Cannes – Perfekt Plats för att ge dig själv Ny Energi och Balans

Längtar du efter nya intryck som ger energi och balans. Där du kan bestämma dag för dag vad du behöver och känner för utan inrutade program eller arrangerade aktiviteter? Du har kanske bara några dagar eller i bästa fall flera veckor tillgängliga då inget annat kräver något speciellt av dig.

Då ska jag dela med mig av mina 10 bästa tips för en underbar och energigivande resa med Cannes som utgångspunkt. Jag delar med mig av restips, resesällskap, boendealternativ, att äta, att besöka, kropp & själ, promenader, transportmedel, bra att tänka på, kontakter/webbsidor.

Min förhoppning är att du bär med dig en varm och härlig känsla när du åker hem. Platsen hjälper dig till detta på bästa sätt, men innehållet och dina upplevelser skapar du själv. Lycka till!

Resetips

Planerar du att besöka Sydfrankrike är Cannes den optimala platsen på franska Rivieran. Här finns det mesta och du tar dig lätt runt till olika platser.

Det enklaste är att flyga till Nice. Direktflyg från Sverige tar under 3 timmar. Från Nice är det ca en halv timmes resa med bil, tåg, taxi eller Uber. Direktbuss eller lokalbuss (210) tar lite längre tid. Lokalbussen kostar dock endast 1,50 euro.

Cannes Croisette beaches

Resesällskap

Reser du tillsammans med flera vänner eller tillsammans med nära och kära? Eller vill du återhämta dig ensam eller tillsamman med någon utvald. Det påverkar naturligtvis vad du kommer att göra på plats. Men känn efter syftet med resan. Vad behöver du just nu? Anpassa resans innehåll därefter.

Port canto cannes, France
Cannes Port Canto

Boendealternativ i Cannes

Bo bra och unna dig det bästa utifrån din budget. Det kan göra stor skinnad på din total upplevelse. De exklusivaste hotellen ligger efter Promenad de la Croisette. Det är t.ex. Carlton, Hotel Barriere, Hotel Martinez. Lite billigare är Five Seas Hotel och Radisson Blu.

Hotel Martinez, Cannes
Hotel Martinez, Cannes

Vill du ha eget boende rekommenderar jag att du söker på Airbnb. Där finns ett stort utbud och många bra alternativ från privata lägenheter till företagsägda lägenheter som hyrs ut till gäster. Du hottar alla prisklasser. Var noga med att ta reda på var boendet ligger. Vill du bo centralt nära till shopping och restauranger eller vill du bo lugnt och utan störande trafik? Nära vattnet eller en bit upp i bergen?

View of Cannes Palm Beach towards the Lérins islands

Att äta i Cannes

Bor du i lägenhet så handla på de lokala butikerna och bagerierna. Det finns en mängd småbutiker, men också stora matbutiker som Casino nära tågstationen. Den dagliga marknaden Marche´Forville är värt ett besök. Restauranger av alla de slag finns naturligtvis. Sök t.ex. på tripadvisor för aktuella tips. Generellt gäller att det är dyrare och inte alltid bättre mat längs med Promenad de la Croisette.

Mitt tips är att ta dig till några utvalda ställen under din vistelse och skapa några få minnesvärda upplevelser. Resten av tiden – gör det enkelt för dig.

Några pärlor är La Bastide Saint Antoine- Jacques Chibois i Grasse och det lite billigare Cap dÁntibes mellan Juan – Les Pins och Antibes vid vattnet och den fina promenaden runt Cap d’Antibes.

Michelin Star restaurants Cannes

Att besöka i Cannes

En av mina favoritutflykter är till parfymeriet Fragonard i Grasse. Du kan ta tåg eller buss dit. Tar du tåget får du en brant promenad upp till gamla staden. Strosa runt blan butiker och ateljéer i gamla stan och ät på uteservering vid torget.

Antibes med strandpromenader och Picassomuseet i gamla stan tar du dig lätt till med lokalbussen 200. Med samma buss tar du dig också vidare till Nice. Det är en storstad jämfört med Cannes som har en exklusivare småstadskaraktär. Nya sträckningar med spårvagn ända från flygplatsen och in i staden har gjort Nice till en stad att flanera i. Promenade des Anglais sträcker sig längs hela bukten. Vill du bada är stranden täckt av småsten som kan vara en utmaning för den ovane.

Things to do in Nice, france

Har du bil så är det lätt att besöka konstnärsbyn Biot ovanför Antibes eller en vingård t.ex. Castle Crémat nära Nice. Åk vidare efter kusen eller på mellanvägen uppe i bergen mot Monaco. Motorvägen högre upp i dalen går snabbt men ger inte samma känsla för omgivningarna. Monaco är imponerande och en fin utflykt. Alternativt tar du tåget hit och kan obehindrat njuta av den vackra vyn längs med havet.

En lite längre resa är det till Sant Tropez – en ikon på franska rivieran. Att ta motorvägen dit går snabbast men kustvägen är hänförande.

Kropp & själ

Menar du allvar med att ge dig själv ny energi och balans så se till att inne jäkta runt på för mycket aktiviteter och nya intryck. Sikta in dig på det som tilltalar dig allra mest den här gången och ge dig själv tid att bara strosa runt och ta in miljön. Sitt ner på ett café och titta på folklivet. Promenera utefter Promenad de la Croisette och runt Palm Beach, eller ta en löprunda tidigt på morgonen. Garanterat välgörande. Bortom festivalplatsen och Hotel Radisson Blu finns utegym vid vattnet.

