Flytta Utomlands: Tips för att Planera Utlandsflytt

Planerar du att flytta utomlands för arbete, pension eller helt enkelt ett nytt äventyr?

Att flytta och anpassa sig till livet i ett nytt land kan vara en av livets mest spännande utmaningar. Tillsammans med alla positiva saker och livsläxor man lär sig genom att ryckas upp med rötterna och bli en utlandsstationerad, kommer många initiala hinder och utmaningar sannolikt att dyka upp.

Oavsett om du kan få problem med att acklimatisera dig till en annan takt i livet, att förstå landets sjukvårdsinfrastruktur, lära dig ett nytt språk eller ta reda på hur du tar kontakt med myndigheter, kan bra förberedelser göra din utlandsflytt lättare.

Som med många stora flyttar i livet ligger nyckeln till framgång i goda förberedelser, så det är precis vad vi ska hjälpa dig med i denna artikel. Här går vi igenom våra bästa tips om vad du ska göra innan den stora flytten samt viktiga saker att tänka på under de första månaderna i ditt nya hemland.

1. Ha ett skyddsnät

Börja spara innan du flyttar för att säkerställa att du har ett reservalternativ om något går fel. Vi rekommenderar att du sparar minst två månader av dina förväntade utgifter som en ekonomisk backup innan du flyttar: Det ska inte röras om det inte är i en situation där något skulle hända och du behöver stå för dina räkningar. Det ger dig en buffert om du behöver tänka om, förändra eller anpassa dig till en ny situation.

2. Försök att vara flexibel

Om du går igenom en visumansökningsprocess för att flytta till ditt nya hem, kom ihåg att det kan bli förseningar. Försök att vara så flexibel som möjligt som ett resultat. Ge inte upp ditt jobb under processen förrän du fysiskt har ditt visum, för säkerhets skull. Du vill inte bli försenad med att redan lämnat in din avskedsansökan med extra eller oväntade kostnader relaterade till pappersarbete, läkarundersökningar, ambassadintervjuer eller resor.

3. Hyr innan du köper

Om du inte vill binda dig till att köpa direkt kan ett bra alternativ vara att hyra kortsiktigt. Att tillbringa några månader med att hyra i ett område kommer att ge en god uppfattning om hur vänligt samhället är, och om det har allt du behöver i närheten såsom läkare, butiker och skolor.
Sök efter uthyrningsbyråers webbplatser och lokala platsannonser för att börja söka efter ett ställe att bo innan du kommer till ditt nya land. Även om det kan vara svårt att hitta hyresbostäder i vissa länder om man inte har lön/fast anställning.
Vissa byråer kan förvänta sig att se bevis på tre månadslöner för att säkerställa att du har pengarna för att betala hyra, vilket bara bör motsvara högst en viss procentandel av din totala lön. Det är inte bara expats, alla som inte har lön från en arbetsgivare kan möta samma problem.

4. Bestäm dina behov av sjukförsäkring

I ditt nya land kan sjukvårdens standarder, kostnader och system variera drastiskt från vad du kan vara van vid. Om du har en arbetsgivare som sponsrar din flytt kommer företaget sannolikt att tillhandahålla resurser och kunna ge dig råd om systemet och var du står som anställd.
Men i slutändan är det viktigt att undersöka systemet själv och ta reda på om expat sjukförsäkring är det bästa alternativet för dig.
Det är viktigt att du lär dig om sjukvården i det land du flyttar till.
Hur lättillgänglig är din närmaste läkare eller sjukhus och vad kostar olika läkemedel som du kan behöva? Ta reda på vilka standarder som finns på anläggningar nära dig och om en bra vårdnivå är allmänt tillgänglig.
Om inte, kolla in vad dina sjukförsäkringsalternativ är.

5. Flytta klokt

När det gäller att organisera dina ägodelar redo för flytten uppmuntrar vi att du är försiktig med att inte lite på ditt packningsföretag.

Den specificerade inventering som skapas av företag är inte alltid särskilt exakt. Ta en video av hela ditt hus så att inget missas.

Fotografera dina tillhörigheter, inklusive baksidan av TV:n och datorn så att du kan se hur alla kablar ansluts igen. Skanna alla viktiga dokument och förvara dem i ett moln.

