Den Kompletta Guiden till Grasse parfym

Grasse parfym är känd över hela världen. Och det är givetvis av en bra anledning.

I själva verket är staden Grasse, på den franska rivieran, känd som världens huvudstad av parfym på grund av den långa historien av parfymproduktion i Grasse, och den expertis inom parfymtillverkning som finns där.

Idag är Grasse mest känd för parfym och lockar många besökare till staden varje år. Både för att folk vill uppleva charmen av en gammal och fin stad, men också för att folk vill besöka de många parfymtillverkarna som finns där.

Grasse är faktiskt hem till några av världens mest kända parfymer, som har sina parfymfabriker där. Dessa parfymtillverkare tillverkar parfym åt några av de mest kända lyxmärkena såsom parfymer från Louis Vuitton och Chanel.

Faktum är att blommorna som används för att göra den ökända Chanel N ° 5 odlas och skördas här. Med andra ord, i flaskan hittar du Grasse parfym.
I detta inlägg utforskar vi Grasse parfym, hur Grasse har kunnat etablera sig som huvudstad i parfym och vad du kan göra där om du besöker staden.

Historien om Grasse parfym

Idag är Grasse parfymens huvudstad, och Grasse parfym är känd över hela världen.
Under 1600-talet började staden Grasse tillverka parfymerade handskar, samt odla blommor som användes för dofter.

Grasse parfymproduktion började dock få verklig traktion under 1700-talet, när parfym blev mer populär i samhället, och att dofta väl blev ett tecken på att vara rik.

En viktig bidragande faktor till Grasses framgång inom parfym är dess klimat och mark vilka är idealiska för odling av blommor som används för framställning av parfym.

Klimatet i detta område var, och är perfekt för blommor och växter som används för parfym, såsom lavendel och jasmin, bland en mängd andra parfymblommor.
Det perfekta klimatet och marken gjorde Grasse det ultimata stället att växa bra blommor som senare kan användas för parfymer av högsta kvalitet.

grasse parfym

I Grasse-parfymens historia har 5 parfymhus i Grasse blivit de mest kända husen, som i århundraden har praktiserat den parfymtillverkning. Alla har olika historia, men samtidigt har samma bakgrund, som cirkulerar kring en sak: Grasse parfym och odling av blommor för parfymtillverkning.

1. Galimard

Galimard grundades av Jean de Galimard som bodde i Grasse 1747. Det var här han hittade inspirationen och startade Parfumerie Galimard.

Detta är grundaren av företaget av handskemakare och parfymer.

Galimard levererade parfymer til några av de mest kända personerna i Frankrike under sin tid, inklusive King Louis av Frankrike, såsom olivolja och parfymer.

Sedan starten var parfymindustrin gjord för handskar, men parfymindustrin utvecklades därifrån, men under lång tid integrerades de i varandra.
Idag använder Galimard samma process av parfymtillverkning som hjälpte till att göra varumärket känt, och det följer traditionerna från grundaren Jean de Galimard.
Galimards parfymtillverkning har huvudsakligen varit inriktat på att använda blommor som är naturliga resurser av Grasse, såsom jasmin, rosor, lavendel, apelsinblomma och tuberos.
Dofterna extraheras sedan från blommorna för att skapa fantastiskt doftande parfym.
Galimard är det tredje äldsta parfymet i världen.

Idag kan du ta turer från fabriken och museet för att lära dig mer om Galimards historia, deras parfymtillverkning och hemligheterna till den världsberömda parfymen av Galimard. Du kommer att kunna besöka deras laboratorium där deras parfymer skapas, lära dig om tillverkningsprocessen, och mycket mer.

2. Fragonard

Fragonard är ännu en mycket populär och berömd parfymtillverkare i Grasse och har en rik historia av parfymtillverkning.
Kort efter första världskriget fattade entreprenören Eugène Fuchs beslutet att skapa sitt eget parfymeri med idén på att sälja parfymer och parfymprodukter till turister som nu hade börjat hitta till den vackra franska rivieran och också hade fått ett intresse för parfym, eftersom det luktade gott nu var en trend bland de rika.

Eugène Fuchs var imponerad av skönhet och konsten av parfymtillverkning, och satte därför upp sitt egna parfymeri i Grasse.

