Food Lover's Guide to Strasbourg –

Matälskares guide till Strasbourg

Strasbourg – Alsaces älskade huvudstad, inbäddat längs gränsen till Tyskland – är särskilt känt för ett par saker: färgglada korsvirkeshus, Europaparlamentet och god lokal mat.

Strasbourg erbjuder en unik blandning av tyska och franska gastronomitraditioner och kan lätt konkurrera med Lyon och Paris för det franska gastronomiska kapitalkravet. Lika mycket som jag blev förvirrad över charmiga Colmar, är det Strasbourg som jag gärna skulle återvända till några gånger till; eller bosätta sig i nästa, kanske?). Åtminstone för chansen att få en till tugga av de nästa 10 rika traditionella Alsace-rätterna!

>>Strasbourg Reseguide

>>Är Strasbourg dyrt

>>Är Strasbourg värt ett besök?

>> Måste se katedraler i Frankrike
>>Är Strasbourg säkert?
>>Vad är Strasbourg känd för

Här är några av de bästa Alsace matarna i Strasbourg

Tarte Flambée

Litterärt översatt som ”lågkakan”, de bästa tårtorna bakas fortfarande i trad vedeldade ugnar. Crusty bröddeg rullas till en tunn rektangel och täcks generöst med fromage blanc, lökblad och lardon. Populära varianter inkluderar tillsats av svamp, Munsterost eller gruyere.
Ursprungligen känd som en rustik, hemlagad rätt, idag är tarte flambé en ikonisk delikatess som serveras på alla anständiga bistroer i stan. Tror att du inte har varit i Alsace om du inte har provat det! Fly gatans rörelse vid en av de stora välvda källarliknande salongerna för att njuta av förmodligen den bästa Tarte flambée i Strasbourg tillsammans med ett fint glas vin på Gurtlerhoft 13 place de la Cathédrale.

Choucroute Garnie

Enormt , ångande skål med kål (surkål), traditionellt tillagad med ett glas riesling och en mängd olika kryddor, tillsammans med en läcker uppsättning knackkorvar, bacon, skinkskivor, saltat fläsk och potatis. Sedan 2012 har rätten fått en prestigefylld märkning av skyddad geografisk beteckning (AOC), vilket indikerar dess prestigefyllda värde och otroliga smak!

De största och finaste portionerna serveras på Au Petit Bois Vert

vid 2, Quai de la Bruche. Om du gör ordentliga bokningar kan du få en härlig plats i skuggan av ett enormt platanträd som planterats av kung Ludvig XIV själv.

Baeckeoffe

Varm, aromgryta av skivad potatis, lök, nötkött, och fläsk – allt medtagna till närmaste bageri och sen lördag för att marineras i vitt vin med timjan, persilja, morötter och purjolök. För att hålla smaken rik kommer bagaren att försegla skålen med en degsträng placerad precis under blyet och förvara den åt dig till sent på söndagseftermiddagen. Även om tempot i livet förändrats mycket under de senaste decennierna, är Baeckeoffe fortfarande en rätt som du ofta behöver förbeställa. Däremot på Le Baeckeoffe d'Alsace kl 14 rue des Moulins, du kan alltid räkna med en fräsch ångande tallrik gjord enligt traditionella recept eller smälta modern variation med anka, lax eller lamm.

Fleischkiechle

Små stekta pajer med en smaskig köttfyllning . Dessa små pajer populariserades av ryska immigranter i Tyskland och Alsace (vid de tider då det var en del av Tyskland). Pajerna är små och knapriga men kan vara lite fetttunga.

Le Clou Winstub 3, rue du Chaudron, ska du ta ett gott glas öl och en tallrik Fleischkiechle som mellanmål. De smakar jättegott här.

Coq au Riesling

Även om kyckling idag serveras vanligare, snarare än en tupp, är rätten fortfarande otroligt läcker! Fågel serveras under en krämig sås av svamp och konjak med spaetzle – Handgjord Alsace pasta.

Boka bord på Maison des Tanneurs
42, rue du Bain aux Plantes för att äta i 1500-talshuset i det charmiga Petite France-distriktet och prova Strasbourgs utan tvekan mest kända maträtt. Trots att det ligger på ett turistat ställe överstiger antalet lokalbefolkningens beröm betydligt resenärernas recensioner.

Bibeleskaes

En krämig dipp av fromage blanc med gräslök, vitlök, persilja och en liten lite olja, salt och peppar serveras med potatis i sina jackor.

La Bourse på 1 Place de Lattre de Tassigny – ett rymligt brasserie som har upprätthållit den högsta standarden på service och mat sedan 1927. Om du bara kom för att njuta av bibeleskaes skulle det vara högt att motstå frestelsen att beställa en hel tre-rätters middag!

Tarte à l'oignon

En välsmakande paj av smörig lök som lätt kan hittas utanför Alsace, men det finns definitivt en hemlig ingrediens Kocken Dominique Radmacher lägger till tarten på Chez Yvonne, vilket får dig att dregla av en enda tanke. Chez Yvonne kl 10 rue du Sanglier är en av de sällsynta ställena där du börjar känna dig som hemma från den andra du har trampat över påsen, speciellt om du väljer att äta middag med ett stort sällskap på en av de privata salongerna.

Escargots à l'Alsacienne

Jag kunde inte tänka mig en bättre kombination med de lokala vita vinerna än en tallrik med sniglar fyllda med otroligt vitlökssmör sås.

Menyn på L'Ancienne Douane 6, rue de la Douane Tél, har inte förändrats mycket sedan 1966; tillsammans med den varma atmosfären i ett brasserie från mitten av århundradet. Boka i förväg eftersom platsen är mycket populär bland lokalbefolkningen.

Tête de Veau

Känner du dig äventyrlig idag och öppen för en ny gourmetupplevelse? Tja, du borde prova Jacques Chiracs favoritdelikatess.

Men, kalvens hjärnor kanske inte låter aptitretande (ja, det är huvudingrediensen i rätten); dock smakar de gudomligt. Kokt i fond blanc; en rik smaksatt buljong gjord av kalv eller fågel med olika kryddor, tillsammans med en lätt garnering av grönsaker.

Kocken Thomas Gillibert på L'Oignon på 4 Rue des Moulins vet hur man förbereder den här rätten så bra att du kommer att glömma vad den är gjord av efter den första tuggan.

Till efterrätt: Kugelhopf

Mjuk jästdeg, mandel, russin och några droppar Kirschwasser körsbärsbrandy plus en speciell form gör att Kugelhopf-kakan sticker ut. Passar perfekt till en kopp café au lait efter din måltid eller ett lätt mellanmål mitt på dagen.

Gå till Le Gruber på 11 rue du Maroquin för att känna att du har blivit inbjuden till ett gammalt Alsace hus av din väns gästvänliga moster som precis bakat en enorm Kugelhopf till sina kära gäster.

Har du varit i Strasbourg och Alsace? Några matspecialiteter du skulle rekommendera?

MatStrasbourgStrasbourg Reseguide

Lämna ett svar

Related