Allt du behöver veta om Frankrikes flagga

Vad inte alla vet är att det nästan alltid finns en betydelse och en historisk förankring i en flagga, som ofta går att härleda till perioden då flaggan första gången valdes som flagga. På precis samma sätt är Frankrikes flagga en symbol för mer än bara landet Frankrike och de tre färgerna röd, blå och vit. Men vad betyder egentligen Frankrikes flagga och vad man behöver man veta om den franska trikoloren? 

Frankrike har med sin mäktiga röd-, blå- och vitfärgade flagga en tydlig symbol för sitt land som är känd över hela världen. Denna färgkombination får människor över hela jordklotet att tänka på Frankrike, även om det finns andra flaggor med liknande färger som vi kan se hos allaflaggor.nu.

Enligt den franska regeringen representerar färgerna röd och blå huvudstaden Paris, medan det vita fältet historiskt ska ha symboliserat rojalismen. Men det finns också andra som menar på att färgerna representerar det välkända motto som myntades under den franska revolutionen, som i förlängningen är anledningen till att Frankrike är det fria, öppna, demokratiska samhälle som det är i dag. 

  • Liberté: Frihet representeras av färgen blå på den franska flaggan. 
  • Égalité: Jämlikhet representeras av färgen vitt på den franska flaggan. 
  • Fraternité: Brödraskap representeras av färgen rött på den franska flaggan. 

Den franska flaggan har förändrats över tid 

Precis som många andra länders flaggor har även den franska flaggan sett annorlunda ut över tid, innan man kom fram till den version som används nu. I dagens läge är det svårt att tänka sig att Frankrike skulle ha en annan flagga, precis på samma sätt som att det är svårt att tänka sig att Sverige, Danmark eller Island skulle byta flagga. Det är flaggornas utseende som är tätt förknippat med landet, men också tvärtom. 

Det var efter den franska revolutionen som Napoleon Bonaparte antog färgkombinationen med vitt, rött och blått som den franska flaggan: den franska trikoloren. Det gjorde också att flaggan fick en stark politisk laddning, tätt förknippad med liberalismen och som en symbol för de franska erövringarna runt om i stora delar av Europa och senare världen. 

Men långt tidigare än så förändrades Frankrikes flagga i omgångar. På 1200- och 1300-talet användes mönstrade flaggor, som på intet sätt går att likna vid den franska flaggan från i dag. Faktum är att man hade färgen gul som en stor del av flaggan på den tiden. 

Sedan 1958 är det fastslaget i den franska konstitutionen att den nationella franska flaggan är den franska trikolor som består av färgerna röd, blå och vit. De exakta färgtonerna kan variera i olika versioner, men det viktiga är färgkombinationen där blått syns till vänster, vitt tar plats i mitten av flaggan och rött finns till höger. 

Related