Cannes film festival

Ta ett dopp. Det finns många platser men favoriten Bijou Plage i Palm Beach har en bred strand och är avskild från biltrafik. Där finns både stolar att hyra eller gratis sandstrand, även en avskild del för handikappade. Stranden på södra sidan av Palm Beach är långsmal och har ett fint gång- och cykelstråk som gör denna stadsdel speciell.

Varför inte gå på ett yogapass. Det bästa stället är Vinyasa Yoga studio centralt nära stationen. De har många klasser och de flesta är öppna för drop-in. På sommaren finns det utomhusklasser att delta i. Sök efter aktuell information på nätet.

SPA finns på Radisson Blu Hotel & Thalasso. Där finns pool och utomhusterrass. Boka behandling innan. Det finns mycket att välja på. Ge dig själv en behaglig behandling för trötta muskler och egen tid för återhämtning.

Spa hotel Beachcomber med pool, tennisbanor  m.m. ligger i Biot. Där kan du gå på dagspa, äta lunch och njuta av parken.

Vill du lyxa till det ytterligare, så ska du absolut besöka Chateau Eza, i Eze som ligger en liten bit upp i bergen mellan Cap Ferrat och Monaco. Där kan du äta på restaurangen eller övernatta i ett av de fantastiskt inredda rummen. Det lilla slottet är en historisk pärla som måste ses. Vidunderlig utsikt, högsta klass på hotell och restaurang. Eze är en medeltida charmig by med ateljéer och små butiker.

Välj bara det som ger dig rätt energi vid detta besök på Rivieran. Slappna av och njut fullt ut och se sedan fram emot nya utflykter vid nästa besök!

Promenader

Cannes inbjuder till promenader utefter vattnet. Det är bilfritt, vackert och det finns mycket att upptäcka och se. Dessutom finns det slingor som föreslår löppass med markeringar i gatan att följa.

Att strosa utefter Rue d’Antibes, shoppa i det stora utbudet av butiker eller kila in på bilfria tvärgator med caféer och restauranger kan man ägna flera dagar åt. Glöm dessutom inte gågatan mot gamla stan och borgen ovanför gamla stan med ett spännande museum..

Cannes old town

Att komma upp en bit ovanför stan känns svalkande på sommaren och erbjuder ett lugn. Det går vandringsleder från Vallauris – känd för sina keramikverkstäder – vidare ovanför Cannes och bort emot Grasse. Ovanför Cannes kan du starta där Boulevard de l’Observatoire börjar. Där finns dessutom en fantastisk utsiktsplats över Palm Beach och öarna utanför – I´lles de Lerins.

På den största ön – Ile Saint- Marguerite – finns fantastiska möjligheter att vandra runt och över ön på stigar mellan eukalyptusträd, fågelliv och badplatser. Båtresan från Cannes tar 20 minuter och går många gånger per dag. På ön finns enklare matställen, så egen matsäck och dryck rekommenderas. På öns enda restaurangen – La Guérite – krävs ofta förbokning då den är mycket populär. Den ligger vid vattnet och transporter från båtar som ligger för ankar utanför erbjuds.

ille sainte honorat

Utanför Antibes finns en iordningställd promenadväg med trapport som slingrar sig upp och ner precis utefter vattnet och runt hela Cap d´Antibes. Den erbjuder en fantastisk känsla av kontakt med naturen och havet utanför och man befinner sig en bra bit ifrån bilar och bebyggelse.

Transportmedel

Lokalbussar trafikerar hela staden. Utefter hela Promenad de la Croisette går en dubbeldäckad buss varje kvart. Man köper ett busspass t.ex. på turistbyrån. Buss 210 går mellan Cannes och Nice och stannar på alla orter där emellan. Billigt och enkelt att ta sig runt.

65 Kändisar som har besökt Cannes Film Festival

Tåg trafikerar hela kuststräckan och vidare in i Italien och erbjuder fantastiska vyer under resan.

Taxi och Uber är lätt att boka och finns alltid tillgängligt.

Hyrbil är ett alternativ för längre utflykter. Elcyklar finns att hyra och varför inte ge dig upp i bergen eller utefter vattnet till Antibes. En liten Twizy tar dig också runt lokalt.

Bra att tänka på

De tips och förslag jag har lämnat är ett litet litet axplock av allt det som franska rivieran erbjuder. Det finns alltid nya saker att upptäcka och avstånden är inte så stora mellan sevärdheterna. Det som dessutom gör Cannes speciellt är alla konferenser, evenemang, mässor och festivaler som ger staden dess alldeles egna karaktär. Staden lever året runt. På sommaren dominerar bad- och båtlivet och särskilt under augusti månad är det mycket turister särskilt från arabländerna. Då trängs exklusiva bilar och besökare med märkeskläder utefter Promenad de la Croisette. Andra årstider är det mera avspänt, utom naturligtvis under Cannes Filmfestival i slutet av maj.

Cannes France

Höst och vår är otroligt fina årstider här nere. Har du möjlighet att välja tidpunkt för resan så fundera på vad du vill ha ut av din vistelse. Föredrar du lite svalare väder för att kunna shoppa, promenera och strosa runt i stan? Eller älskar du värme, sol och bad?  Vilken tid på året du än är här rekommenderar jag dig att framför allt att inte ha för höga ambitioner beträffande vad du ska hinna med under besöket. Tänk ”less is more” och välj det som ger dig själv ny energi och balans. Då vill du komma tillbaka igen!

Kontakt/webbsidor/bilder

  • https://www.seecannes.com/webcams/croisette
  • https://www.cannes-destination.com/tourist-office

Lämna ett svar

Related