En Snabbkurs i Fransk Kultur och Populärkultur

Med sina 82 miljoner internationella besökare årligen är Frankrike världens populäraste turistdestination. Kanske är det inte så konstigt med tanke på den bredd och mångfald detta europeiska land erbjuder besökare. Rent geografiskt ligger Frankrike i Västeuropa och är förvånansvärt nog bara något större än Sverige till ytan. Dess norra och västra delar består av ett enormt låglandsområde med slätter som sluttar mot Atlanten och Nordsjön enligt Utrikespolitiska institutets landguide. I öster och söder stoltserar landet med bergsområden, och i sydöst sträcker sig de majestätiska Alperna i Frankrike. Även Europas högsta berg, Mont Blanc finns här. I Frankrike är det endast fantasin som sätter gränser för resenären. Här kan du göra allt från att besöka förstklassiga vingårdar i Provence, Alsace eller Bordeaux (visste du att Frankrike tillverkar mest vin i världen?), åka skidor i en av de populära skidorterna Val d’Isere, Chamonix eller Val Thorens, eller jetsetta ner till Rivieran för att frottera dig med den internationella eliten på flärdfulla nattklubbar och sandstränder. Som om detta inte vore nog finns gastronomi och kultur i världsklass bestående av Michelinkrogar och välrenommerade muséer i huvudstaden Paris, samt pittoreska bergsbyar beroende på vart du väljer att åka.

Frankrike har även ett stort kulturarv och har spelat en viktig roll för den europeiska civilisationen. Härtill bör 1600-talet och 1700-talets upplysningstid nämnas som cementerat Frankrikes ställning som kulturland. Visste du exempelvis att Frankrike är det land som ärats med flest Nobelpris i litteratur? När det gäller filosofiskt och politiskt skrivande är en av de mest framstående figurerna som förtjänar ett speciellt omnämnande Voltaire. Voltaire var en historiker under den franska upplysningstiden som inte enbart var en uppskattad tänkare utan även känd för att vara en entusiastisk spelare av Faro (ett kortspel), och Biribi (ett roulett liknande spel). Bland de kända franska författarna finns även Marcel Proust, Gustave Flaubert och Albert Camus. Den senares författarskap sägs bland annat ha varit viktig för framväxten av le nouveau roman (”den nya romanen”). Hans största bidrag till skönlitteraturen på den internationella scenen består av berättelsen Främlingen (1942) som beskrivits som hans mest lyckade existentiella verk och som än idag ges ut i nyutgåva och säljs i pocketaffärer.

På filmscenen har Frankrike stått ut på olika sätt, inte minst år 2013 då regissören Abdellatif Kechiche släppte ”Blå är den varmaste färgen” med de franska skådespelerskorna Léa Seydoux och Adèle Exarchopoulos i huvudrollerna. Berättelsen som skildrade när Adeles liv för evigt förändrades i mötet med Emma, den unga kvinnan med det blåa håret fick ett massivt medialt genomslag och vann åtskilliga internationella priser samt nominerades till en Golden Globe. En annan film som frankofiler förslagsvis måste ha koll på är kärlekskomedin ”Amelie från Montmartre” (2001) som nominerades till 5 Oscars och vann en rad andra filmpriser. Amelie är klischéartat nog ett måste för Frankrikeresenären då filmen lyckas fånga det ”typiskt franska” vad gäller musik, estetik och miljö på ett sätt som är svårslaget. I filmen följer vi med den dagdrömmande och något naiva Amelie runt om i Paris i hennes strävan efter att hjälpa de som omger henne och i förlängningen hitta kärleken. Kompositören Yann Tiersens soundtrack är ett finstämt och vackert komplement till filmfotot och förhöjer den cineastiska upplevelsen.

Avslutningsvis är Frankrike även maten och vinets land. Det franska köket har haft en viktig påverkan på modern västerländsk gastronomi och anses som en ädel konst som till och med kvalat in på UNESCO:s lista över världsarv. De mest klassiska ingredienserna är givetvis ost och vin. Frankrike har dock mycket mer att bjuda på beroende på vilken region du rör dig i. Bland klassikerna bör emellertid ändå nämnas soupe à l’oignon (löksoppa), bœuf bourguignon (mustig köttgryta som förslagsvis görs med långkok), klassikern coq au vin, och den enkla men ack så goda croque monsieur. Frankrikes influenser på matscenen visar sig även i media då Netflix bland annat producerat ”Chefs table: Frankrike” som följer fyra namnkunniga franska kockar med vitt skilda filosofier kring gastronomi och tar med tittaren bakom kulisserna in i deras kök.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*