Flytta Hemifrån för Första Gången – Vad du bör Tänka

Att flytta hemifrån är en stor sak. Tillsammans med din nyvunna frihet kommer nya ansvarsområden.
I hela ditt liv har du haft stöd från din familj – nu är matinköp, matlagning, städning och räkningar upp till dig och eventuellt dina vänner om du bor tillsammans med några.

Om du delar dessa skyldigheter med några kompisar från universitetet eller arbetet finns det saker du kan göra för att göra livet lite lättare. Här är våra bästa tips för att göra din första upplevelse av att bo utanför hemmet så bra som möjligt.

1. Fundera över ditt beslut att flytta

Det finns många anledningar att flytta hemifrån – ibland är det ditt beslut, ibland är det någon annans.
Men oavsett vad som tvingar fram flytten måste du ta det lugnt och tänka igenom det noga. Är du redo att leva självständigt? Vilka är dina alternativ?
Och om det är ditt beslut, flyttar du ut av rätt skäl? Ta inte ett förhastat beslut, och se till att överväga alla tillgängliga vägar.
När allt kommer omkring, om du flyttar ut av fel anledningar, eller innan du är redo, kan det sluta med att du flyttar hem lika snabbt.

2. Hitta rätt plats

Oavsett om du köper, delar eller hyr, måste du ta reda på vilken typ av fastighet som passar dig och din livsstil bäst.
Fråga dig själv: Kan jag bo ensam, eller är en lägenhet det bästa alternativet? Kommer jag att vara lycklig i ett litet hus på landet eller är en lägenhet i innerstan mer min stil? Vad har jag råd med egentligen? Och var?
Om du testar vattnet är ett rum i ett delat hus ett bättre ställe att börja än att skriva på ditt eget hyresavtal.
Börja din sökning online, men sluta inte där. Du kan inte se allt från bilder, så se till att du deltar i flera visningar innan du undertecknar ett hyresavtal.

3. Ekonomi

Att lämna hemmet är dyrt, och det tar inte lång tid för dålig budgetering att leda till ekonomiska svårigheter, så du måste planera i förväg.
En studie visade att en del unga går utan mat och lånar pengar för att överleva när de flyttar hemifrån. Undvik denna situation genom att beräkna din kända månadsinkomst och planera en månadsbudget för mat, räkningar, transporter och underhållning.
Betala alltid eventuella räkningar och hyra i tid för att undvika en dålig kreditvärdighet, eftersom det kommer att göra det svårt för dig att köpa ett hem på rätt spår.
Och se till att du även budgeterar för ofta bortglömda extrafunktioner i samband med flytt, såsom månadshyra i förskott, telefon, tv, gas, el och internetanslutningsavgifter och möbleringskostnader.
Det är också smart att teckna en hemförsäkring.
Oavsett hur mycket eller lite pengar du har, är det avgörande att hantera dina pengar väl för att behålla din individuella frihet.

4. Sysslor

Att flytta ut ger dig självständighet, frihet och äventyr. Men det kommer också med massor av ansvar.
Utan att vilja låta som mamma och pappa, försök hålla koll på hushållssysslorna.
Ta hand om dig själv: Om du är van vid att laga mat åt dig hemma, se till att du kommer in i en rytm av att laga mat själv, istället för att förlita dig på take-away varje kväll.

Hämtmat kan vara det godare alternativet, men det kommer inte att göra mycket för din hälsa, och det kommer att tära på din budget.

5. Skapa en budget

När du flyttar ut för första gången vill du skapa en budget. Din budget bör bestå av en lista över utgifter och inkomster för att spåra hur mycket pengar du har att spendera. En budget för första gången du flyttar behöver inte vara för komplicerad.

Din budget för förstagångsflytt bör innehålla:

 • Akutfond på 10 000 till 20 000kr
 • Inkomst
 • Flyttkostnader
 • Hyra
 • Elektricitet
 • Värme och gas
 • TV och internet
 • Wi-Fi
 • Streamingtjänster, om tillämpligt
 • Bilbetalningar och lån
 • Övriga framtida utgifter, om tillämpligt

Dina flyttkostnader kan inkludera kostnaden för att hyra lastbil och avgiften för professionell flytt (vilket du bör ha om du vill ha en smidig och enkel flytt). Innan din flytt, leta tidigt efter professionella flyttfirmor såsom flyttfirma Göteborg för att göra flytten så enkel och smärtfri som möjligt.

Dessa två kostnader kommer att vara relevanta om dina vänner och familj inte är tillgängliga för att hjälpa dig att transportera dina tillhörigheter till din nya bostadsort.

6. Bestäm ett flyttdatum

Att veta när du ska flytta hjälper dig att hålla dig organiserad och förberedd. Ditt bestämda flyttdatum bör ligga nära den tidpunkt då din hyresvärd förväntar sig att du flyttar in.

7. Rengör din gamla bostad

Om du hyr din gamla bostad är ett sätt att få tillbaka din deposition att genomföra en flyttstädning. Du kan antingen välja att göra det själv eller anlita en professionell städtjänst.

Att försöka städa ditt nya utrymme mitt under din flytt kan vara stressigt, så det rekommenderas att du funderar på att anlita en professionell städtjänst. Detta ger dig sinnesfrid när du vet att städningen görs och görs rätt. Dessutom föredrar hyresvärdar vanligtvis när en professionell städar utrymmet.

Det bästa sättet att flytta in i ditt nya hem är att få allt att kännas fräscht och nytt. När du flyttar kan du också ta dig tid att göra följande:

När du flyttar är det viktigt att komma ihåg att du inte behöver flytta med dig allt. Nya föremål eller tillhörigheter kan alltid köpas igen senare.

Att rensa upp består av att identifiera vilka föremål du använder mest eller har mest värde. Tumregeln när du rensar bort är att om du inte har använt en vara under de senaste sex månaderna till ett år, så är det förmodligen bäst att bli av med det.

Naturligtvis bör allt som har sentimentalt värde tas med dig när du flyttar, men försök att inte ge varje föremål du äger ett syfte. Du vill inte att dina flyttutgifter ska öka med ytterligare några lådor eftersom du inte kunde bli av med krimskrams eller annat diverse.

8. Organisera

Att förbli organiserad under din första flytt säkerställer att processen går smidigt och effektivt. Det bästa sättet att hålla sig organiserad är att planera i förväg vad du vill ta med dig. Lyckligtvis, om du flyttar från dina föräldrars hus för första gången kommer du troligen inte att ha för mycket att packa.

De bästa metoderna för att förbli organiserad under en flytt inkluderar:

 • Samla in återvinningsbara eller återanvändbara lådor
 • Använd färgkodade etiketter på lådor
 • Skapa en checklista med objekt i varje ruta

Genom att följa dessa tre bästa metoder för att förbli organiserad kommer du att kunna hålla reda på vad du tar med dig, slänger eller donerar.

Lämna ett svar

Related