Filmfestivalen i Cannes 2018

Om Cannes Film Festival

Det är glamour och vackra människor, vackra klänningar och yachtfester i Medelhavet.

Det är också en stor business. Många stjärnor och Hollywoodinsidenter deltar på festivalen för att marknadsföra sina filmer, de flesta av dem gör sina världspremiärer vid evenemanget.

Att få en film in i festivalen, som lanserades den 20 september 1946, är redan ett märke av prestige, eftersom bara ett fåtal dussin filmer från hela världen plockas ut. Samtidigt, bakom kulisserna, är dealmaking i full gång med hundratals andra filmer som filmskapare hammrar ut finansierings- och distributionsavtal med.

De bästa filmerna konkurrerar om Palme D’Or, festivalens högpris, som har tilldelats filmer som Taxi Driver and Pulp Fiction. Bara filmmakare och industrins insiders får gå upp på de ikoniska röda mattorna på Palais des Festivals för svart-slips premiärerna; biljetter säljs inte till allmänheten.

Filmfestivalen i Cannes löper varje år över 12 dagar i maj. Filmfestivalen grundades 1946, och syftet är att markera och arbeta för utvecklingen av bio, och främja utvecklingen av filmindustrin i världen och fira den 7: e konsten internationellt.

Sedan dess har Cannes blivit en av de mest publicerade festivalerna i världen. Den högsta distinktionen av festivalen är den berömda Palme d’Or, som tillkommer det prestigefyllda Grand Prix och Jurypriset. Idag, under ledning av den allmänna delegat Thierry Fremaux, är de officiella valet en återspegling av den globala filmproduktionen. Även om konkurrensen belyser författarna.

Thierry Frémaux, festivalens direktör, berättade för EuroNews att även om populärkulturen odlar ”stjärnor” i snabb följd, så ser du dem ofta inte i Cannes.

”Idag är du en stjärna vid ett fingerklick. Om du presenterar vädret är du en stjärna … om du gör reality-tv, är du en stjärna. ”

Men i Cannes är filmerna stjärnorna.

”Folk kommer inte bara för att gå till stranden, eller att titta på filmerna eller för nöje. De kommer till jobbet. Köpare, säljare, distributörer, producenter, regissörer, alla sorters människor, ”tillade Frémaux. ”Cannes måste vara platsen att vara. Det är bara där det är allt.”

Cannes Film Festival 2018

Den 71: e Cannes Filmfestivalen kommer att äga rum från tisdag 8 maj till lördag 19 maj 2018, har det meddelats.

Det kommer att börja en dag tidigare än tidigare år, men kommer att vara för exakt samma tid.

Öppningen kommer därför att äga rum på tisdag den 8 maj och prisutdelningen kommer att vara på lördag 19 maj.

Festivalen förklarade datumändringen i ett uttalande: ”Efter 2017 års jubileumsutgåva börjar festivalen en ny period i sin historia”, säger festivalpresident Pierre Lescure.

”Vi har för avsikt att förnya principerna i vår organisation så mycket som möjligt, samtidigt som vi fortsätter att ifrågasätta vår tids bio och att vara närvarande genom dess omvälvningar.”

De tillägger att de nya datumen kommer att tillåta dem att ”balansera de två veckorna av evenemanget och att ge ny energi till förfarandet.”

Genom att börja på en tisdag säger festivalen att det också kan hålla en extra galaafton före festivalshelgen och organisera förhandsvisningar av öppningsfilmen i hela Frankrike.

”Slutligen,” sa de, ”att framlägga tillkännagivandet av utmärkelser från en dag till lördag kväll, kommer att öka sin prestige, samtidigt som den avslutande filmen gers bättre exponering.”

Related