Några små hembekvämligheter för din första natt kommer att göra hela processen lite mer lugnande: Packa en ren uppsättning sängkläder för varje säng, såväl som handdukar, i en separat låda så att du åtminstone på uppackningsdagen kan få din säng bäddad för en välförtjänt god natts sömn. Sätt ett stort rött band runt den här lådan eller dekorera den så att den sticker ut.

6. Börja lära dig språket

En grundläggande kunskap om några nyckelfraser kan vara enormt fördelaktig i flyttprocessen. Om du inte pratar språket alls riskerar du att bli lurad. Du kan hamna i en besvärlig situation, eller så kan det vara svårt att hitta ett jobb, om det är det du letar efter.

Om du inte kan delta i lektioner fysiskt är appar som Duolingo en bra början så att du kan lära dig på din egen tid. Vänta inte tills du flyttar, eller tills du tror att du kommer att ha mer tid att börja lära dig språket. Börja lära dig så fort du kan. Det är nyckeln till din nya värld!

7. Ta hand om allt pappersarbete

Ta reda på eventuella skattekomplexiteter innan den stora flytten – du kan bli dubbelbeskattad utan rätt planering.

Byråkratin kring en internationell flytt och det otroliga besväret med att komma till din avlägsna destination bara för att få reda på att du saknar ett dokument som krävs för att du ska kunna bo där kan vara besvärlig.

Att flytta till ett annat land är inte riktigt så enkelt som många kan tro.

Du kan behöva fylla i officiella visum– och passformulär för ditt nuvarande hemland och det avsedda landet, göra kopior av alla viktiga dokument och alla policyer och juridiska dokument (testamente, fullmakt, etc.) du har i ditt namn. Du kan behöva göra   globala pengaöverföringar, skicka in ny skatteinformation till myndigheterna, skaffa nödvändiga hälsotillstånd och, om du tar med familjemedlemmar eller husdjur, ordna så att de har rätt dokumentation etc.

Om några nödvändiga formulär är ofullständig kan du hamna i internationell byråkrati, telefonsamtal utomlands och, i bästa fall, besök på ditt lands ambassad så att någon som vet kan hjälpa dig att ta reda på dina alternativ. Kort sagt, gå inte på planet utan att bekräfta, mer än en gång, att du har allt du behöver, signerat, färdigställt och säkerhetskopierat vid förlust.

8. Tillgodose eventuella hälsobehov

Varje gång du reser till ett annat land ställs du inför variationer när det gäller hälso- och medicinska regler. Beroende på vart du reser kan dessa skillnader vara små eller dramatiska; hur som helst, du kommer att bespara dig själv mycket besvär om du tar itu med dem innan du går.

Du kommer sannolikt åtminstone att behöva bevis på de vaccinationer du redan har fått som barn (som kan vara tuffare än du tror) eller som vuxen.

Att se till att du har tagit de rätta vaccinen – och dokumentera det faktumet – är bara en del av de medicinska frågorna kring internationell omlokalisering. Bara några av de otaliga andra inkluderar följande:

  • Kommer din nuvarande sjukförsäkring att täcka dig som utlandsstationerad? Att flytta utomlands kommer med största sannolikhet att innebära att du måste köpa en ny försäkring, förmodligen från ett företag som är specialiserat på internationell täckning.
  • Har du backuper för glasögon, kontaktlinser, medicinska apparater och annat som kan vara svårt att ersätta tidigt under din flytt om det tappas bort eller skadas?
  • Kommer du att kunna ta med påfyllning för eventuella nödvändiga mediciner? Om så är fallet, hur många och hur får du nya recept när du tar slut?
  • Om du tar med dig receptbelagda mediciner, har du kontrollerat att ingen anses vara olaglig drog i ditt potentiella hemland?
  • Det är också en bra idé att undersöka det övergripande hälsovårdssystemet i ditt destinationsland så att du vet vad du ska göra, vem du ska ringa, vart du ska vända dig och vad du kan förvänta dig om du behöver läkarvård (eller en enkel kontroll) under din tjänstgöring utomlands.

Lämna ett svar

Related