Paris Neighborhood Guide –

Paris Neighborhood Guide

Paris är en stad av grannskap. Detta gäller de flesta storstäder, och särskilt städer som började som små byar och som har vuxit stadigt under århundraden; som Paris har. Du har läst om de 20 arrondissementen i Paris, de administrativa distrikten som delar huvuddelen av Paris. Men även inom varje arrondissement finns mindre (och mindre lättdefinierade) stadsdelar som ofta överlappar administrativa gränser.

Stadens 20 arrondissement är det enklaste stället att börja när man förstår Paris stadsdelar. Men, så låt oss börja där.

Paris Arrondissements

Som sagt finns det 20 arrondissement i Paris. Ordet ”arrondissement” används också av landet Frankrike för att beskriva större administrativa indelningar, och städerna Lyon och Marseille är också uppdelade ungefär på samma sätt som Paris är.

Första arrondissementet, som innehåller en del av den första bosättningen i Paris på Ile de la Cite, ses som själva hjärtat av stadskärnan. Från den platsen arbetar arrondissementen sig ut i numerisk ordning i en spiralform, framåt medurs. Så 2:a arrondissementet ligger ovanför och till höger om 1:a, 3:e är till höger och något lägre än 2:a, 4:e är under 3:an etc. Du kan se det tydligt om du tittar upp på kartan vid överst på den här sidan.

Sätt igång, jag väntar.
Se det? Coolt, va?

Här är något annat som är riktigt coolt. När du tittar på adresser i Paris behöver du inte peka ut en plats på en karta för att ta reda på vilket arrondissement det ligger i. Allt du behöver är postnumret. Alla parisiska postnummer börjar med 750, och de två sista siffrorna är det arrondissement som adressen ligger i. 75018 är det 18:e arrondissementet. 75007 är den 7:e. Så enkelt är det.

Det finns fler arrondissement på högra stranden av Seine än den vänstra stranden. Det finns dock lika goda argument för att spendera tid på båda sidor om floden. På så sätt kan du utforska så mycket av staden som du bara kan. Eftersom, som vi redan har konstaterat, är Paris en stad av stadsdelar.

Popular Neighborhoods of Paris

Många invånare i Paris vänjer sig så vid sitt eget område att många av dem känner att de behöver en riktigt bra anledning att våga sig för långt bort från sin slitna väg. Detta gäller särskilt om du har en bra relation med din lokala slaktare, fruktsäljare, frisör, etc. Vem vill gå tillbaka till botten av totempålen och inte få de bästa snitten?

Men som besökare i Paris är du fri att vandra från kvarter till kvarter utan att behöva oroa dig för att stärka ett bra samarbete med fiskhandlaren.

De flesta resenärer i Paris kommer att vilja bo i ett område som representerar allt som staden har betytt för dem över åren; drömmarnas Paris, det som kallade till dig på avstånd; den som gjorde att du fick flygbiljetten i första hand. Du kommer förmodligen också att vilja fokusera på ett område som ger dig enkel tillgång till kollektivtrafik så att du kan ta dig runt och se vad du vill se. Du kanske till och med vill vara inom gångavstånd från ett par av de stora attraktionerna bara för enkelhets skull. Det kommer att finnas säkerhetsaspekter och budgetöverväganden också.

Men dessa är detaljer. För att få en bättre känsla av Paris stadsdelar, här är en översikt över några delar av staden där du troligen kommer att tillbringa större delen av din tid. De kommer alla att ha några boendealternativ, några attraktioner, några restauranger och några butiker; Men känslan i varje stadsdel kan vara något annorlunda. Så läs dessa beskrivningar och se vilken som låter bäst för din resa.

Parisöarna: Ile de la Cite och Ile St. Louis (1:a och 4:e arrondissementen)

De två stora öarna i hjärtat av Paris är där allt började. Paris tidigaste nybyggare valde dessa öar som den idealiska platsen för handel och försvar. Ile de la Cite är verkligen där staden föddes för mer än 2 000 år sedan. Det är också där du hittar ett av stadens mest kända landmärken; katedralen Notre Dame. Ile St. Louis är avgjort mer fridfull, eftersom den saknar några ”sevärdheter”, men den har den bästa glassen i Paris.

