Gordes Reseguide: Tips för att besöka Gordes –

Gordes Reseguide: Tips för att besöka Gordes

För varje resenär på väg till södra Frankrike är den härliga byn Gordes ett måste att se. Gordes ser över Luberons trevliga scener när den ligger högt på en klippa, bara 340 m över dalbotten. Gordes har en flashig historia, efter att ha överlevt jordbävningar, farsoter och bombningar i det förflutna.

Gordians, som dess invånare kallas, har en medveten anda som de ville inte ligga ner – de utlöste medeltida intrång och stöttade motståndskämparna i andra världskriget. På 1950- och 1960-talen charmade byns dramatiska vyer och ljus konstnärer, vilket gav den en konstnärlig prestige som fortfarande finns idag. Gordes har också en ikonisk marknad, trendiga restauranger och fantastiska ställen att bo på.

Vad ska du veta mer om Gordes? Låt mig ta dig med på en tur:

A Short History of Gordes

Byn har en avvikande instinkt som har visats brett genom århundradena. Efter den lokala kungen Roi Renés bortgång på 1400-talet gjorde invånarna utan framgång uppror mot att bli en del av Frankrike som helhet. Under andra världskriget, århundraden senare, blev byn härd för motstånd mot tyskarna och den regerande franska Vichyregimen.

1944, som återbetalning, gick de nazistiska soldaterna in i några hem i byn och avrättade omkring 13 bybor och deporterade 5. 1948 beviljades Gordes ”Croix de Guerre”-medaljen för att vara bland de mest livskraftiga platserna för tyskt motstånd under ockupation.

Efter kriget bosatte sig artister som Marc Chagall där. Chagall är allmänt känd för sina väggmålningar av målat glas i Nya testamentet med hemvist i flera kyrkor över hela landet. Picasso, hans vän, sa en gång om honom, ”när Matisse dör kommer Chagall att vara den enda målare kvar som förstår vad färg är”. Victor Vasarely etablerade sitt första konstmuseum i Gordes. Det finns gallerier, konstbutiker och utställningar att kolla in idag.

Var ligger Gordes ?

Byn ligger i Luberon, en dramatisk region i centrala Provence. Regionen är allmänt känd för sina lavendelfält, uppflugna byar, vingårdar och jordbruksarv.

Att ta sig till Gordes Village

Från Aix-en-Provence är byn en slingrande en timmes bilresa. Från Aix ta buss LO25 och stanna sedan ”sous prefecture” till staden Salon. Du kommer att ta kollektivtrafiken men innan dess stannar du ”gare routiere” varifrån du går ombord på tåget till Cavaillon och sedan buss nummer 17 till byn. Sluta ”les bories”. Med bil är Avignon 45 minuter, och alternativt kan du ta en 34-minuters tågresa till Cavaillon och ta tee nummer 17 till Gordes.

Parkering i Gordes

I centrum av byn finns det väldigt få parkeringsplatser. Med tanke på dess läge på en kulle bör besökare förvänta sig lite parkeringslogistik. På marknadsdagar, när fordon dirigeras till parkeringsplatser, bara en kort promenad från centrum när det blir mycket trafikerat. En sådan huvudparkering ligger vid byns entré, utanför Route de Cavaillon. Det finns två andra parkeringsplatser mot Route de Murs om du inte går längre in i Gordes. Parkeringskostnaden är cirka 4 euro per dag.

Vad ska man göra i Gordes

Trots sin storlek har Gordes flera attraktioner och sysselsättningar, allt från det historiska till det arkitektoniska till några mer 2000-talsaktiviteter. Här är några saker att göra i byn.

Besök le Château de Gordes

Sedan dess färdigställande 1031 har Gordes slott varit centrum i byn. Med en ansiktslyftning 1525 erbjuder dess arkitektur en fantastisk koppling mellan medeltiden och den gyllene renässansen. Inträdesavgiften är 5 euro, och den är vanligtvis värd för konstutställningar som anordnas av lokala konstnärer. Le Château de Gordes har öppet varje dag från 10 på morgonen till 6 på kvällen. Slottet är värd för den årliga julmarknaden under jultiden i Gordes. Inträdesavgiften är gratis.

Se grottan i Palais Saint Firmin

Lokala bybor graverar in en stad i klippan under deras värld ovan under medeltiden. De lade också till allt för att upprätthålla ett arbetsliv, inklusive en silo för att lagra mat och en olivolja kvarn. Stället är öppet dagligen från 31 mars till 3 november (kl. 10-18). Från 13-14 stänger det för lunch. 6 euro är inträdesavgiften.

Ändra L'Eglise Saint Fermin (kyrkan Saint Fermin)

Denna plats byggdes på grund av en gammal romansk kyrka från 1100-talet och tillägnades biskopen av Uzes (Saint Fermin) på 1700-talet. Vart och ett av de små åtta kapellen är helgat åt skyddshelgon av olika yrken som smeder och skomakare för att hålla koll på deras försörjning.

I Luberon-ljuset är de bleka kyrkliga färgerna fantastiska, och den målade interiören i italiensk stil är värd att kolla in. Inträdesavgiften är gratis, men donationer är välkomna.

Ta dig an de lokala butikerna

Passande en by med en enorm konstnärlig prestige, det finns några individuella konstutställningar att upptäcka i de lokala butikerna som handlar om en blandning av sydfranskt hantverk, konstnärers eget arbete och dyra turistpresenter. Bläddra också i L'Occitane boutique, ett legendariskt kosmetikamärke från Provence, för ett fantastiskt utbud av naturliga krämer, dofter och tvålar.

Människor tittar på från ett café Terrass

Byn har en hel del glassstånd, kaféer , och creperier; gå in och njut av en läcker upplevelse på en eftermiddagspromenad eller sätt dig på ett lummigt torg och se världen utvecklas. Människor som tittar ger dig en inblick i lokalbefolkningens vardag. Du kan inte låta bli att känna en lätt intimitet genom att se dem skynda till någonstans eller utbyta trevligheter eller göra animerade gestikulationer under ett telefonsamtal.

Promenera på kullerstensgatorna

En av de mest intressanta sakerna att göra i Gordes är att vandra på kullerstensgator och se var du hamnar. Det finns gömda pärlor på de historiska gatorna som väntar på att upptäckas vid varje tur. Utan tvekan kommer du att snubbla över förtjusande vyer, attraktiva små skrymslen bland bergsluttningshusen och gamla portar. Det är svårt att gå vilse, så slingra dig på fritiden och ta till dig alla små detaljer när du går.

Kolla in Gordes Viewpoint

Några av de bästa bilderna av byn är tagna från en utsiktspunkt på väg in till Gordes. På din Google-karta skriver du bara ”Town View Point Gordes”, så kommer platsen fram. Parkeringsplatser är knappa runt utsiktsplatsen, och du kommer att vilja nå dit innan mörka skuggor kastas över byns nedre halva. Det ligger utanför byn, inte så mycket, så kolla in Gordes utsiktspunkt på väg in eller ut.

Saker att göra nära Gordes

Några av Luberons iögonfallande byggnader ligger mycket nära Gordes, och på mindre än tjugo minuter kan du besöka utrymda byar och fantastiska kloster.

Village des Bories

Från att arbeta på jorden försörjde sig 1700-talets bönder i byn genom att köpa småbruk för att så spannmål för att föda den ökande befolkningen. De byggde bores

Lämna ett svar

Related