En epok för utomhusmöbler

Klassiska utemöbler fortsätter att vara i stor efterfrågan. Vi har tagit en titt på dess historia och bakgrund.

En utestol är i grund och botten en typ av stol som är designad och framtagen för att användas utomhus. I och med detta är de även vanligtvis gjorda av material som inte i så stor utsträckning påverkas av det naturliga slitage som uppstår när de exponeras för väder och vind.

Stilmässigt finns det numera en väldig variation även om det på sätt och vis klassiskt utförandet med rak rygg och armstöd fortsätter vara särskilt populärt. Förmodligen på grund av att de kombinerar det bästa av funktionalitet och bekvämlighet.

Anor från antikens traditioner

Även om det är svårt att sätta ett exakt datum för när utomhusmöbler dök upp så är många överens om att de som minst sträcker sig tillbaka till antikens dagar. I såväl Grekland och Rom så var de vanligt förekommande i de något mer exklusiva hemmet.

För svensk del så är det däremot en mer samtida företeelse. Förmodligen för att våra breddgraders på många sätt och vis extrema väder helt enkel inte inneburit särskilt bra förutsättningar för utomhusmöbler. På många håll och kanter är det nämligen bara några få månader som utgör optimala förutsättningar.

Därför kan skandinaviska utemöbler på många håll spåras till 1800-talet då den framväxande industrialiseringen säkerställde bred tillgång på mer robusta material och tekniker såsom helgjutna utemöbler. Det gör att det finns en tydlig koppling mellan utbudet på utemöbler och tidens framställningstekniker.

Samtida utveckling och tillbakagång

Vad som är särskilt spännande är att vår egen samtid har inneburit många omväxlingar. I takt med att camping- och semesterkulturen bredda ut sig i samklang med medelklassens framväxt så uppstod även efterfrågan på mer minimalistiska och hopfällbara alternativ. Detta synsätt på utemöbler dominerade faktiskt hela senare halvan av 1900-talet.

Här och nu pågår däremot en återgång till de ursprungliga robusta och mer stationära utomhusmöblerna. Fast i mer praktiska syntet- eller naturmaterial. Förmodligen i och med att vi dessa dagar har tillgång till mer eget utomhusutrymme och gärna använder det till fullo. För många har permanenta eller säsongsbetonade utemöbler därför blivit en självklar del av hur man förhåller sig till sin trädgård eller utemiljö.

Huruvida utvecklingen kommer att skifta och återgå till flyttbara och mer enkla utemöbler återstår att se. För många personer har däremot möjligheten att välja inneburit otroliga chanser att få den utomhusmiljö som man länge har önskat sig.

Related