Saker att göra i Nice – Tips & Guide

Staden Nice är speciell av många intressanta skäl. Det är den stora staden på den franska rivieran och en av landets främsta besöksmål. Staden erbjuder en riktig blandning av slående badorter och frodigheten hos en europeisk kosmopolitisk plats.

Och om du förväntar dig att få områdets lyx på den franska rivieran, kommer en längre semester här att vara en lysande idé. Nices häpnadsväckande charm kommer från 1800-talets herrgårdar på stadens boulevarder och promenadstråk. Från dess italienska pittoreska kvarter och det grova naturlandskapet som erbjuder obegränsade fantastiska vyer.

Professionella och amatörkonstnärer är förtjusta i dessa panoramavyer, förstärkta ytterligare av det speciella ljuset. Staden Nice är bland de bästa platserna att besöka på kontinenten för konstgallerier och högprofilerade utställningar, med museer som hyllar Matisse och Chagall.

Här är några av de bästa sakerna du bör göra i Nice:

Promenera längs Promenade des Anglais

Promenade des Anglais erbjuder ingen vanlig strandpromenadupplevelse. Bredvid Medelhavet har det varit en del av Nices liv sedan byggandet av dess banvall på 1820-talet.

Medan par skateboardåkare, joggare och familjer passerar här året runt, hålls parader för den livliga karnevalen i Nice i februari. Den attraktiva strandpromenaden kröker sig i sju kilometer och avgränsas av 1800-talets majestätiska palats på den östra sidan. Besökare kan sitta på bänkarna och hitta skydd under palmer och pergolor när de kopplar av.

Kolla in Vieille Ville

Detta är den äldsta delen av Nice och är en förändring från stadens breda boulevarder och vidsträckta torg som Place Masséna. Vieille Ville är en sammanlänkning av gränder med restauranger och butiker, markerad av höga ockramålade bostadshus och Colline du Château i öster.

Crêperier, kaféer och glaciärer ansluter alla på torgen, som vanligtvis är aktiva fram till de tidiga timmarna/ Arkitekturen och miljön här har en stark italiensk koppling (trevligt begagnat att vara en italiensk stad fram till 1860 års utkast till Turinfördraget).

Se utsikten vid Parc de la Colline de château

Bara på kullens topp i parken på östra sidan av Nice kommer besökarna att mötas av några av områdets fantastiska pittoreska miljöer. De kan se tillbaka över staden och det blå havet i Baie des Anges, en syn man kommer att vilja beundra länge.

Besökare kan välja alla landmärken, som hamnen i öster och Hotel Negresco. Att nå Vieille Villes topp kan vara en skrämmande uppgift för vissa. Det är därför det finns en hiss på plats för att hjälpa till.

Se Arts’ Finest på Musée Marc Chagall

Chagall, den berömda franska målaren , var grundligt involverad i detta museums design att han bestämde var varje verk från hans samling skulle placeras. Han satte också ihop trädgårdarnas planlösning och i konsertsalen ritade han de målade fönstren. På många sätt är Musée Marc Chagall ett beställt konstverk i sig självt.

På museet kommer besökarna att påminnas om att museet skapades för att inrymma de 17 målningarna i Chagalls serie med bibliska referenser, indelade i Gamla och Nya testamentet. En del av denna samling är den populära Resistance, Liberation triptyken, motstånd, målade före, under och efter andra världskriget.

Räkna med katedralen i Nice

Beläget i Vieille Villes centrum är utsidan anspråkslös, förutom katedralens kupol som är mönstrad. En tillfällig besökare på platsen kanske inte inser att platsen är Nices katedral. Inne på platsen behöver man inte berätta att det är ett ikoniskt resmål.

Katedralen byggdes på 1600-talet med massor av barockdesign, uppbyggd av tio utsmyckade kapell med segelflyg, målningar och skulpturer. Byggnaderna här är i italiensk stil.

Handla på Cours Saley Market

En annan framträdande plats i stadens gamla kvarter är de bubblande färskvarorna och blomman marknaden, Cours Saley-marknaden. Förutom på måndagar öppnar denna marknad varje dag då den ersätts av en loppis.

Om du funderar på att laga mat medan du är på semester i Nice, är marknaden ett perfekt ställe att få allt du behöver. Regionala delikatesser som socca, färskvaror, ett brett utbud av ingredienser. Dessutom säljs blommor från alpområdet och Provence på marknaden Cours Saley.

Tänk på att många säljare kommer att försöka locka dig med gratisprover; så att du vet riktigt vad du köper. Blomsterbutikerna går inte att missa och har öppet till sent på kvällen, långt efter att andra försäljare är borta. För att slå publiken, besök så tidigt som möjligt.

Förundras över Musée Masséna

Hertigen av Rivoli skänkte denna 1800-talsvilla på strandpromenaden des Anglais 1919 under förutsättningen att det kommer att öppnas för allmänheten som ett hembygdsmuseum. Besökare kommer i sin flock för att se hur det är inne i en av Belle Époque-herrgårdarna. Edouard Andre designade dess trädgårdar som de han gjorde på Monte Carlo Casino.