Om du vill spendera dina dagar med att gå längs Seine eller leta efter de bästa kameravinklarna på Notre Dames gotiska fasad , vill du börja dina dagar på öarna. Ile St. Louis är särskilt romantisk på natten. Trafiken saktar ner till ett sippra; några dolda barer och klubbar finns här, som jag låter dig upptäcka på egen hand… Kalla det mitt sjätte sinne – men jag tror att Ile St. Louis är förhäxad – eller förtrollande. En sak är säker om du tillbringar tillräckligt med tid på öarna kommer de mest ovanliga saker att hända.

The Marais (3:e och 4:e arrondissementen)

Idag känt som ett trendigt område fullproppat med chica butiker och centrum för gaygemenskapen i Paris. Marais har också historiska band till det parisiska judiska samfundet och till och med den franska aristokratin. De eleganta radhusen som kantar de vackra offentliga torgen i Le Marais brukade hysa kungligheter. Tills de alla flydde till Versailles när kungen flyttade sitt hov dit.

Som tur är har många av de vackra Marais-byggnaderna förvandlats till boutiquehotell och hyreslägenheter. Samtidigt innehåller andra några av områdets charmiga butiker och bistroer. Marais-distriktet har blivit ett populärt område för turister som letar efter något av det vackra i Paris tidigare. Det finns inget bättre torg än Place des Vosges för att vara borta en söndagseftermiddag i Paris och föreställa sig tornerspelsturneringarna som rånade en Medici-drottning på sin olycksdrabbade make. Detta har alltid varit mitt favorittorg i Paris sedan dagarna på 1970-talet när de förfallna radhusen fortfarande såg ut att vara hemsökta av sina sedan länge döda tidigare invånare.

Montmartre (18:e arrondissement)

Kyrkan på en kulle i Sacre-Coeur är kronjuvelen i Montmartre-distriktet, som svävar ovanför staden Paris och fungerar som en skarp kontrast till det bohemiska grannskapet som omger den. Området har länge varit en magnet för artister och alla som letar efter budgetboende eller billig mat, och det är fortfarande ett bra ställe för budgetresenärer att fokusera på idag (även om det är klart dyrare än det brukade vara).

Montmartre fick en ökning i popularitet efter framgången med filmen ”Amelie”. Filmen utspelade sig i detta berömda distrikt, men besökare kommer fortfarande att hitta en stadig ström av lokalbefolkningen och turister i grannskapet (trots den långa vandringen uppför trappan!). Det finns en hel del vandrarhem i Montmartre, liksom budgethotell och B&B.

Quartier Latin (5:e och 6:e arrondissementen)

Ett annat populärt område för budgetresenärer är Quartier Latin, så uppkallat efter det språk som talas av studenter vid Sorbonne University, som har varit i denna stadsdel sedan 1100-talet. Studenter utgör fortfarande en stor anledning till att Quartier Latin är välkänt för budgetresenärer, även om hyrorna har skjutit i höjden under de senaste åren, vilket tvingar faktiska studenter att leta någon annanstans efter boende. Medan studenterna nu till stor del bor utanför Quartier Latin, finns det fortfarande massor av bra alternativ för att äta billigt i Paris i detta område; och det utmärkta nattlivet är fortfarande en av de saker som fortsätter att dra folk efter mörkrets inbrott.

I The Quartier Latin, kan du fortfarande hitta prisvärda måltider i närheten av Boulevard St. Michel mitt bland restaurangernas honungskaka mellan St. Andre-des-Arts och Odeon. Biografer kör alla filmer som du trodde att du aldrig skulle kunna se igen på en stor duk. Kupolerna i La Sorbonne och Pantheon svävar ovanför det ständiga ebb och flöde av fotgängare som släpar på bärbara datorer, portföljer och nu bärbara datorer och mobiltelefoner. Studenter kurar ihop sig på kaféer och klagar förmodligen över samma världsproblem som ännu inte har lösts av den senaste generationen som satt och klagade framför dem.

