Hur mycket bör du dricka i Frankrike? Dricksråd för Paris och Frankrike

Hur mycket bör du dricka i Frankrike? Dricksråd för Paris och Frankrike

I Paris, liksom många franska städer, och många storstäder i världen, finns det en tipskultur du bör känna till innan du reser. Men att veta den perfekta tidpunkten att ge tips kan vara förvirrande. För att göra det enklare, dricks i Frankrike på den servicenivå som erhållits.

Ingen regel, skriven eller inte, beskriver hur mycket man ska ge bort som tips. Du bestämmer vad du lämnar i slutnotan. Det är dock lämpligt att dricka med kontanter och inte med kreditkort. Så, hur mycket bör du dricka i Frankrike? Låt oss ta en titt.

Här är några tips för din resa till Paris och Frankrike:

Fakta om dricks i Frankrike

År 2008 införde den franska regeringen en lag som tillåter de flesta kaféer och restauranger att lägga till en serviceavgift på notan. Det betyder att dricks också beskattas. Kallas i landet Tjänsten omfattar, en restaurang förväntas lägga till cirka 15 % på notan. Men medan det mest gäller restauranger, av förklarliga skäl, kan det läggas till i andra fall.

Tjänsten omfattar täcker ofta semester, hälsoförmåner och eventuella pensionsförmåner för sina anställda. Dessutom får servitriser och servitörer ofta en fast inkomst och är inte nödvändigtvis beroende av dricks från kunder.

Om du betalar serviceavgiften kommer det att stå på notan. Så, den här lagen motverkar liksom extra dricks. Men om du blev imponerad av den service du fått så är det snällt att lämna något extra till servitrisen/servitören som en enkel uppskattning. Om tjänsten är otillräcklig blir dricks frivillig. Det skulle absolut inte kallas oförskämt om du inte lämnar något dricks.

Det franska systemet är intressant eftersom serviceavgiften redan är inkluderad i menyn. Därför skulle du vanligtvis inte få ett extra belopp när du får räkningen. Observera att även om lagen 2008 tydligt säger att varje server måste få detta pris, delas inte alla serviceavgifter ut till servitriser/servitörer. Så för att säkerställa att din server får ett dricks måste du ge dem det tillagda med notan.

Måste du tipsa varje gång?

Att ge servitörer/servitriser dricks är en artig gest, men fakturerar i landet inkluderar en serviceavgift, och eventuella extra avgifter kommer att vara godtyckliga. Personalmedlemmar är vanligtvis inte beroende av dricks som på platser som till exempel USA. Men om du tipsar för exceptionell service kommer de att uppskatta det, och det är till och med trevligt om du berättar för dem en-mot-på.

På många restauranger delas tipsen mellan teamen. När man äter ute är det standard att lämna efter sig en liten förändring, eftersom det går till alla inblandade. Så du bestämmer om du vill ge dricks eller inte.

Tips för att ha något litet?

I barer och brasserier, det finns ofta dricksburkar om etablissemanget inte räknar med att få dricks. Men om du hade en riktigt underbar tid där får du lov att lämna efter dig en liten förändring. Du kan faktiskt dricka för vad som helst.

Reseguider, taxibilar, hotellbärare och concierger, vem ska inte få dricks i Frankrike eller Paris?

I Frankrike, särskilt Paris, är dricks vanligt. Hotellportörer njuter ofta av detta när nöjda gäster lämnar lodgen. Och som du kanske föreställer dig förväntar sig till exempel hotellbärarna och conciergerna något litet för sina ansträngningar. Taxichaufförer är på taxa hela tiden, men för längre resor kan du begära att summan av resan beräknas. Även reseledare kan få tips eftersom det inte finns några lagar som hindrar dem.

Dricks på kaféer och restauranger

Det är inte ovanligt att lämna ett tips om du äter lunch på restaurang eller café. Du kan lämna 50 cent för servern när du lämnar. Om det är en middag du äter och du får en bra service, då kommer det att vara fantastiskt att ge servern några euro; 1 till 2 kommer att räcka.

Och i det fall du är verkligen imponerad av kvaliteten på tjänsten, kan du lämna runt 5-10 procent. I Frankrike är drickshandlingen mer en gest än en skyldighet. Därför, om du får exemplarisk service, då är det supercoolt att lämna ett stort tips för att visa hur mycket du uppskattar det.

Dricks på hotell i Frankrike

Precis som resten av kontinenten är det inte vanligt eller obligatoriskt att dricka pigan eller portieren. Men i båda fallen är det en vänlig gest att ge dem för deras tjänst. Många av dessa arbetare tjänar knappt tillräckligt för sig själva i sina respektive arbeten, och om de har imponerat på dig med sin enastående service, kan du ge dem tips. En euro för portieren är inte för lite, och lite mer än så för hembiträdet är inte en dålig idé.

Dricks i franska barer

Som generell regel, ingen dricks krävs om du sitter i baren för drinkar. Vanligtvis kommer klubbar och barer att vara upptagna av att ta hand om människor så att de inte skulle ha chansen att acceptera ett tips eller göra en gest. Men om du vill tipsa en av dem, skulle det inte avvisas.

Dricksetikett i Frankrike: Ushers

När du besöker ett etablerat nöjesställe eller operahus förväntas det av dig att dricka vaktmästaren eller vaktmästaren. Runt 50 cent är genomsnittet för att låta dig veta var din plats är. Även om dessa arbetare får full lön nu i landet är den ganska liten, och tips kommer att uppskattas.

Drickspersonal i garderoben

Medan du är i Frankrike kanske du går på en show, en klassisk konsert, ett disco eller en musiksal. Till några av dessa anläggningar kommer det att finnas en garderob där du kan lämna deras väska och rock. I det här fallet är det inte ovanligt att man tipsar personalen i garderoben cirka 1 euro för en stor vara.

Reseledare med tips

En briljant oberoende guidetur bör uppskattas av fått dricks. Detta är en bra idé om du har deltagit i en gratis rundtur i staden. Det är inte heller ovanligt att besökare tipsar guider som får löner på gallerier och museer om man tycker att de var enastående och hjälpsamma.

Dricks i Paris och Frankrike – Sammanfattning

Vi antar att du nu förstår dricksetiketten i Frankrike. Du kan flyga in när du vill med denna kunskap och börja utforska landet som en lokal. Om du fortfarande tvivlar på hur du ska vara den trevligaste turisten är det bara att tipsa. Du kommer att vinna hjärtan.

Det här var ett tips för din semester i Paris och Frankrike i allmänhet. Har du en annan åsikt om hur mycket bör du dricka i Frankrike? Låt oss veta i kommentarerna nedan.

Läs även: Guide till att äta ute i Paris, besöka Frankrike för Första gången? Allt du behöver veta

parisTipping i Frankrike

Lämna ett svar

Related