Hela Historien om Cannes, Frankrike

Cannes.

Staden som ligger på den franska rivieran, känd för sin glans och glamour, dess många kändisar som besöker varje år och dess lyxiga filmfestival.

Men har Cannes alltid varit staden prestige och lyx som det är idag?

I denna artikel utforskar vi Cannes-historia och lär oss hur Cannes började, och det som har lett till att den blivit den stad som vi känner till idag.

Vid 2: a århundradet f.Kr. etablerade den liguriska Oxybii en bosättning som kallas Aegitna (Αἴγιθνα i antikens grekiska). Historiker är osäkra vad namnet betyder. De använde området som en hamn mellan Lérinsöarna och fiskebyn.

Old Port of Cannes

Historia Cannes, Frankrike

Sanningen är, som du kanske förväntar dig, att livet inte alltid har varit fyllt av lyx, glans och glamour.

I själva verket började Cannes som alla andra byar på den franska rivieran, som en liten fiskeby – långt ifrån den storlek du känner till Cannes idag.

Cannes började på den plats som idag kallas Cannes: Le Suquet, inklusive den gamla hamnen, som kallas Le Vieux Port, där fiskarna kom in och dockade sina båtar efter att ha fiskat.

Le Suquet

Men framför allt, i 69 e.Kr., blev staden Cannes den plats där en konflikt mellan trupperna Otho och Vitellius ägde rum.

Om du spolar Cannes historia hela vägen tillbaka till 10-talet hittar du en stad med namnet Canua, ganska lik, men ändå annorlunda än Cannes, som du känner till idag.

Man tror att Canua kom ifrån termen ”canna”, vilket betyder räde eller sockerrör, som kallas efter sin enstaka strand. Namnet Cannes är först känt för att ha dykt upp i 1030 i en gärning av Rodoards son till abboten med namnet ”De Portu Canue”.

Ordet Canue kommer från ett liguriskt ord, vilket betyder ”höjd” eller ”Peak”, och det här hänvisar till den kulle som Le Suquet ligger på, och vakttornet byggdes på.

Anledningen var att tornet byggdes av munkarna på Le Suquet för att varna ön från invasioner.

Le Vieux Port

När misstänkta segel ses i horisonten tänds staden för att signalera till ön.

Dessutom tros det också att Cannes var platsen för en liten ligurisk hamn, något som slutligen blev en romersk utpost, som ligger i Cannes: Le Suquet,

Detta leder oss till den medeltida historien i Cannes.

Antikens historia i Cannes

Cannes historia sträcker sig långt tillbaka, nära 1000 före kristus, som arkeologiska fynd har visat att det var människoliv i Neolithic och istiden i Cannes.

Enligt de arkeologiska fynd som har gjorts är det troligt att de första bosättarna i Cannes var den liguriska stamens Oxybiska sida.

Dessa är individer. Dessa är de personer som tros ha först bebodd den gamla staden Cannes, känd under namnet Le Suquet.

Resultat i Cannes har visat att tidiga bosättningar sträcker sig långt tillbaka till 6e århundrade före kristus, då Cannes var en riktig akropolis, vilket innebar att det var en riktig stadsbyggnad.

Medeltida historia i Cannes

Mellan tiden mellan 5 och 15-talet, medeltiden, var det en hel del som hände i Cannes.

891 attackerades de av Saracens som varade fram till slutet av 10-talet i Cannes, som sedan kändes av Canua, och det ledde också till stor osäkerhet. Detta ledde i sin tur till att munkarna måste flytta till Cannes, i Le Suquet, snarare än på Lérins öar, som hade en oerhört strategisk plats, vilket ledde till stora invasioner och försök att invadera på ön.

I den gamla staden Suquet byggdes ett vakttorn av munkarna på Lérins öar, bara 15 minuter med båt, på 1100-talet för att skydda dem mot en Saracen-invasion. Detta är ett torn som fortfarande står och tänds under kvällen i Cannes stad. Byggnaden av vakttornet och slottet började 1035, men det var inte förrän i slutet av 1100-talet det var färdigt.

Cannes historia är nära anknutna till Lérins öar eftersom det var på öarna där det mesta av den antika verksamheten, särskilt skyddet var belägen.

I slutet av 10-talet slogs sarkorna ut och drevs bort från Cannes, som ett resultat av feudala herrar.

