Hur Mycket Kostar det att Köpa Hus eller Lägenhet i Frankrike?

Köp kostnader

I Frankrike debiteras notarieavgifter på en skala enligt fastighetens inköpspris, vanligen med en ränta på 7-8 procent, vilket inkluderar 5,5 procent för motsvarande stämpel, landregistreringsavgifter och skatter. För ett köp på 350 000 euro kommer notarieavgiften att vara ungefär 26 000 euro.

Köparen kan också vara skyldig att betala fastighetsmäklarens provision – du bör kontrollera om köpeskillingen på € 350.000 är” frais d’agence inclus “eller FAI, vilket innebär att avgifter ingår.  Typiska avgifter för tjänster av en oberoende advokat är 3,500 euro. Det innebär att den totala kostnaden för att köpa en återförsäljningsfastighet på 350 000 euro i Frankrike skulle ligga i området 379 500 euro, varav agenteravgifter ingår i priset.

Löpande äganderätter / avgifter

Franska fastigheter har två typer av årlig kommunskatt, nämligen taxe foncière och taxe d’habitation (som inkluderar din tv-licens). Den förra är en typ av markskatt och betalas alltid av fastighetsägaren; den senare är en typ av bostadsskatt som vanligtvis betalas av ägaren om inte egendomen är uthyrd på lång sikt.

Priserna på taxe foncière varierar beroende på region, typ av plats och hur mycket mark fastigheten har. Beräkning av taxe dabitation är mer komplex och speciell till ockupanten och inkluderar ett teoretiskt hyravärde för fastigheten multiplicerat med den skattesats som fastställs i kommunen. Som en guide är taxe d’habitation sällan mer än taxe foncière.

Äta ute är definitivt billigare i Frankrike. En "plat du jour "kan kosta € 12 - € 14 för en tre-rätters lunch, inklusive vin.

Levnadskostnad

Öppet för debatt, priser på världsomspännande konsumentpris Numbeo.com räknar konsumentpriserna som 6,5 procent högre i Frankrike jämfört med Storbritannien och Sverige. Din livsstilsvanor kommer att avgöra hur sant det här är och var du handlar i Frankrike – stormarknad eller lokalmarknad / gårdsbutik – kommer att göra en skada på dina veckovisa sedlar, liksom kostnaderna varierar per region.

Äta ute är definitivt billigare i Frankrike. En “plat du jour “kan kosta € 12 – € 14 för en tre-rätters lunch, inklusive vin. Och du kan fortfarande få en kaffe för 1 euro på vissa kaféer och det är med bordsservice, istället för att köa på en kartongkopp!

Bensin och kollektivtrafik betraktas som något billigare än Sverige och Storbritannien, med lokala bussresor som vanligtvis kostar runt € 1,60, och även genomsnittliga tågpriser för resor mellan Paris och andra stora franska städer, som Bordeaux, är bara € 50. När det gäller matinköp är en genomsnittlig veckobutik på 120 euro typisk för en familj med två små barn.

Arv

Om en fastighet är ett andra hem, kan eventuella arvingar eventuellt vara rättig för franska arvsskatt. Gemensamma ägare bör överväga sin ägarstruktur vid köpet, särskilt möjligheten att köpa ‘en tontine’. Gifta gemensamma ägare kan också vilja överväga antagandet av en fransk äktenskapsordning. I Frankrike är det arvtagarna som är skyldiga att betala arvskatt som uppkommer, inte den avlidnes egendom.

Mängden arvsskatt som ska betalas beror på föräldrars förhållande till den avlidne. En efterlevande make eller PACS-partner är befriad från att betala arvskatt. Det finns en arvsskattfri ersättning på 100 000 euro mellan föräldrar och barn.  Och då börjar skattesatsen på fem procent och stiger till 45 procent. Icke-närstående tjänstemän får en arvsskattfri ersättning på endast 1 594 euro, varefter skattesatsen på 60 procent skatt tillämpas.

uthyrning fastighet lägenhet hus i frankrike cannnes

Hyresregler

I Frankrike klassificeras de flesta inredda fastigheter som semesterbostäder som “meublé de tourisme”, vilket betyder att det har blivit klassificerat för turiständamål. Ägare kan välja bort att bli betygsatt, i vilket fall deras egendom är märkt ‘meublé non-classé’. Båda klasserna måste vara minsta specifikationer och uppfylla vissa hälso- och säkerhetskrav. Endera klassen kan ackrediteras av en oberoende organisation, som Gîtes de France.

Alla ägare måste få förhandsgodkännande för inredda semesterboenden från sitt lokala rådhus och deklarera sin uthyrningsverksamhet framåt. De kan också vara skyldiga att täcka en turistskatt som kallas taxe de sejour, vilket är baserat på antalet nätter av beläggning om året, vanligtvis € 0,50 – € 1 per natt (detta lämnas till stadshusens eget gottfinnande).

Möblerad uthyrning betraktas som en affärsverksamhet i Frankrike som lockar specifika årliga skatterapporteringskrav. Skatt på inkomster från uthyrning ska beräknas till minst 20 procent för utländska medborgare, med avdrag för vissa utgifter.

2 Comments

  1. Det svåra är alltid att hitta RÄTT
    Dvs vilket område, vilket pris, vilket läge etcMånga lägenheter är exklusivt listade hos mäklaren

    Men
    Nu finns http://www.rivieraagenten.se som hjälp och som är helt oberoende

  2. Jag vill veta hur mycket kostar en etta att hyra, 40kvm eller en bungalå typ. Jag är pensionär, och vill gärna bo i Frankrike på ett tag och jag är ensamstående.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*