Tips för att Resa med Muskelreumatism

För resenärer som lever med en reumatisk sjukdom är det bäst att planera och förbereda sig, särskilt under semesterperioden.  Den goda nyheten är att resa eller flyga med muskelreumatism behöver inte vara en plåga. Det finns massa olika sätt som du kan anpassa ditt resande på för att minska dina besvär och minska dina muskelreumatism symtom.

Här är några saker att tänka på:

1. Skydda dina leder vid flygplatser, bagage och långa turer

Har du problem med dina leder?

Ledvärk är det vanligaste symtomet på reumatiska sjukdomar. Många av våra patienter har genomgått ledplastik.

Är dina muskler svaga? Detta är också ett vanligt problem, särskilt om du skyddar en smärtsam led när du går eller använder dina armar eller ben, så att dina muskler inte tränar. Vissa mediciner kommer att försvaga musklerna.

Gör dina mediciner dig sömnig? Om någon av dessa frågor är sanna, tänk framåt. Föreställ dig varje ögonblick av var du kommer att vara när du reser. Kan du sitta i en position länge i ett flygplan eller en bil? Kan du gå i och ur din stol? Om inte, gör arrangemang i förväg för att komma upp i flygplanet eller stanna bilen för att sträcka på dig.

Hur är det med säkerhetskontrollen och ombordstigningsområdena?

Kan du bära eller rulla ditt bagage? Kan man lägga den på ett löpande band eller ta av den? Behöver du hjälp? Inget av dessa är omöjliga problem att lösa, men du bör tänka på dem i förväg och vara förberedd. Flygplansföretag kommer att tillhandahålla rullstolar och servicepersonal för att hjälpa dig, liksom de flesta hotell och reseguider. Ta reda på om det finns en avgift för assistans, och vet vad du kommer att behöva göra eller inte göra. Innan du registrerar dig för den turen, var säker på att du kommer att kunna göra allt som din resa kräver.

2. Tullfrågor och andra frågor

Vilka mediciner tar du med dig?

Tulltjänstemän kan konfiskera dina mediciner om de är oroliga för smuggling eller illegala mediciner. Om du använder injicerbara läkemedel och bär flaskor och sprutor och nålar, var uppmärksam. För det mesta är det inga problem – om du har med dig ett detaljerat läkarbrev som förklarar medicinen, säger hur den används och gör det klart (vanligtvis genom att ge detaljer om din diagnos) att du måste ta medicinen.

Det är bäst om läkaranteckningen erbjuder telefontillgänglighet vid behov för att diskutera dina behov. Det är ännu bättre om lappen i ett främmande land är på både engelska och landets språk. Om dina mediciner måste förvaras i kylskåp, se till att du förbereder lämplig förvaring i förväg. Vissa transportörer har regler om vad du får ta ombord. Med rätt information kommer de vanligtvis att tillgodose dina behov. Om du måste ta en injektion under en flygning, se till att flygbolaget är medvetet om det.

3. Läkare, sjukhus, mediciner och upprätthålla kontakt

Om din sjukdom på något sätt är komplicerad, be din läkare att ge dig ett brev (engelska är alltid OK, eftersom du nästan alltid kan hitta en engelsktalande läkare) som förklarar ditt problem eller dina problem, förväntade komplikationer ( om några), och, naturligtvis, alla dina mediciner.

Det är till hjälp att identifiera läkare eller sjukhus i området som du reser och be din läkare att kontakta dessa i förväg om du förväntas besöka.

4. Vaccinationer och sjukdomar

Du bör vara uppdaterad om standardvaccinationer, såsom lunginflammation och influensa.

Om du tar immunsuppressiv medicin kan du ta dödade eller syntetiska vacciner, men du bör inte ta levande virusvacciner. De injicerbara influensavaccinerna är dödade virus; aerosolinfluensavaccinet är levande.

Om du bara reser till stora städer och civiliserade strandområden kan du oftast hoppa över de mer exotiska vaccinerna. Men om du ska in i en djungel?

Det är vanligtvis värt att bära en hel dos av ett enkelt, vanligt antibiotika, med instruktioner från din läkare om omständigheter under vilka det är klokt att ta det.

Om du blir sjuk, särskilt under de första veckorna efter att du återvänt, berätta för din läkare överallt där du har varit. Vissa sjukdomar, som borrelia förekommer på specifika platser vid specifika tider på året. Andra förekommer i utbrott, som denguefeber, Chikungunya-feber och Zika-virus. Alla dessa bärs av myggor. Använd insektsmedel, bär långa ärmar och byxor, och försök undvika bett så mycket som möjligt när du befinner dig i dessa områden.

Tips inför din resa med muskelreumatism

  • Gör ett träningspass före flyget. Ett träningspass i poolen eller 30 minuters yoga kan hjälpa till att lossa lederna och motverka stelheten som kan sätta in när man sitter i en flygstol. (Tänk på att det här inte är dags att ta upp en ny aktivitet – träna bara om det redan är en del av din normala veckorutin.)
  • Betala extra benutrymme. Många flygbolag erbjuder möjligheten att köpa en stol med mer benutrymme för ytterligare 500kr eller så. Det extra utrymmet ger dig lite mer utrymme att sträcka ut dig.
  • Packa smart. Använd lätt, rullande bagage för att undvika att lyfta tunga laster. Resväskor med utdragbara handtag och hjul som roterar 360° är bra alternativ eftersom de kan dras eller skjutas.

Lämna ett svar

Related