Parfymhuset Parfumerie Fragonard öppnades 1926.
Historien bakom namnet Fragonard?
Eugène Fuchs heter hans kära parfymföretag Fragonard efter den berömda Grasse-födda målaren Jean-Honoré Fragonard som bodde 1732-1806.
Han gjorde detta som en hyllning till både den underbara staden Grasse, men också som en hyllning till 1700-talets konst.
Hans val av namn visar också att han hade ambitionen att köra Fragonard-parfymet i enlighet med parfymtraditioner.
Efter Eugène Fuchs har tre följande generationer tagit över Fragonard-parfymeriet, och driver fortfarande företaget idag.
De har också öppnat nya parfymproduktionsplatser i Grasse, Eze och Paris för att möta den stora efterfrågan av deras parfym.

Under ledning av Jean-Francois Costa expanderade Fragonard-parfymet snabbt och moderniserades.
Jean-Francois Costa var en konstsamlare och under 1970-talet förvärvade han ett stort antal antika föremål relaterade till parfym, vilket bidrog till att berika Fragonard-samlingen och ge Grasse parfymhistoriken en rikare historia
Idag driver Jean-François Costa döttrar, Agnès och Françoise Fragonard parfymeri.
Fragonard-parfymfabriken har stått i Grasse sedan omkring 1782.
Några av de mest populära dofterna i Fragonard är parfymen ”Fragonard”, som har en jasmin och gult doft, liksom ”Belle Chérie, som innehåller mandarin, vanilj och sandelträ.

Precis som med Galimard erbjuder Fragonard fabrikstourer på fabriken i Grasse som är helt gratis, så att du kan se den dagliga verksamheten hos den världsberömda Fragonard. Fragonard parfymeri Tour är den populäraste turen i Grasse och erbjuder gratis 25-minuters turer regelbundet på flera språk.
Fragonard har också sitt eget Grasse parfym museum som visar över 3000 års parfym historia.
På deras fabrik i Grasse finns också ett showroom där du kan utforska de färdiga produkterna och köpa dem.

Perfume Grasse

3. Molinard

Molinard är det näst mest kända parfymeriet i Grasse med en rik historia.
Molinard-parfymeriet har funnits sedan 1849, och sedan dess har det varit helt familjeägt.

Molinard är särskilt känd för sina Eaux de Cologne och deras blomvatten.
1891 besökte den brittiska monarkin Molinard-parfymet, och drottning Victoria köpte även en underbar Molinard-parfym.
Även om du inte är den brittiska monarkin, kan du idag besöka Molinardfabriken och få en unik daglig guidad tur. Under hela turen lär du dig hur processen med att skapa parfymer och dofter, och får lära dig hur de skickliga hantverkarna och kvinnorna arbetar för att producera fantastiska dofter.
Du kan också besöka deras tvålfabrik och slutligen deras showroom där du kan köpa parfymer och andra saker relaterade till parfym och Molinard att ta med dig som souvenirer när du lämnar.

4. Le Domaine de Manon

Detta är ännu ett familjeägt företag i Grasse, men i stället för att vara en Grasse-parfymtillverkare, odlar de blommorna som ska omvandlas till en underbar Grasse-parfym. Med det sagt är de egentligen inte en parfymtillverkare. Endast en producent av blommorna som används för parfymen.

Le Domaine de Manon odlar bland annat blommorna Centifolia Rose och Jasmine Grandiflora, som är två av de mest populära blommorna som används i parfymer.

French Riviera perfume

Familjen har odlat parfymväxter sedan 1930-talet. Idag bär den tredje generationen av familjen traditionen för blommodling och parfymtillverkning och fortsätter att skriva dess historia.

Le Domaine de Manon har den ärade uppgiften att plocka blommor och sedan skicka dem till Dior parfym.

Det bästa är att du kan se skörden av de vackra blommorna under din vistelse.
Turerna är tillgängliga på tisdag morgon under blomningen av blommorna.

5. L’Occitane en Provence

Namnet på denna Grasse Parfymtillverkare är känt globalt, och chansen är att du har köpt några av deras produkter.
Grasse parfymtillverkaren L’Occitane en Provence har butiker över hela världen, men arv från den relativt lilla staden Grasse.

