När är det Lämpligt att ta ett Privatlån? Vad du bör Veta

Livet är oförutsägbart och oförutsedda utgifter och kostnader kan dyka upp när du minst anar det.

Faktum är att du kan behöva pengar en tidpunkt då du är minst redo för det. Förr innebar sådana tider att låntagaren besökte en pantbank. Idag tillgodoses akuta pengabehov ofta av snabba och smidiga privatlån.

Designad som en snabb lösning kräver ett privatlån inte några säkerheter eller pantsättning såsom smycken, eller belåning av hus etc. Det kan finnas olika omständigheter som leder till att du väljer att ta ett lån och vissa anledningar är naturligtvis mer motiverade än andra. Med det sagt, när är det lämpligt och rimligt att ta ett privatlån?

Låt oss titta på de främsta anledningarna till varför människor som du väljer ett privatlån.

Varför ansöka om ett privatlån från långivare såsom profilkredit.se?

Det främsta skälet till att ansöka om alla typer av lån är att fördela betalningarna för ett större köp, för att göra kostnaden mer hanterbar.

Om du till exempel behöver fixa taket på ditt hus, kanske du står inför en kostnad på 50.000. Om du inte har turen att ha 50.000 på ett sparkonto står du inför ett val: antingen skjuta upp bytet av taket tills du har tillräckligt för att göra köpet direkt eller överväga ett personligt lån för att föra köpet framåt. Men om takbytet är akut eftersom att det läcker in kan det bli svårt.

Men ett lån kommer med ränta vilket innebär att du betalar tillbaka mer än du skulle göra om du betalade för arbetet med sparande eftersom du skulle betala ränta utöver lånebeloppet. Men genom att dela upp betalningarna bör du ha ett överkomligt månadsbelopp.

En annan viktig sak att tänka på är att återbetalningar ska vara överkomliga. Ett lån bör inte vara ett sätt för låntagare att skuldsätta sig längre genom att leva över sina tillgångar eller köpa dyra saker som de inte kommer att kunna betala för.

För skuldkonsolidering

För att enkelt förklara det är ett skuldkonsolideringslån ett sätt att låna ett engångsbelopp som du använder för att betala av andra, vanligtvis dyrare lån med högre ränta. Detta kan inkludera dyra kreditkortsskulder, kortfristiga lån eller till och med borgenslån. Gjort på rätt sätt kan konsolideringslån hjälpa dig att spara pengar på återbetalningar.

Att konsolidera dina lån hjälper dig även att hantera månatliga återbetalningar eftersom du bara har en att oroa dig för.

Eftersom ett bra skuldkonsolideringslån kommer att spara pengar om du lånar till en lägre ränta kan det vara en mycket bra anledning till ett privatlån.

Ett skuldkonsolideringslån är dock inte rätt för alla. Det är inte vettigt om:

  • Du har inte råd med de nya betalningarna.
  • Lånet skulle inte täcka alla dina befintliga skulder.
  • Det slutar med att du betalar mer (eftersom räntan är högre eller löptiden är längre).

Men om du kan spara pengar och ha råd med återbetalningarna m ett skuldkonsolideringslån så kan skuldkonsolidering vara ett mycket bra skäl att ta ett privatlån.

Hemförbättringar och renoveringar

Om du gör en större förbättring eller renovering av ditt hem kan ett privatlån vara ett bra sätt att finansiera det – men det är värt att notera att det alltid kommer att vara billigare att betala med sparande. Men om du vill göra förbättringar kan ett lån hjälpa dig att täcka förskottskostnaden samtidigt som du sprider betalningarna över månader eller år.

Du kan ofta välja mellan osäkra och säkrade privatlån, men de flesta privatlån är utan säkerhet. Lån med säkerhet – mest kända som bostadslån – är säkrade mot ditt hem, vilket innebär att ditt hem är pantsatt om du misslyckas med att göra fulla återbetalningar.

Akuta kostnader

Om ditt tak är skadat eller din bil behöver repareras, återigen kommer det billigaste sättet att betala för det att vara att använda besparingar. Men om det inte är ett alternativ kan ett privatlån vara ett bra alternativ.

Om utgiften är liten och du har en bra kreditvärdighet kan det fungera att använda ett kreditkort med låg ränta eller nollränta, men om utgiften är stor och du måste betala av den under en längre period kommer ett privatlån ofta vara billigare.

Att köpa en bil

Ett lån kan vara ett effektivt sätt att täcka förskottskostnaden för en bil. Såvida du inte kan få 0 % finansiering från en återförsäljare vilket är högst osannolikt, är personliga lån vanligtvis billigare än finansiering via bilhandlaren.

En annan viktig skillnad är att med ett privatlån äger du bilen direkt. Med vissa andra former av bilfinansiering tas bilen som säkerhet, vilket innebär att bilen kommer att återtas om du inte hänger med i månatliga betalningar. Med ett privatlån utan säkerhet är ditt avtal mellan dig och långivaren, även om det naturligtvis finns betydande konsekvenser för uteblivna betalningar – inklusive att det påverkar din kreditvärdighet negativt, vilket kan göra det mycket svårt att låna igen i framtiden.

Det är värt att notera att, eftersom du äger bilen, kan du använda den som du vill – det betyder inga brgränsningar gällande hur långt du kör, såsom du kan hitta med leasingavtal.

Betala kreditkortslån

Kreditkortslån är dyra. Detta är ett faktum. Du kanske använder kreditkort för att shoppa eller spendera på en utlandsresa. Om du spenderar mycket på kreditkortet kan återbetalning bli ett stort problem. Med årliga räntor på upp till 40 procent är detta en extremt dyr skuld att bära länge. Att använda ett privatlån, som löper med en årlig ränta på 12-15 procent är därför ett mycket smartare alternativ. Du sparar på räntekostnader och skyddar kreditvärdighet.

Du har inte möjlighet att be släktingar eller familj om pengar

För vissa är det inga problem att låna från familjen. Men problemet har att göra med det sociala trycket att ha tagit ett lån från familjen. Ett lån som tas från ett syskon eller en förälder kan vara gratis, det vill säga ingen ränta tas ut. Däremot kan relationen bli ansträngd efter att ha tagit lånet.

Vissa släktingar kan offentligt prata om att låna ut pengar till dig, vilket inte känns bra för dig. Det kan också leda till konflikter och skadade relationer om det uppstår problem.

Related