Det finns rester av Paris medeltida förflutna oftast gömda av restaurangskyltar som säljer grekisk souvlaki eller nordafrikansk couscous. Men inga stora ansträngningar har gjorts för att upphöja det som är ”gammalt” med Quartier Latin. I ett hörn, undangömt från de större genomfartslederna, har den romerska arenan bevarats, men utan mycket att göra. Barnen spelar spel i arenacentret. Det här är den typ av plats du kan gå och förlora dig själv i Paris förflutna. Gå dit och fundera på vad Paris måste ha varit som en romersk utpost för så länge sedan.

Läs även: Where To Eat at the Latin Quarter, Where To Bo at the Latin Quarter

St. Germain-des-Pres (6:e arrondissement)

Medan shoppare kommer att hitta ett brett utbud av butiker för att hålla dem nöjda i nästan vilken del av Paris som helst, i St. Germain-des-Pres, är utbudet särskilt slående; speciellt om du gillar antikviteter eller mode, och det är ett trevligt område även om du bara är intresserad av fönstershopping. Och om du inte är det, är detta också distriktet där du hittar det berömda (och, vissa säger, överskattade och överprissatta) kaféet, Les Deux Magots.

St. Germain-des-Pres är ett utmärkt ställe att titta på seriöst folk. Häng på Armani Cafe. Besök Village Voice engelskspråkiga bokhandel på Rue Princesse. Börja vid Rue Canette och vandra bara tills du hittar en trevlig bar eller kafé för att fånga en apero i skymningen. Förlora dig själv i labyrinten av gator mellan Boulevard St. Germain och floden Seine. Bläddra i retro klädbutiker och antikaffärer. Njut av lite musik på en av jazzklubbarna. Kom bara inte till stadsdelen St. Germain-des-Pres med en fastställd agenda. Det är det perfekta området för flanerie – fladdrande.

Montparnasse (14:e arrondissement)

Liksom det andra berömda Paris ”mont”, Montmartre, Montparnasse-kvarteret har också historiskt sett kopplats till stora konstnärer och tänkare (även kända för vissa som ”rabblare”); inklusive Hemingway, Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre och Modigliani; särskilt under perioden mellan första och andra världskriget. Området har tystnat sedan dessa dagar, men studenter besöker fortfarande kaféerna och turister som känner till dras till de billiga hotellen och den övergripande bristen på anspråkslöshet. Detta är också den del av Paris där du hittar kyrkogården Montparnasse, en populär attraktion på grund av dess många berömda gravar.

Montparnasse-kvarteret har gått igenom några stora uppgradering” under de senaste åren, särskilt runt Rue de la Gaite. Ja, det finns fortfarande en del sextillbehör och videobutiker bland de legitima teatrarna, och vissa kanske jämför Rue de la Gaite med en mini-Times Square. Stämningen. Förblir dock helt neutral och ganska säker, även om ensamstående män diskret kan riktas mot en av de få riskabla anläggningarna!

Montparnasse är där jag bor i Paris, så jag är partisk; men detta är ett område som bara är, var och kommer att fortsätta att vara något mer än vad det är. Vilket enligt mig är ett riktigt coolt ställe att hänga på.

Eiffeltornet & Invalides (7:e och 15:e arrondissementen)

Eiffel/Invalides-sektionen är mycket uppenbar och flitigt besökt, till stor del tack vare deras landmärken. Les Invalides, där Napoleon ligger begravd, och själva Eiffeltornet. Det finns ingen brist på ställen att bo på i den här delen av Paris. Men som du kanske föreställer dig är många av dem inte vad många skulle kalla ”budgetalternativ”. Det finns dock några budgethotell nära Eiffeltornet.

