Köpa Fastighet – 9 Saker att Tänka på

Funderar du på att köpa en fastighet? Att ta sig in i fastighetsmarknaden är ett stort ekonomiskt beslut och ett som inte bör tas lättvindigt. Det kan vara en överväldigande process som kräver mycket tid och tålamod för att få det rätt. Här är de viktigaste saker att tänka på när du köper fastighet

1. Vad har du råd med?

Först och främst måste du veta vad du har råd med. Att lägga en kontantinsats är en del av budgeteringsprocessen men du måste också vara medveten om vad dina månatliga boendekostnader kommer att bli. Helst borde inte dina boendekostnader överstiga mer än 28 % av din månadsinkomst. Bostadskostnader kommer att innehålla betalningar för ditt bolån, skatter, bostadsförsäkringar och mer, så se till att du tar hänsyn till dessa kostnader när du bestämmer dig för vad du har råd med.

Se till att du har en tillräckligt stor kontantinsats så att du slipper amorteringskravet. Har du inte tillräckligt med sparat kapital för kontantinsatsen kan du Låna pengar till kontantinsats för att få ihop det som krävs.

Du kanske också vill överväga att ansöka om lånelöfte av bolån innan du börjar leta efter fastigheter. Att låna pengar måste övervägas noggrant, och om en långivare har gått med på att låna pengar till dig kommer du att gå med på att betala tillbaka ett visst belopp inom en viss period. Ta dig tid att jämföra olika lån för att se till att du får de bästa priserna och lägsta avgifterna.

2. Vilken typ av fastighet vill du ha?

Det finns massor av olika fastighetstyper att välja mellan, inklusive fristående, parhus, stugor, villor, radhus och många fler. Vissa fastighetstyper är dyrare än andra, så du måste sätta dig själv realistiska förväntningar på vad du har råd med och hur detta kommer att avgöra vilken typ av fastighet du ska investera i.

Förutom budget måste du också ta hänsyn till din önskade livsstil. Köper du till exempel en fastighet för att hyra ut den? Eller köper du en fastighet för att bilda familj i? Dessa frågor hjälper dig att avgöra vilken typ av fastighet som är rätt för dig.

3. Plats

När du köper en fastighet är det en av de viktigaste sakerna att tänka på att ta hänsyn till läget. Du kan köpa ett hus i dåligt skick och göra det vackert, men du kan inte åtgärda en dålig plats. Ett bra läge är viktigt av många anledningar, för det första, om du köper den här fastigheten för att bo i så vill du att det ska vara en säker, attraktiv och trevlig plats att bo i.

För det andra kommer fastigheter i mer önskvärda lägen alltid att vara en lönsam investering då värdet på fastigheten fortsätter att stiga. När du väl har köpt din fastighet kanske du vill överväga att göra en topografisk undersökning, på detta sätt om du någonsin vill bygga eller bygga ut din fastighet kommer du att ha all information om markens naturliga och konstgjorda egenskaper samt en förståelse för terrängen du skulle bygga på. Detta är särskilt viktigt om din fastighet ligger i ojämn terräng då detta kommer att innebära mer specificerad planering för tillbyggnader och byggnadsarbeten.

Dessutom kanske du vill komma i kontakt med en arkitekt för att fråga om eventuella problem du kan möta när du bygger/tillbyggnad på din potentiella fastighet.

4. Infrastruktur

När du köper en fastighet är det viktigt att ta hänsyn till områdets infrastruktur. De grundläggande sakerna du vill hålla utkik efter inkluderar följande:

  • Finns det transportförbindelser och kommunaltrafik i närheten? Om så är fallet, finns det många transportalternativ också?
  • Är vattenförsörjningen i området pålitlig?
  • Fungerar internetuppkoppling bra i området?
  • Ligger fastigheten i ett väl upplyst område?

Om du har hittat en fastighet som du tror har potential, se till att du överväger dessa frågor innan du bestämmer dig. Annars riskerar du att få problem i framtiden när du väl har skrivit på kontraktet.

5. Närliggande transporter

Tillgång till transporter är en viktig faktor att tänka på när man köper en fastighet. Du kanske hittar den vackraste fastigheten i världen, men om det inte finns några transportförbindelser i närheten måste du överväga om det är värt det. Om du måste pendla till jobbet vill du helst att detta ska vara en hanterbar pendling, så anslutningsmöjligheter och transportförbindelser kommer att vara högt upp på dina prioriterade länkar. Detta är också något att tänka på om du ska köpa en fastighet för dig och din familj, eftersom du vill ha enkla transportförbindelser till skolor och högskolor.

6. Tillgång till grönområden

Att ha tillgång till grönska kan tyckas trivialt för vissa, men det är definitivt en viktig faktor att tänka på när man köper fastighet. En av anledningarna till att det är så viktigt är att grönytor runt fastigheten kan öka dess önskvärdhet och värde, vilket är perfekt om du tänker sälja i framtiden. Kanske är återförsäljning inte på din agenda, och i stället hoppas du kunna bilda familj i din valda fastighet. I det här fallet vill du se till att du har tillgång till parker för dina barn att leka och växa upp i.

7. Storleken och planlösningen

Du kanske funderar på att köpa ditt drömhus. Men är ditt drömhus opraktiskt? Behöver du fyra sovrum och fyra badrum när du bor ensam? Ett stort hem kan ge dig det extra utrymme du alltid har velat för ett hemmakontor, hantverk eller konstprojekt, men du kommer att betala högre elräkningar och ha högre omkostnader. Det kommer att krävas mer möbler för att fylla det och pengar för att dekorera det. Fundera på hur det nya hemutrymmet kommer att användas och om det kommer att passa din livsstil nu och i framtiden.

8. Sovrummen och badrummen

Bestäm hur många sovrum och badrum du behöver, och titta bara på bostäder som uppfyller dina kriterier. Det vore synd att bli kär i en mysig, charmig stuga som inte är tillräckligt stor. Ett extra sovrum är alltid ett plus, eftersom det kan användas för ett hemmakontor, pysselstudio eller gästrum. Om du tror att du kommer att lägga till mer utrymme senare, var noga med att konsultera en arkitekt som kan ge dig råd om utrymmesplanering, tomtanvändning och regler.

9. Köket

Om köket är hjärtat i ditt hem, nöj dig inte med ett hem med ett kök som inte fungerar. Du kan alltid göra om, men det är väldigt kostsamt. Kan du byta ut skåp och bänkskivor? Kommer en billig renovering att räcka? Oroa dig inte för apparater, eftersom de vanligtvis lätt kan bytas ut.

Lämna ett svar

Related