Fotbollsscenen på den franska rivieran

Cote d’azur, Frankrikes välbesökta kuststräcka vid Medelhavet, är känd som ett paradis och ett kulturellt centrum världen över. Men vackra vyer och ärade filmfestivaler är inte allt som erbjuds på kusten. Rivieran har även en väletablerad fotbollsscen, som sträcker sig över hundra år tillbaka – och som har varit historiskt viktig med framför allt tre klubbar.

OGC Nice

Laget är inte längre den stormakt de var under 1950-talet, när de tog hem den franska ligatiteln fyra gånger, men de är ett väletablerat lag i högstadivisionen som har en tendens att husera en viss typ av fotbollsspelare. Man kan tänka sig att stadens attraktionskraft ur ett livskvalitetsperspektiv är en avgörande faktor för detta. Både den gamle United-kaptenen Patrice Evra och det missförstådda geniet Mario Balotelli har representerat klubben – spelare som vid sidan av sina prestationer på planen är kända för att vara livsnjutare av högsta kaliber. OGC Nice var även hem åt den svenske VM-legendaren från 1970, Leif Eriksson, som flyttade ned till Rivieran efter mästerskapet och spenderade fem år i klubben innan han drog vidare till Cannes.

5 Anledningar att Köpa Hus eller Lägenhet i Frankrike

AS Monaco

Mikrostaten som kombinerar medelhavsklimat med 0% inkomstskatt är hem åt en av Frankrikes storklubbar. Det är Monaco som mot Nice spelar det berömda Derby de la Côte d’Azur, som attraherar fotbollsfans över hela kusten. 2000-talet har varit en berg- och dalbana för klubben, som till slut köptes upp av den ryske miljardären Dmitry Rybolovlev år 2012. Några hundra miljoner ryska rubel senare lyckades de ta sin första ligatitel på 17 år, och är numera tillbaka i toppen. Precis som med OCG Nice, kan det finnas det mer än rent sportsliga förmåner som lockar stjärnor. Som resultat av detta har Monaco numera ett mycket konkurrenskraftigt lag som hotar PSG och Lille om ligatiteln i Frankrike, och som ges intressanta odds på bet365. Efter har gjort en väldigt bra säsong senast lyckades de knipa en Champions League-plats i Ligue 1, och har odds på 100/1 för att de ska ta hem hela turneringen. Sist de var i final var 2004 när de förlorade mot FC Porto.

views of Monaco
View over Monaco towards Italy

AS Cannes

Staden Cannes förknippas sällan med fotboll. Men sanningen är att stadens enda klubblag, AS Cannes, är en av Frankrikes historiskt viktigaste klubbar, och en av de fyra grundarna till det franska ligasystemet i början av 1900-talet. Zinedine Zidane, som av många anses vara både en av de bästa fotbollsspelarna och fotbollstränarna genom tiderna, om inte den bästa i åtminstone en av kategorierna, började sin karriär i just Cannes. Han togs upp som 17-åring, och klubben hade några av sina mest framgångsrika år någonsin med en ung Zidane på mittfältet. Även Patrick Vieira, en annan legend, gjorde sina första professionella år i klubben, strax efter att “Zizou” lämnat. Man kan säga att klubbens historiska avtryck i fotbollsvärlden kompenserar lite för deras bristfälliga resultat och avsaknad av troféer. Idag huserar AS Cannes i franska femtedivisionen – efter stora ekonomiska bekymmer – och Les Dragons, som de kallas, har som främsta merit att ha vunnit den inhemska cupen en gång, för ungefär 90 år sedan.

Tydligen så är det inte bara det vackra vädret och fina miljön som lockar med franska rivieran, utan de har en stark fotbollscen också.

Lämna ett svar

Related