5 av de bästa södra Frankrike dagsturer –

5 av de bästa södra Frankrike dagsturer

Vad ska man göra med en vecka i södra Frankrike? Ingen dålig fråga att ställas inför. Efter att ha haft turen att besöka Provence på en semi-regelbunden basis i nästan ett decennium nu, kan jag berätta att resenärer kan spendera månader – till och med år – på att utforska denna region och allt den har att erbjuda. Tyvärr är semestern för de flesta av oss begränsad till en vecka eller två åt gången. Utmaningen är att se allt en plats har att erbjuda och få i sig en bra mängd vila och avkoppling. Provence? Det är perfekt för båda.

Planera vår Södra Frankrike dagsturer

För denna resa hyrde jag och en grupp vänner ett hus och en bil. En del av vår grupp anlände med flyg till Marseilles flygplats, och den andra delen anlände med tåg i Avignon (via Paris). Vi hämtade en bil på flygplatsen i Marseille, och här kommer ett litet tips. Om du vill ha en bil med fler sittplatser än din vanliga sedan (säg 6 passagerare), betala i förskott för din bokning för att garantera den större bilen.

Har a) varit i området tidigare och b) varit den som övertygat mina vänner att följa med på resan. Det var en viss press på mig att se till att varje dag inte bara var rolig utan också ge ett fönster till Provences kultur och toppattraktioner. Som tur är trivs jag under press.

Vi hyrde en 'lyx ' hus från AirBnB. Ett annat tips: Om alla slänger in är kostnaden för ett ”lyxigt” hus rimlig.

Vår plan för veckan var att äta de flesta av våra måltider hemma; matlagning med färska lokala råvaror köpta på marknaderna. Under dagen skulle vi ge oss ut på dagsturer; kvällarna skulle ägnas åt att laga mat, äta och prova vad de lokala vingårdarna hade att erbjuda. Mitt sista planeringstips: memorera ordet vin (vin ). Det kommer väl till pass i Provence.

Här är den bästa resplanen för dagsutflykter jag kan komma på för södra Frankrike

Dagsutflykt 1: Morgonmarknader, eftermiddagsvinprovningar

Provence är full av utomhusmarknader fulla av de finaste lokala erbjudandena; produkter, ostar, kött, kryddor, färsk pasta, oliver och olivolja, lavendelolja, you name it.

På Bedoin-marknaden började vi vad som blev en daglig ritual för att sluka smärtchoklad (chokladcroissanter) på en boulangerie (bageri) precis utanför huvudmarknaden. Vi fyllde också regelbundet på färskt bröd, ost och saussicon

(torr korv) – de perfekta picknickingredienserna.

Och glöm inte vinet. Södra Rhonedalen har ett exceptionellt urval: Chateauneuf-du-Pape, Cote du Rhone, Gigondas, Vacqueryas, Beaumes de Venise, Rasteau. Det finns gott om välmarkerade, små vingårdar längs vägarna i Beaumes de Venise, Vacqueryas och Gigondas (en av mina favoriter är Domaine la Fourmone). De flesta av dessa platser tar inte betalt för vinprovningar – precis som du inte skulle köpa ett par byxor utan att först prova dem, erbjuder dessa vingårdar ett prov innan du köper.

Tro det eller ej, du kan köpa även det mest delikata regionala vinet i 5- eller 10-liters ”bag-in” -box” behållare (ja, det är den engelska termen ”bag-in-box”). De flesta av de lokala vinodlarna har anammat detta mycket amerikanska förpackningskoncept. Men till skillnad från sina amerikanska motsvarigheter innehåller de så kallade boxvinerna överskotten av högkvalitativa flaskvarianter. Kvalitet och ekonomi, vad mer kan man begära.

Dagstur 2: Cassis & Vandring i Calanques

Du kan inte besöka Provence utan att ta en dagsutflykt till Cassis, hamnstaden i Medelhavet. Den här staden får inte publiciteten i Nice eller Cannes, men den är helt fantastisk. Om du är en soldyrkare eller uppskattar utsikten över det akva-marina Medelhavet, då är Cassis något för dig. Det är också en bra bas för att vandra i Calanques.

Förberedelser för din vandring med lunch i Cassis. Restaurangerna på vattnet är dyra, eftersom du betalar för utsikten. Om du är på en budget, vandra på sidogatorna istället. (Du får spektakulära vyer på vandringen, oroa dig inte.)

Efter lunch är det dags för en vandring. Calanques är en serie djupt infällda, smala vatteninlopp (som små versioner av Norges fjordar). Gå genom staden och följ skyltarna till ingången till Calanques (en trevlig sak med denna region, både att gå och köra, är att saker är väl markerade med skyltar).