Fortfarande 15:e arrondissementet är lite mindre turistigt än vissa andra populära stadsdelar i Paris (Eiffeltornet ligger i 7:e), så du kan hitta några hotellerbjudanden. Rick Steves rekommenderar gärna Rue Cler för budgetlogi; om du vill undvika att stöta på hans fans, är det förmodligen bäst att leta någon annanstans. Rue Vaugirard, Paris längsta gata, är mer fokuserad på lokal handel än turisthandel och kan ge dig en bättre inblick i hur det verkliga livet i Paris är. Det här är också ett bra ställe att vara på om du planerar att vässa dina matlagningsfärdigheter på Le Cordon Bleu matlagningsskola.

”The Splurge Neighborhood” (1:a, 2:a och 8:e arrondissementen)

Är ”The Splurge Neighborhood” ett officiellt namn för en stadsdel i Paris? Nej, det är det inte – men det är en passande moniker för detta område på högra stranden som inkluderar Louvren, Champs-Elysees och några av stadens bästa exklusiva shoppingmöjligheter. Den goda nyheten är att det är helt gratis att gå genom denna vackra del av staden (och till och med fönstershoppa). liksom att njuta av en solig dag i Tuilerierna!

Jag skulle rekommenderar denna stadsdel för alla som inte oroar sig för utgifter. (Och med Baron Haussmans raka avenyer och boulevarder i det här området är det också ett bra område för människor som lätt går vilse!) Även om du kanske måste justera innebörden av ordet ”budget” i ditt sinne, finns det några budgethotell nära Louvren. De är värda att kolla upp om du har ditt hjärta inställt på att stanna i det här området och inte har en fond.

Andra stadsdelar i Paris

Även om du kanske spenderar mindre tid i dessa delar av Paris (särskilt under dina första par besök i staden när du galet försöker bocka av saker på din att-göra-lista); här är lite information om platser du kanske vill utforska också.

Grands Boulevards (2:a, 8:e och 9:e arrondissementen)

Vi flyttade nästan till den 9:e. Men jag bestämde mig för att ha så många enorma varuhus inom gångavstånd skulle vara ett misstag! Det är trots allt där du hittar flaggskeppsbutiken för Galeries Lafayette såväl som de stora Au Printemps. Båda ligger på Boulevard Haussmann. Besökare som bara är i stan en kort tid ska inte kunna göra för stor skada på bankkontot. Om de bokar ett hotell inom gångavstånd från någon av butikerna; ett närliggande hotell rekommenderas om du faktiskt planerar att shoppa mycket.

Området Grands Boulevards har dock mer att erbjuda än bara shopping. Nattens invånare kommer att dras mot Rue Faubourg Montmartre; nattklubbarna är i konstant förändring, men restaurang Chartier från sekelskiftet förblir ett välbekant kvarter.

Beaubourg & Les Halles (1:a och 4:e arrondissementen)

Beaubourg är namnet på en stadsdel i Paris, men det har också blivit det lokala namnet för områdets mest berömda museum; Centre Pompidou. Med den industriella rörfasaden på Pompidou ställd intill de omgivande medeltida passagerna och gångvägarna, kan du inte låta bli att känna dig fångad i en tidsförskjutning.

En sak jag gillar med det här området är att du förr eller senare kommer att snubbla in på en pub där du kan dricka en Guinness eller hitta ett kafé med den traditionella zinkstången. Centre Pompidou lockar många studenter; och som jag har nämnt i tidigare inlägg anses Pompidou-biblioteket vara en idealisk plats för trålfiske. Området kommer verkligen till liv i skymningen.

Les Halles-området har fått sitt namn från den enorma offentliga marknadsplatsen som tidigare låg där. Kvarteret hade varit ett traditionellt marknadsområde i flera år när ett skydd slutligen byggdes i slutet av 1100-talet. Marknadsstrukturen Les Halles som var känd byggdes på 1850-talet, men den revs tyvärr 1971. Det finns fortfarande en marknad i grannskapet, men den är ny och nu är den underjordisk; och det är definitivt mer mall-liknande nu för tiden.