Därefter behövde hela Cannes stad byggas upp, men 1131 gav påven av Lérins sin välsignelse till donationen av Cannes till Abbey, och då uppgav räkningen de två fria från alla skatter. En situation som varade hela vägen tills den franska revolutionen.

I 1530 blev Cannes oberoende av munkarna som hade kontrollerat staden i tusentals år i flera hundra år.

Mellan 13 och 1600-talet stördes Cannes av pesten, och i 1520 bröt den värsta epidemin ut och dödade över hälften av Cannes-befolkningen.

Cannes historia: 1800-talet och bortom

Under 1800-talet försökte spanska och brittiska invånare och få kontroll över Lérinsöarna, igen på grund av strategiska platserna för öarna, men fransmännen kunde driva dem bort.

Under 1800-talet kompletterades flera järnvägar, något som ledde till att spårvagnar infördes – ett kollektivtrafiksystem i Cannes. Spårvagnssystemet kördes mellan 1900 och 1933. När Cannes-befolkningen ökade, lanserades fler kollektivtrafikprojekt.

Turismen blomstrade i Cannes i början av 1900-talet.

På 1920-talet började turismen i Cannes växa avsevärt till följd av att sola blivit mode och resultatet av att öppna en ny badort i Cannes, tillägnad de lägre klasserna, vilket gjorde turismen i staden mer tillgänglig för människor. Cannes befolkning växte signifikant mellan perioden 1814 och 1924, och mellan denna period växte invånarna i Cannes från 3000 invånare till 30 000, men första världskriget stoppade den snabba tillväxten av Cannes invånare, en hel del Hotellen gjordes till sjukhus för de sårade i kriget.

1939, invigdes den berömda Cannes Film Festival, den plats som Cannes är mest känd, men sedan med andra världskrigets utbrott, behövde det avbrytas.

Cannes historia: Andra världskriget i Cannes

Med Frankrike, som var mycket engagerad i andra världskriget, kan man förvänta sig att Cannes påverkades av kriget.

Under andra världskriget var Cannes ockuperat av sina grannar Italien, och sedan också av tyskarna.

I augusti 1944 slogs Cannes av den slutliga attacken från havet, och med de allierade landningarna blev Cannes äntligen den lugna och avkopplande staden som det en gång varit.

Efter detta lanserades Cannes Film Festival igen och blev världens främsta händelse efter de olympiska spelen.

Under historien har Cannes varit en stad av turism för många rika och kända personer.

Först började Cannes turism av de rika britterna.

Cannes blev därmed en utväg för rika européer, främst ryssarna och britterna, liksom indiska viceroys.

I Belle Epoque byggdes många av de vackra byggnaderna som du kan se i Cannes idag. Detta inkluderar hotell som The Carlton, The Martinez och The Majestic, som alla byggdes för att rymma den växande befolkningen i Cannes, men också med den ökande populariteten bland de rika europeiska aristokraterna som gick till Cannes för semestern.

Nu började Cannes att blomstra och i 1838 byggdes den nya hamnen, som följde Cannes-tågstationen 1863 Cannes, vilket avsevärt minskade resan från Paris till Cannes, vilket gjorde staden vid riviera ännu mer tilltalande för fransmännen som bor i Paris.

Införandet av tågstationen innebar att du nu kunde resa mellan Paris och Cannes 22 timmar och 20 minuter snabbare än tidigare.

Det var på 1900-talet som Cannes moderniserades och började formas i den stad du känner till Cannes som idag. Nya skolor byggdes, nya postkontor och idrottsanläggningar.

Men sedan andra världskriget besökte färre brittiska turister, och i synnerhet tyska turister, Cannes, men fler amerikaner hittade sig till Cannes på franska rivieran.

Vinterturismen som tidigare varit den mest populära form av turism gav plats till sommarturismen.

Village french riviera

Cannes historia: mannen i järnmask

Den ökända mannen i järnmasken var bebodd både Cannes och Lérinsöarna.

Fästningen som byggdes på ön Lérins blev ett statligt fängelse, och när det hände skickades mannen i järnmasken där. Mannen i järnmasken stannade elva år från 1687 på ön Lérns, men han flydde och verkade skydd i den gamla staden Cannes – Le Suquet. Han skickades sedan till Le Bastille.

Kung Louis XVI har också varit en bild i statsfängelset på Lérins.

Lämna ett svar

Related