Tåg Franska Rivieran

Den franska rivieran har många ställen med stor skönhet som bara väntar på att upptäckas men det finns ett problem, speciellt om du besöker sommarmånaderna – vägarna kan vara mycket upptagna och parkering är ofta en stor utmaning.

Lyckligtvis finns det en exceptionellt bekväm tågservice som arbetar längs kusten vilket är billigt att använda, har regelbunden service och stannar i alla de viktigaste städerna och byarna.

Vi använder det här tåget mycket när vi besöker olika platser och rekommenderar det. Det är också mycket användbart om du bor i en av utvägstäderna och vill besöka Monaco eller Nice eller vice versa.

Tåg Franska Rivieran

Ingen tar din biljett från dig när du lämnar tåget, så att du kan köpa en biljett från, säg Nice till Menton, och sedan hoppa av och på tåget vid så många stopp som du vill använda samma biljett utan problem.

Alla tågstationer har maskiner som säljer tågbiljetterna och är enkla att använda men inte alla har personal, så se till att du har ett rimligt urval av mynt med dig, kort funkar i maskinerna nuförtiden också.

Naturligtvis kan din biljett kontrolleras på tåget – kom ihåg att när du köper en biljett måste du få det stämplat. Leta efter den märkta komposten innan du går på tåget, det finns inga av dessa maskiner på tåget själv och stora böter för att resa med en ostämplad biljett (och ännu större för att resa utan en biljett alls).

Tåg Cannes – Antibes – Nice – Monaco

Tåg går längs kusten mellan Cannes och Monaco, så att komma till orterna mellan dessa destinationer är enkelt.

För att ge dig ett perspektiv i tid, är tåget Cannes till Monaco lite över en timme, Nice till Monaco, ungefär en halvtimme, och Nice till Cannes, fyrtio minuter.

Tåg kör ofta – var 30: e minut eller så. Och det finns inget behov av reservationer. När du kommer till järnvägsstationen, plocka upp broschyren “04 Mandelieu-La Napoule … Ventimiglia.” Detta kommer att ge dig tågschemat och var uppmärksam på var de olika rutterna slutar. Detta kommer att vara id för tåget på markisen och under olika rubriker finns det ett antal tåg som åker avståndet mellan Cannes och Monaco.

På en destinationsbiljett validerar du din biljett i den gula rutan vid ingången till ombordstigningsområdet vid resans början i en riktning. Till exempel, på en Nice till Cannes biljett, validerar du din biljett i Nice på din väg till Cannes och i Cannes på väg tillbaka. Så länge som ett stopp är mellan dessa destinationer, kan du stanna vid en annan plats i båda riktningarna, men du kan inte spåra eller resa bortom Nice eller Cannes. Om du till exempel vill åka till Monaco efter Cannes, skulle du behöva köpa en annan biljett.

På ett dagspass kan du resa hela dagen var du vill åka. Fördelen med ett dagspass är att du kan resa hela dagen i vilken riktning du väljer på den enskilda biljetten, men beroende på var du reser är destinationskartor ibland billigare.

Tåg Mellan Nice och Marseille

Tågresa från Nice till Marseille är en av de få i Frankrike som tar ungefär lika lång tid som att köra – ungefär 2,5 timmar, vilket med en bit stadstrafik motsvarar att ta A8-motorvägen. Tåg lämnar ganska ofta från Nice Ville station och kostar mellan 30-38 € beroende på tid på dagen och några andra faktorer. Och det är ungefär lika med att köra bil, om du reser mellan gas och vägtullar.
Men saken med tåget från Nice till Marseille är att det inte finns någon risk för att du kör av vägen när du tittar på det vackra landskapet på den här vägen. Och på några ställen ger tåget en ännu bättre utsikt än vägen – och du kan ta bilder utan att riskera liv och lem.

Tåg från Nice till Italien

Tågen från Nice till den italienska gränsstaden Vintimille / Ventimiglia lämnar Nice ungefär varje halvtimme, kostar 7,70 € envägs, 15,40 € rundresa och tar cirka en timme.

Om du åker längre i Italien, med franska tåg, måste du byta till ett italienskt tåg i Ventimiglia, vilket kan vara ett besvär, särskilt om du har bagage.

På vägen tillbaka, var noga med att ha laddat ner SNCF-appen så att du kan kontrollera tiderna och veta om ditt returtåg kommer att vara sent. Alla tåg som går i riktning mot Frankrike stannar vid Monaco och Nice, sedan Antibes och Cannes.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*