Betala i tid

När du har en budget och ett bra kreditvärde (och därmed lägre kostnader) så har du bättre förutsättningar för att kunna betala varje räkning varje månad. När du missar betalningar tillkommer kostnader som dröjsmålsränta och påminnelseavgifter. Det här kan snabbt försvåra avbetalningen av lånet. Dessutom sänker det ditt kreditvärde som på sikt gör det svårare och dyrare att ta lån i framtiden.

7. Skapa en nödfond

Det finns även en mycket god anledning att du har en nödfond innan du tar ett lån. Med en nödfond kan du alltid undvika att missa betalningar som kommer kosta dig mycket pengar. Om du har svårt att betala räkningar så kan du använda dig av din nödfond för att täcka utgifterna. Har du en nödfond slipper du alltså alla tilläggskostnader och betalar en räkning i tid, vilket också hjälper dig spara pengar samt behålla ett bra kreditvärde.

8. Undvik snabblån och kreditkort med hög ränta

Snabblån och kreditkort med hög ränta kan vara lockande och kan lösa kortsiktiga ekonomiska bekymmer, men de kommer ofta med betydligt högre kostnader över tid. Undvik därför den här typen av impulsiva lån från långivare om det inte är absolut nödvändigt.

9. Förhandla om bättre villkor

Tveka inte att förhandla om bättre lånevillkor, särskilt om du har en god kreditvärdighet. Många långivare är villiga att justera räntan eller andra villkor för att behålla dig som kund.

10. Följ upp och utvärdera

Efter att lånet är beviljat, följ upp och utvärdera regelbundet din ekonomiska situation. Om det finns möjlighet att betala av lånet tidigare eller omstrukturera det för att minska kostnaderna, överväg dessa alternativ.

Att låna pengar behöver inte vara riskfyllt om det görs ansvarsfullt och medvetet. Genom att tillämpa dessa tips kan du säkerställa att ditt lån stödjer dina ekonomiska mål snarare än att utgöra en börda för din privatekonomi.

Related