Varning för vägglöss i bagaget – Hur man skyddar sig

Vägglöss är en plåga som drabbar många hem över hela världen. De är mycket svåra att bli av med och kan snabbt spridas från rum till rum. Ett av de vanligaste sätten att få vägglöss hemma är att ta med dem från resor. Därför är det viktigt att veta hur man skyddar sig från vägglöss när man är på resande fot.

Symptom på vägglöss

Vägglöss är mycket små och svåra att se med blotta ögat. De är oftast mörkbruna eller svarta och mäter endast några millimeter. De är aktiva på natten och gömmer sig under dagen. De lever av människors blod och biter gärna på natten när människan sover. Symptomen från bett kan variera från person till person, men de vanligaste symptom inkluderar klåda, rodnad och svullnad.

Hur man skyddar sig från vägglöss under resan

Det finns en rad saker du kan göra för att skydda dig från vägglöss i bagaget:

 1. Innan du bokar resan bör du söka på önskat hotel + vägglöss för att få en bild av hur förekommande dem är. Vägglöss i sig är inte konstigt eller ovanligt, men det är stor skillnad på hur ofta de förekommer hos ett hotell som arbetar mot att motverka vägglöss och ett hotell som förbiser detta. 
 2. Packa dina kläder och saker i täta plastpåsar.
 3. Undvik att ställa bagaget på golvet på hotellrummet.
 4. Förvara bagaget långt ifrån sängen på hotellrummet, gärna i badrummet. 
 5. Undvik att ta med småsaker som du inte behöver, såsom kuddar, täcken och plädar.
 6. Tvätta och torka alla kläder och saker på högsta temperaturen innan du packar dem inför hemfärd. 
 7. Väl hemma bör du packa upp bagaget i ditt badrum för att sedan tvätta allt som går i 60 grader och placera resten i frysen under kommande tre dygn. 

Hur man blir av med vägglöss

Om du har vägglöss hemma är det viktigt att agera snabbt för att bli av med dem. Här är några tips: 

Börja med att kontakta ditt försäkringsbolag. Vägglöss går inte att bli av med på egen hand och hemförsäkringen täcker ofta den kostnaden. I de fall där bosten hyrs kan även hyresvärden kontaktas. 

När du väl bokat in en sanering finns det saker du kan göra för att minska betten och mängden vägglöss i sängen. 

 1. Skjut ut sängen från väggarna i syfte att göra det svårare för vägglössen att komma upp i sängen. 
 2. Fäst dubbelhäftande tejp på sängbenen för att fånga de vägglöss som försöker klättra upp. 
 3. Tvätta sängkläderna i 60 grader. 
 4. Dammsug sängen grundligt i hopp om att få med dig små nymfer och ägg. Försegla sedan dammsugarpåsen och kasta den direkt.
 5. Repetera behandlingen efter ett par veckor för att vara säker på att alla vägglöss har blivit avdödade.

Tänk på att inte förvara kläder, väskor och föremål du använder dagligen intill sängen förens vägglössen är borta för att minska risken att du tar dem med dig på dagarna. 

Det är viktigt att kontakta en skadedjursbekämpare och få vägglössen sanerade professionellt då dessa djur enkelt överlever även i de tuffaste förhållanden. Det räcker med att en dräktig hona eller en hona och en hane överlever för att vägglusangreppet skall börja om på nytt. 

Vägglöss har också en förmåga att föröka sig väldigt snabbt, att kontakta en skadedjursbekämpare i början av ett angrepp till skillnad mot efter några veckor kan minska tidsåtgången för saneringen med flera månader. 

Slutsats

Vägglöss i bagaget är en plåga som kan drabba vem som helst. Genom att vara försiktig när man reser och agera snabbt om man upptäcker vägglöss hemma, kan man skydda sig från dessa irriterande insekter. Kontakta en skadedjursbekämpare för sanering av vägglöss omgående och gör det du kan för att mildra konsekvenserna av angreppet tills vägglössen försvunnit.

Related