De tre första Calanques är genomförbara på en halvdag om du har bra promenadskor och vatten. Att göra denna vandring med nybörjare är verkligen spännande, eftersom varje Calanque är mer spektakulär än den förra. Det djupblå vattnet ligger mot branta klippor, med fantastiska stränder undangömt i vikarna. Den här gången var tjejerna i gruppen, inklusive jag själv, så fascinerade av vattnet att vi simmade. I december. I det iskalla vattnet.

Dommen? December är ingen bra månad för simning.

>>Bästa dagsutflykter från Nice

Dagstur 3: Carrières de Lumières & Les Baux

Les Baux är en medeltida by med utsikt över olivfält och vingårdar. Vårt första stopp på vår rundtur i Les Baux de Provence var precis utanför murarna, där det finns flera kalkstensbrott omvandlade till ett slags museum.

I mitten av 1970-talet kom Albert Plecy på konceptet Image Totale (Total Image), där åskådaren ingår i ett verk av konst. En Picasso-utställning pågick den dagen vi besökte. Det var en spänning att gå genom det svala, mörka stenbrottet och höra musik spelas, med bilder som rörde sig över de enorma väggarna som matchade tempot. Det är ett genialiskt sätt att visa Picassos verk. Jag erkänner att jag blev helt hänförd av upplevelsen. Plecys mål att engagera åskådaren möts med glans… bokstavligen och bildligt.

Därefter bar det upp och över murarna i Les Baux för lite lunch. En höjdpunkt här är crêpes-butiken. Jag är av den skolan att man inte kan besöka Frankrike utan att ha minst en crêpe… så jag hade två. En beställning på crêpes galettes (smakliga crêpes) för huvudrätt, följt av en tallrik crêpes sucrées ( söta crêpes) till efterrätt.

Efter lunch är det dags för en promenad runt den medeltida delen av Les Baux, som erbjuder en 360-graders utsikt över den omgivande landsbygden. Bara utsikten kan hålla dig fascinerad i timmar.

Dagstur 4: Aix en Provence

Efter allt det där med vandring och simning och äta och dricka, det var dags att varva ner. Vi valde en avkopplande dag med att promenera på gator och torg i Aix en Provence… kliva in i flera butiker, sakta smutta på ett kafé, njuta av en lång lunch och besöka ett museum eller två. En extra bonus var julmässan, det är slutet av december (vid andra tider på året förvandlades gatorna med stora utomhusmarknader).

Den postimpressionistiska konstnären, Paul Cézanne, delade sin tid mellan Paris och Aix en Provence. Vi besökte Cézannes studio på Les Lauves, en kort promenad i uppförsbacke från centrum. Att gå in i studion är som att gå tillbaka i tiden – de har behållit studion som den var när han arbetade.

Om du har mer tid att spendera i Aix, kolla in La Fondation Vasarely – själva museets Bauhaus-byggnad är värt resan. Museet innehåller samtida utställningar.

Dagstur 5: A Morning in Avignon & an Eftermiddagsvandring till Les Barroux

Vi dela vår sista dagstur mellan att utforska Avignon och vandra genom Les Dentelles du Montmirail till Les Barroux och tillbaka genom vingårdarna.

Avignon är en muromgärdad stad vid floden Rhone, tidigare hem för det katolska påvedömet, under en period under 1300-talet. Påvarnas palats (Palais des Papes) står idag, en imponerande struktur och en påminnelse om den katolska kyrkans rikedom och styrka.

Kommer du ihåg barnsången ”Sur le pont d'Avignon” (På bron i Avignon)? Bron med samma namn står halvvägs ut i Rhône, strax utanför stadsmuren. Vi köpte dubbla entrébiljetter till både bron och palatset (tips: arkitektstudenter får rabatt). I biljetterna ingår handhållna ljudguider – historiefantaster kommer inte att ha någon brist på ny information efter att ha lyssnat på ljudturnén.

Lunchtimmen närmar sig, vi går tillbaka till huset för att äta lunch innan vi ger oss ut på vår eftermiddagspromenad/vandring till Les Barroux. Les Barroux är en spektakulär muromgärdad medeltida stad, med ett slottsliknande slott på toppen. Det finns ett antal fantastiska promenader till Les Barroux.

En av mina favoritvandringar slingrar sig genom ett kuperat skogsområde strax sydost om Les Barroux. Du behöver en promenadkarta för att hitta ledarna, och när du väl gör det finns det gott om gula vägskyltar som vägleder dig.

>>

Dagsresor från Avignon

Lämna ett svar

Related