Bastille & Bercy Village (11:e och 12:e arrondissementen)

Vill du se det andra Paris? Du kanske vill överväga att inrätta högkvarter i den östra eller nordöstra delen av Paris. Tyngdpunkten för stadsdelen Bastille är Francois Mitterands operahus i Bastille, som är diametralt motsatt operahuset Garnier från 1800-talet. Det nya operahuset skapade en bikupa av aktivitet på de närliggande gatorna, från konstgallerier till musikaffärer, som fortsätter till denna dag.

Tunnelbanelinjen #14 förbinder Bercy Village med Bibliotheque Nationale i det 13:e arrondissementet. Bercy Village är platsen dit parisarna går för en promenad på en solig helg. Det gamla vinlagringsområdet har på ett briljant sätt omvandlats till butiker och restauranger. Det har lyckats på det sätt som Forum i Les Halles aldrig kommer att göra, förmodligen delvis för att det började med titeln ”Village”, ett ord nära och kärt för parisarna. Detta är också det nya hemmet för La Cinematheque Francaise. Så, om du är en filmfantast, kanske du vill överväga att placera dig inom gångavstånd från 51 Rue de Bercy för natt och dag tillgång till filmvisningar i Frank Gehry-designade Cinemateque.

Du kan fördriva dina sommareftermiddagar i Bercy-parken och sedan bege dig till Cour St. Emilion vid Bercy By för en liten vinprovning. Jag skulle kunna vänja mig vid det här området om jag inte redan var trogen…

Oberkampf (11:e arrondissement)

Beläget i Paris östra sektor, har Rue du Oberkampf alltid ansetts vara en blåfärgad stadsdel. Under de senaste åren har de konstnärliga själar som migrerat från Bastille och det 20:e arrondissementet placerat Oberkampf i ”kretsen”. Speciellt om du är intresserad av att hitta ett mindre förutsägbart nattliv i Paris.

För fans av världsmusik rekommenderar jag Satellitcaféet i Oberkampf-kvarteret.

Trocadero & Triumfbågen (16:e arrondissement)

Om du bor i 16:e, tänker jag gissa att du är en diplomat eller ambassadör – eller ambassadörens make. Det här är grannskapet för ”damerna som lunchar”. Eftersom jag inte springer i dessa kretsar (även om jag lunchar den 16:e) kan jag bara berätta det här om det 16:e arrondissementet. Om du säger att du stannar i den 16:e, gör du ett uttalande. Den 16:e har cache. Det kommer alltid att göra det.

Den 16:e har några härliga parker (som Ranelagh ). Därifrån kan du hoppa över till Bois de Boulogne och jogga för evigt genom skogsstigar (men kom hem före skymningen, såvida du inte skulle misstas för en av dames de nuit). Den 16:e skulle inte vara mitt första val för ett ställe att bo i Paris bara för att det är för långt borta från många av de stora attraktionerna; för att inte tala om de höga priserna du sannolikt kommer att hitta för hotellrum där. Även om det definitivt är värt att utforska om du vill att något av den tidigare nämnda cachen ska smitta av sig på dig.

Nordöstra Paris (10:e, 19:e och 20:e arrondissementen)

De nordöstra delarna av Paris är, enligt min mening, idealiska för trendsättare och omättligt nyfikna. Om du kommer till Paris via Eurostar kommer du till Gare du Nord i Paris 10:e arrondissement. Detta är dock inte området jag skulle rekommendera att hitta ett hotell. Omgivningarna Gare du Nord & Gare de l'Est har beskrivits av hotellrecensenter som ”dålig”. Men om du arbetar med en liten budget kan du hitta ett ställe att tillgodose dina behov.

Den berömda St. Martin-kanalen passerar genom den 10:e (kanalrundturer är möjliga). Den 20:e är hem för indierockklubben La Fleche d'Or. Om du är en kyrkogårdsfantast kan du tillbringa en eftermiddag på Pere Lachaise-kyrkogården. Belleville-området vimlar av billiga asiatiska restauranger. Paris 10:e arrondissement, med smeknamnet La Goutte d'Or (en droppe guld), är främst ett invandrarkvarter.