Det finns ett trollbindande urval av kuriosa inne i museet, som en tiara som tillhör kejsarinnan Josephine, Napoleons hustru. Napoleons dödsmask och en rad fransk konst från 1800-talet på andra våningen.

Njut av läckra lokala delikatesser

Nice har bidragit oerhört mycket till det franska köket, och det finns många lokala rätter besökare inte kan lämna staden utan att smaka. Salade Niçoise är en trevlig infödd, och du kan börja med den. Det är ett hårdkokt ägg, ansjovis, haricots verts och tomater, och går tillsammans med vita från Bellet eller Bandols rosé.

Socca är en mer avslappnad mat som du kan få från gatan. Det är en blandning av tunnbröd och pannkaka tillagad med kikärtsmjöl och säljs av matförsäljare på gatorna i de gamla kvarteren.

Ratatouille är ett annat alternativ på de flesta menyer på restauranger. Det är en populär grönsaksgryta tillagad med aubergine, paprika, zucchini och tomat. Bland den långa listan av mat här finns också löktårta, fougassebröd och Daube Nicoise, en bräserad nötköttsgryta med rött vin, tomater och bacon.

Titta på djuren på Parc Phoenix

Inträde till Parc Phoenix kostar så lite som tre euro. Detta är ett bra fynd med tanke på funktionerna på de 7 hektaren på den västra sidan av Promenade des Anglais. Men barn får gå in gratis. Denna plats är en av de få platserna i staden där kul är garanterat även för vuxna.

Det finns ett 20-tal temazoner bestående av 2500 växtarter i ett växthus och i olika typer av trädgårdar. Besökare kommer också att hitta djurterrarier och inhägnader, med uttrar, tropiska spindlar och sköldpaddor, medan chilenska flamingos, mandarinänder och leguaner slingrar sig fritt i växthuset.

Koppla av på stränderna

Stadens stränder är skitbra, och även om de är fantastiska att promenera förbi kanske de inte passar alla besökare för att sola. För att ge solstolarna lyx och komfort finns det privata sektioner som du kan kolla in.

Man kan fortfarande passera en kylig eftermiddag i solen, men strömmarna kan vara lite starka för barn. För de små kommer en viss strand säkerligen att glädja dem. Det ligger på Mont Borons andra sida vid Villefranche-sur-Mer, där vattnet är mindre grunt och draperat från det öppna havet av förländerna vid Cap-Ferrat och Cap de Nice.

Klättra Monastère de Cimiez

Etablerat av benediktinerna på 800-talet, är Monastère de Cimiez ett förhöjt kloster, norr om centrum. Besökare kommer att ta sig längs Boulevard de Cimiez, en av stadens mest knäckande genomfartsleder, med otroliga herrgårdar och hotell från 1800-talet.

De gotiska klosterbyggnaderna är prydda med 1300- och 1400-talsstilar med komplexa fresker från 1500-talet. De flesta turister klättrar den här platsen av en anledning: för att se de fenomenala trädgårdarna, med rabatter, geometriska gräsmattor, toppiarier, pergolor och en terrass med en fantastisk utsikt över Nice. Dessa trädgårdar här designades 1546 och är de äldsta på Côte d’Azur.

Gå längs Cap-Ferrat

Synonymt med gammalt pengar och Riviera-lyx, Cap-Ferrat ligger bara 20 minuter öster om staden, på den pittoreska Boulevard Napoleon III. Besökare kommer hit för att bli fascinerade av de imponerande byggnaderna från sekelskiftet.

Ephrussi de Rothschild är en av de bländande herrgårdarna. Den är öppen för besökare och inredd med värdefulla målningar, möbler och skulpturer. Liksom den populära stigen som Cap d’Antibes, är Cap-Ferrat likaså omgiven av en kuststig med fotovänliga chanser till Massif de l’Esterel och Rivierans extraordinära karga kustlinje. Stigen är det enklaste sättet att nå några fantastiska stränder i öster.

Fira med fansen på OGC Nice

OGC Nice är stadens älskling fotbollsklubb. Om du besöker från augusti till maj, kanske du vill göra något annat på din Nice-resa; du kan se en fotbollsmatch live på nya Allianz Riviera-stadion. Det ligger bara några minuter väster om staden. Denna trevliga stadion, som har en kapacitet på 35 000 sittplatser, är bland de arenor som byggdes för EM 2016.

Saker att göra i Nice – Sammanfattning

Du kan få ut det mesta av din vistelse i Nice genom att navigera runt populära platser. Cykla runt i staden, observera intressanta dagsturer och mycket mer när du fördjupar dig i stadens rika historia. När du nästa gång planerar ett besök på Franska Rivieran, se till att aktiviteter i Nice toppar din resplan. Det är för magiskt för att missa!

Lämna ett svar

Related