Tips till Resmål för din Roadtrip på Franska Rivieran

Cote d’Azur, den vackra kuststräckan i södra Frankrike, prickad med pittoreska semesterorter, historiska kullstäder, vridande bergsvägar och vita stenstränder som leder till det azurblå vattnet.

Det är en klassiskt vacker del av Europa och en vacker fransk riviera vägresa är det perfekta sättet att utforska den på.

Rivieran är en ganska kort del av kusten så att du kan välja en bas och göra dagsutflykter om du inte vill checka in på ett nytt hotell varannan dag. Det är trevligt att bo över natten i olika städer eftersom det oftast är på kvällen och det första på morgonen när du ser platser som bäst.

För att ge dig en uppfattning om avstånd är Monte Carlo till St Tropez (som täcker de mesta av Cote d’Azur) bara 120 km och en 3 timmars bilresa, även när du tar den snurrade kustvägen. Så i teorin kunde du bekvämt se det bästa av den franska rivieran under en 3 dagar lång helg.

Hyr Lägenhet i Cannes genom Airbnb.

3 Dagars Resa

Om du bara har en långhelg, rekommenderar vi korta färdvägar med Nice som bas för 3 nätter.

Dag 1:
Utforska Nice Old Town och ta sedan den korta vägen till Saint-Jean-Cap-Ferrat för en snabb simning eller vandring och titta på solnedgången över Nice.

Beaches in Nice

Dag 2:
Kör inåt landet till bergsstaden Saint-Paul-de-Vence för en tidig lunch. Fortsätt till Cannes med ett valfritt stop i Grasse, ett annan bergsställe. I Cannes, sluta dagen med en drink på La Croisette, den berömda boulevarden kantad med lyxbutiker på ena sidan och vita sandstränder på andra sidan. Stana kvar för en glittig middag eller fortsätt till Antibes för en mer avslappnad affär.

roadtrip cannes franska rivieran

Dag 3:
Ta kustvägen upp till mikronationen Monaco för att se hur den andra halvan lever i Monte Carlo. Var noga med att kolla in det lilla historiska kvarteret (Monaco-Ville) med prinsens palats, inte bara kasinot och fina båtarna. När du har fått nog av den ostentatiska rikedomen återvänder du till Nice via inlandsvägen, ta ett stop i La Turbie och Eze för spektakulär utsikt över bukten.

Dag 4:
Tillbringa morgonens avkoppling i Nice, antingen sola på stenstranden, prova lokal mat på marknaden eller ta en promenad längs Promenade des Anglais innan du går hem.

Alternativ: Byt Monte Carlo till Menton för en dagstur över gränsen och korsa gränsen för en fransk / italiensk vägresa.

7 Dagars Resa

För en mer avslappnad vägresa med gott om strand eller vandringstid, föreslår jag denna 7 till 10 dagars resväg.

Följ ovanstående 3 dagars resplan plus:

Dag 4:
Gör halvtimme bilresa från Nice till Antibes (stanna 2 nätter). Gå till en avkopplande lunch i en liten restaurang eller creperie i den kompakta gamla stan. Bränn av all den goda maten med en promenad genom gågatorna och sedan runt det vackra vattnet. Stanna för en titt på Picasso-museet, inrymt i ett tidigare slott byggt på den antika grekiska staden Antipolis.

Dag 5:
Kör till Garoupe Beach för att vandra kustvägen runt Cap d’Antibes. Det är en kort promenad som ska ta ett par timmar, återväna via inlandsbanan. Simma i det lugna vattnet i Juan les Pins och håll dig kvar för att se solnedgången.

Dag 6:
Lämna tidigt för Cannes, inte för mer fina middagar men för att ta färjan till Ile Sainte-Marguerite. Tillbringa dagen med att utforska den orörda ön via furu och eukalyptusfodrad spår. Stanna vid Havsmuseet för att besöka mannen i järnmaskens fängelsecell. Återvänd till Cannes för nattlivet.

st marquerite

Dag 7:
Om du vill ha lite mer glans och glamour, spendera dagen i Saint-Tropez, men ett mer intressant slutmål är den stora hamnstaden Marseille. Stanna i Saint-Tropez och kanske till och med hilltop town Hyeres men stanna över natten i Marseille följt av en dagstur till Cassis och Massif des Calanques.

Att förlänga till en 10 dagars resa kan du spendera mer tid på varje ställe, och besöka några platser längre än att besöka fler platser.

För den ultimata Provence resa kan du förlänga din resa längre längs kusten för att inkludera Marseille och sedan inåt landet till de berömda provencalska städerna Aix-en-Provence, Avignon och Arles.

Dag 8:
Marseille är så ofta förbisedd av turister på grund av sitt oförtjänta förtrollande rykte. Kanske inte helt oförtjänt, det är ju en hamnstad, men för en turist som bor i turistområdena har du lite att oroa dig för, förutom att du överlevde den branta stigningen upp till Notre Dame de la Garde och hitta de färskaste skaldjur.

notre dame french riviera

Dag 9:
Marseille har några steniga stränder, men den mer intressanta vattenutflykten skulle vara en ökryssning till If och Frioul-skärgården.

Dag 10:
En kort bilresa norr och du kommer att vara i den mest klichéprovinsiska staden Aix-en-Provence. Träskodrar blockerar ljuset från de ljusa terrassernas hem, gigantiska plansträdar skuggar huvudgatorna som leder till kaféfyllda rutor som fyller luften med lavendel. Det är cliche vackert men en trevlig plats att koppla av för ett par dagar medan dagen snubblar runt landsbygden.

visit the Perfumeries of Grasse, the world capital of the perfume industry, located just twenty kilometers from Cannes.

Dag 11:
På din sista hela dagen i Provence, ta dig tid att utforska de mindre städerna runt Aix. Avignon är den mest populära dagsturen för den otroliga Palais des Papes, men saknar inte Arles för sin stora romerska amfiteater.

Dag 12:
Innan du lämnar Aix, gå upp tidigt för att uppleva en av Frankrikes mest utsökta gourmetmarknader, som hålls de flesta morgnar i gamla stan.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*