Fotboll i Världsklass på Franska Rivieran

Rivieraområdet har inte bara lockat turister, husletare, konstnärer och filmskapare. Det har även lockat fotbollsspelare. Både Monaco och Nice har lag som spelar i den franska högsta ligan. Det är en plats för att se fotboll i världsklass och för vissa matcher gäller det att boka sina biljetter i god tid.  

Monaco kämpar sig fram

AS Monaco spelar i den franska ligan trots att de tekniskt sett inte hemmahör från Frankrike. Framgångarna har varierat genom åren och de har tagit sig till Champions League-finaler, blivit ligamästare samt åkt ned i de lägre divisionerna. Sist de spelade i Ligue 2 var säsongen 2012/2013. Sedan dess har de hållit sig i Ligue 1 och 2017 skrällde de mot PSG och vann hela ligan. Enligt bet365 nyhetsrapporteringar och odds tips kommer de att sluta bland de topp 3 bästa den här säsongen. Oddset för det är 5.00.

 Däremot ser det inte ut så nu. I skrivande stund ligger klubben på en tionde plats i poängställningen och de har hittills bara vunnit tre av tio spelade matcher. Klubben har omgetts av skandaler det senaste året. Tidigare i år sparkade de tränaren Thierry Henry efter bara tre månader. Istället valde de att ta tillbaka Leonardo Jardim, som i sin tur hade fått sparken till fördel för Henry. Klubbens hemmaarena är Stade Louis II, som har kapacitet att ta in 18 500 åskådare. Arenan ligger i stadsdelen Fontvieille. I genomsnitt kommer ca. 12 000 åskådare till matcherna, vilket innebär att det finns stora möjligheter för turister och besökare att få tag i biljetter. Fotboll och museum i Nice Fotbollsklubben OGC Nice ligger bäst till av samtliga Rivieraklubbar. Klubben hade sin absoluta storhetstid under 50-talet då de blev ligamästare flera gånger. Sedan dess har de kämpat för att hålla sig kvar i toppen och för att få ekonomin att gå runt. Klubben gick upp till Ligue 1 2001 men degraderades till den tredje divisionen på grund av att de inte kunde möta det franska fotbollsförbundets ekonomiska krav. 2005/2006 fick de ordning på ekonomin och de spelar nu sina hemmamatcher på en av landets mest omtyckta arenor. 

 Hemmaarenan Allianz Riviera, som stod klar 2013, ligger i Saint-Isidore. Det är en av landets mest miljövänliga arenor som drivs av solpaneler samt återvinner allt regnvatten och allt avfall. Arenan har använts i både EM (2016) och VM (2019), men gick då under namnet Stade de Nice. Det finns plats för 35 624 åskådare. Multiarenan är mer än en plats för sportarrangemang. Det är även ett museum. Inuti arenan finns Frankrikes nationalmuseum för sport. Där visas en av världens mest imponerande sportsamlingar och besökare kan lära sig historien bakom flera olika sporter. Tyvärr går det inte lika bra för AS Cannes. De spelar just nu i Championat national 3, vilket är den femte divisionen i det franska ligasystemet. Kan man samtidigt inte få nog av fotbollen som erbjuds längs med Rivieran är det inte särskilt långt till städer som Montpellier och Marseille. Deras lag, Montpellier och L’OM, ligger på en åttonde respektive fjärdeplats i poängställningen i Ligue 1.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*