Fabriken L’Occitane en Provence finns i Manosque, och den har producerat parfym och oljor gjorda av blommor och andra Provence-odlade saker, såsom oliver sedan 1976.

L’Occitane en Provence har några mycket populära dofter, och två av de mest populära är Citrus Verbena Summer och Verbena Eau de Toilette.

Om du vill lära dig mer om Grasse parfym, varför inte besöka fabriken till detta globalt kända varumärke?

På fabriken kan du ta en gratis timmes tur för att lära dig mer om deras produktionsmetoder, deras naturliga och rena ingredienser.

Genom att besöka och lära sig processen som går in i en färdig produkt, kan du uppskatta de färdiga produkterna mycket mer.

L’Occitane en Provence grundades av Olivier Baussan som 1976 använde ångdestillation för att producera eterisk olja från vild rosmarin och lavendel som han sålde på marknader i Provence
Namnet L’Occitane namngavs för Occitania-kvinnorna, och området som fanns under medeltiden.
Occitanska var modersmål, och det är ett språk som fortfarande talas som andraspråk i vissa delar av regionen idag.
Baussan fick en gammal tvålfabrik och började återuppliva traditionell konst av Marseille-tvål i Manosque, som är en annan provencalsk by.
Den första L’Occitane-fabriken och -butiken öppnades senast 1981 i Volx, som är en by i Provence.

Grasse perfume

Mer om Grasse och Grasse parfym

Idag fortsätter Grasse att vara huvudstad i parfym, och producerar parfym för några av världens mest kända varumärken.
I Grasse finns det 14.000 hektar aromatiska växter i regionen, och varje år kommer tusentals turister till Grasse för att lära sig mer om parfymhistorien om Grasse, ta en tur på några av parfymerierna eller utforska de fantastiska blomfälten och dofterna som de för med sig.

De största producenterna är listade, och Grasse, på grund av sitt enorma antal blommor, luktar som en parfymfabrik under blomning.

Grasse lockar till och med besökare från hela världen som är passionerade för parfymtillverkning.

Om du besöker några av parfymtillverkarna lär du dig att en parfym består av olika anteckningar på tre nivåer:

  • Toppnoter
  • Mellersta / hjärtnoter
  • Basnoter

Hur man kommer till Grasse

Att komma till Grasse är enkelt, och det är strategiskt beläget nära de flesta städer på den franska rivieran.
Grasse ligger inte mittemot Medelhavet, men är en del av det franska rivieraområdet, som ligger i Alpes-Maritimes-avdelningen i Frankrike, cirka 10,5 mil nordväst om Cannes.
Du kan komma till Grasse på ett antal sätt men teman gemensamma är med tåg, bil eller med buss.
Om du vill komma till Grasse från Nice är det här resan med buss eller bil.

Du kan ta bussen från Nice, och när du anländer måste du ta en 5-7 minuters promenad från gamla stan.

Grasse perfume french Riviera

Läs mer om Grasse parfym

Om du vill lära dig Grasse-parfymens fullständiga historia borde du definitivt besöka Museet International de la Parfumerie.

Museet har en entréavgift och visar mer än 3000 års parfymhistoria. Dessutom kan du också besöka deras blomsterträdgård mot en extra avgift.

I Grasse, huvudstaden av parfym, kan du förvänta dig att det finns festivaler dedikerade till parfym.
Faktum är att lavendelparaden den 15 Augusti visar lavendel, och det finns också jasminfestivalen som hålls i Juli.
Under festivalen kommer en parade med tusentals jasminblommor att äga rum, och det finns massor av bra musik.

French Riviera perfume

Skapa din egen Grasse Parfym

Om du vill kan parfymerna erbjuda möjligheten att göra din egen parfym, men till en kostnad.

I huvudsak erbjuder Galimard, Fragonard och Molinard förmågan att tillverka din egen parfym och det här har en 2-timmars parfymverkstad där du kan skapa en 100ml parfym från 127 dofter för 53 euro per person.

Om du går till Fragonard, skapar du en 100 ml parfym från 9 essenser under en 1,5 timmars verkstad vilket kostar dig 69 euro.

Om du vill göra det på Molinard kan du ta en 1 timmars verkstad där du skapar en 50 ml doft med ett val av 90 essenser för 69 euro.

Lämna ett svar

Related