Fotbollsklubbarna på franska Rivieran

Franska Rivieran är hem för sol, bad och fotboll. Fyra av Frankrikes äldsta fotbollsklubbar har bildats i kuststäderna, varav tre av dem spelar i den franska högsta ligan, Ligue 1. Den som vill titta på förstklassig fotboll under sin vistelse i Côte d’Azur behöver bara välja stad och klubb.

OGC Nice

Nice fotbollsklubb, OGC Nice, är en av de stora klubbarna längst den franska medelhavskusten. Deras hemmaarena är Allianz Rivera, som kan ta strax över 36 000 sittande åskådare.

Nice hade stora framgångar under 1950-talet men de har sedan dess inte lyckats vinna ligan. Årets säsong har inte startat bra för klubben och bet365 rapporterar att de har sparkat huvudtränaren, Patrick Vieira. Enligt deras odds tips är PSG förhandsfavoriter att vinna ligan. Oddset för det är 1.083.


Sedan 2019 ägs klubben Sir Jim Ratcliffe, som är Storbritanniens rikaste man. Ratcliffe äger nu flera idrottsklubbar och lag, bland annat cykelstallet INEOS och ett amerikanskt segelstall. Anledningen till att han valde OGC Nice är för att han har bott i och runt omkring staden och blivit en stor supporter, skriver SvenskaFans.

Olympique de Marseille

I Marseille hittas en av Frankrikes mest omtyckta fotbollsklubbar. De ligger på en delad andraplats med PSG om flest vunna titlar. Totalt har de vunnit ligan nio gånger. Det är bara Saint-Étienne som har vunnit en titel mer. Deras hemmaarena är Stade Vélodrome, som har kapacitet för 67 390 åskådare.

Klubben är känd som Frankrikes första klubb att vinna Champions League. Den är också känd för att slå sig in på nya områden. 2020 blev de den första fotbollsklubben i världen att starta sitt eget skivbolag, uppger Café. Skivbolaget heter OM Records och ska producera framför allt rap och R&B.

AS Monaco FC

view over Monaco

Vy över gamla hamnen och Stade Louis II

AS Monaco FC är egentligen inte ett franskt lag men eftersom Monaco, på grund av sin storlek, inte har möjlighet att ha en egen fotbollsliga, spelar klubben i Ligue 1. Genom åren har de vunnit ligan åtta gånger, varav den senaste var säsongen 16/17. Deras hemmamatcherna spelas på Stade Louis II.

Som en av de mest framgångsrika klubbarna längs den franska Rivieran har det uppstått en stor rivalitet med grannklubbarna och framför allt med OGC Nice. Derbymatcherna mellan de två klubbarna kallas för Derby de la Côte d’Azur, vilket kan översättas som ”rivieraderbyt”. Monaco leder i inbördesmöten med 39 segrar.

AS Cannes

Cannes fotbollsklubb har inte haft lika stora framgångar som sina grannklubbar. AS Cannes spelar för närvarande i den franska tredje divisionen och deras hemmaarena är Stade Pierre de Coubertin. Det är en liten arena som rymmer 2500 sittande åskådare.

AS Cannes har däremot en lång historia och stjärnspelare har kommit och gått. Zinedine Zidane började sin professionella karriär i klubben, men lämnade den 1992 när de åkte ur Ligue 1. Klubbens största rivaler har genom åren varit Marseille och Nice, men eftersom klubbarna spelar i olika divisioner blir det sällan några Derby de la Côte d’Azur i Cannes längre.

Den som vill titta på fotboll har flera alternativ att välja mellan. Matchbiljetterna brukar sälja slut fort men det går inte att missa firandet om hemmaklubben vinner, oavsett om man befinner sig i Nice, Marseille, Monaco eller Cannes.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*