”Insolite” Grannskap (13:e arrondissement)

Det finns mer än vad man kan se när det kommer till den 13:e, insolite (ovanligt) arrondissement. Det första som slår dig i pannan är muren av höghus vid Porte de Choisey, på Boulevard Massena och Porte d'Ivry (Paris Chinatown).

Allt började i mitten av 1970-talet när vågor av vietnamesiska, kambodjanska och kinesiska flyktingar anlände till Frankrike. Gå till den 13:e för en god Pekingankamåltid eller traditionella kambodjanska soppor på restaurangen Tricotin. Det finns de svårare att hitta kvarteren i den 13:e, som Cite Fleurie konstnärsateljéer (en privat bostad), eller komplexet av gator uppkallade efter blommor där Frankrikes filmpublik gillar att leva i fridfull avskildhet från stadens vanligtvis frenetiska takt .

Jag skulle rekommendera det 13:e arrondissementet endast för återkommande besökare som letar efter en helt annan Paris-upplevelse (som uppskattas bäst på en cykel- eller vandringstur). Annars är den 13:e alldeles för långt från stadens stora platser för att vara en bra bas för de flesta turister.

Vilken stadsdel i Paris är bäst?

Det här är, som du kanske kan gissa, en omöjlig fråga att besvara eftersom varje besökare till Paris kommer att behöva välja den bästa delen av staden att bo i eller tillbringa tid i baserat på hans eller hennes personliga behov och mål . Men här är några saker att tänka på när du försöker begränsa dina alternativ.

De flesta av Paris stora attraktioner kan lätt nås från de första åtta arrondissementen. Som förstagångsbesökare skulle jag föreslå att du letar efter ett hotell i ett av de första sex arrondissementen; med tonvikt på Ile Saint Louis (ön alldeles intill Notre Dame), Marais (Place des Vosges), St. Germain des Pres eller Rue de Rivoli (nära Louvren). Det är tyvärr traditionellt sett inte särskilt billiga områden när det kommer till hotell. Men, så om du har en budget, titta precis utanför dessa populära stadsdelar för enkel åtkomst till samma sevärdheter för en bråkdel av kostnaden.

Den enda två stora monument som inte ligger inom gångavstånd från dessa första sex arrondissement skulle vara Eiffeltornet och Sacre Coeur. Loppmarknaden St. Ouen/Porte de Clignancourt kan nås snabbt från stadsdelen Montmartre, som gränsar till St. Ouen (men du kan lika gärna hoppa på tunnelbanelinjen #4 från så långt som till den vänstra stranden). Pere Lachaise-kyrkogården ligger i det sista arrondissementet, det 20:e, helt öster om stadens centrum.

Oavsett var du väljer att bo, gör tunnelbanan i Paris ett utmärkt jobb med att ta dig till alla delar av staden. Om du inte känner för att ta tunnelbanan och du tycker om att gå, kommer du att kunna gå till många av de stora platserna (förutom Montmartre, som är för mycket av en uppförsbacke för de flesta, och Pere Lachaise, som är alldeles för långt från stadens centrum). Busssystemet är nästan lika bra som tunnelbanan (under dagen). Och nu finns det Velib cykeluthyrning som ger en ny dimension till stadstrafiken.

17:e arrondissementet

Örnögda läsare kan ha märkt att ett arrondissement saknas i denna sammanfattning – det 17:e arrondissementet i Paris nordvästra. Detta är ett bostadsområde som är väldigt parisiskt. Jag är säker på detta eftersom vår vän som heter Frankrike växte upp här. Hon tycker att detta är den mest parisiska delen av Paris. Det måste bero på att du sällan hittar det som en guidebok. Så vi kommer att respektera den 17:e:s integritet – åtminstone tills jag hittar något där som jag inte kan motstå att dela.

Lämna ett svar

Related