Saker du inte bör göra i Paris –

Saker du inte bör göra i Paris

Bloggare och turister pratar ofta om vad de ska göra i Paris. Listan är lång faktiskt, men det diskuteras mindre om saker som ingen någonsin borde göra i den franska huvudstaden. Det här är saker som inte är värda någons tid, och att insistera på att göra dem kan leda till slöseri med tid och pengar. Omvänt har du idén om hur du bäst kan njuta av staden och vara säker.

Nästa gång du är i Paris, bråka inte med folkmassor i turistområden, vänta i kö vid Eiffeltornet eller ät på fel brasserie.

Här är en lista över saker du inte bör göra i Paris

Besök populära brasserier

Bubblande av charm och historia, stadens berömda brasserier är värda ett besök när som helst på dygnet. Du behöver dock inte spendera för mycket på en av dem. Tyvärr drivs stadens populära brasserier av kedjor som tjänar pengar på namnet, och kvaliteten håller inte upp till priset.

En

choklad chaud eller öl från Bofinger, La Coupole, Brasserie Lipp eller Le Grand Colbert, till exempel, är bra. Men för en genuin parisisk måltid kommer La Palette i centrum av Saint-Germain-des-Prés, Terminus Nord, Le Chardenoux, att tänka på.

Inte utforskar bortom Grands Magasins

På Grands Magasins hittar du en stor samling av vad du behöver eller vill ha här i de legendariska varuhusen; dock måste du gå igenom trånga områden vid försäljningstillfället (juni-juli och första veckan i januari). Staden är känd för sina fantastiska shoppingenklaver och distrikt, som har speciella butiker och parisiska pärlor.

Den gyllene triangeln, Marias, Rue Saint-Honoré och Marias är Paris mest populära och rika. Men det finns många gator som har mycket charm också: de förtjusande gamla marknadsgatorna Rue des Martyrs och Montorgueil och Montmartre; rues Charonne och Keller; Palais Royal; rue Beaurepaire nära Canal Saint-Martin; och rue Vavin för barnkläder.

Inkludera turistområden för måltider

Generellt Quartier Latin, Place du Tertre, området nära Louvren, Eiffeltornet och andra ställen där besökare oftast besöker bör uteslutas. Det finns många trevliga ställen att ta en bit i Paris, och de är inte långt från turistområden – det kommer att vara försumligt av dig att äta på en underväldigande restaurang.

Se till att du undersöker innan du ger dig ut genom att besöka webbplatser och var beredd att kolla in restauranger som inte bara serverar turister. Å andra sidan kan du bara kliva in i en av stadens många stora små specialbutiker (épiceries) som finns i varje stadsdel för snabbmat. Alternativt kan du få lite ost och en baguette.

Hoppa inte över de mindre museerna

Ljusets stad är en skattkammare för små men otroliga museer. Många av de brukade vara privata herrgårdar för kända personligheter, och de behåller fortfarande sin form. Platser som Nissim de Camondo, Gustave Moreau, Jacquemart André, Cognacq-Jay, Palais Galliera, Musée de la Vie Romantique och många fler har liknande profiler.

Det finns också medelstora museer som är värda ett besök, som Musée Carnavalet, där du kan hitta Marcel Prousts sovrum och det fenomenala Musée Guimet och dess välskött utlöpare, Musée d'Ennery. Ett stort antal av dessa konstförvar förvaltas av stadens myndigheter och är därför gratis för allmänheten. Du bör också veta att inträdet är gratis när du besöker ett museum den första söndagen i månaden.

Undvik inte tunnelbanan

Undvik inte tunnelbanan om du tänker flytta runt ofta. Du sparar en förmögenhet genom att hålla dig till kollektivtrafiken i Paris. Stadens tunnelbanesystem är rent, säkert och ett av de bekvämaste och billigaste sätten att röra sig på.

Få en karta i den gula informationsbåset på de flesta stationerna, en carnet

av cirka 10 biljetter, och du är redo att ge dig ut. Tunnelbanor tar dig till inom några minuters promenad från var som helst i staden, utan att fastna i trafiken.

T-tunnelbanestationerna här är väldigt automatiserade, och även om många har informationsbås med människor, har vissa inte så pengar på dig. Biljettautomater tar ett kreditkort med chip eller kontanter, och du kan köpa biljetter med ett vanligt kreditkort i vilken monter som helst. Maskinerna är på engelska.

Slösa inte tid på Champs-Elysees

Medan den populära gatan Champs-Elysees är fortfarande fantastiskt, särskilt sett från Triumfbågen, återförsäljare, överprissatta kaféer och megabutiker har alla skampat dess glam. Det finns några undantag som Guerlain, men du kommer att se många amerikanska kedjor. Besök Banana Republic, Abercombie & Fitch eller Levis stormarknader.

Det är en speciell parisisk promenad när du går längs Boulevard Saint-Germain, Rue des Martyrs, längs Kes Berges de Seine eller Canal Saint-Martin, en ny väg längs Seine, med start från framsidan av Musée d'Orsay . Den här promenaden kommer utan tvekan att ge närbild av stadens många broar och monument.

Stanna inte inom stadens gränser

Se till att du inte bara stannar i Paris under hela ditt besök. När du bokar en resa, oavsett hur många gånger du har besökt, tänk på att några av landets största pärlor ligger inom en timme från den franska huvudstaden. Att lägga till en dag eller två för att resa lite längre för att se några av Frankrikes skatter är ett givande äventyr.

En timmes tågresa från huvudstaden är Chartres-katedralen en spektakulär plats att besöka. Giverny, som också är en timmes resa, är ett absolut måste att se, och du bör besöka Château de Chantilly; Fountainrbleau eller Vaux-le-Vicomte; Le Notres trädgårdar och den lockande pittoreska staden Senlis som ligger en kort resa från Chantilly.

Vänta inte på kön vid Eiffeltornet

Det ikoniska tornet är ett av de mest besökta landmärkena i världen. Även om du vill ha den vackra resan upp och den magnifika utsikten, är det knappast att vänta på långa köer det perfekta sättet att njuta av sin semester. Men du behöver inte.

Modiga besökare kan klättra de 38 steg till Eiffeltornets första nivå och gå in i hissen därifrån. Det finns researrangörer som erbjuder ”hoppa över kön”-paket om du inte vill besöka ensam. Vissa har också paketet som inkluderar att se fantastiska vyer runt omkring samtidigt som de har de godaste godsakerna; en riktig VIP-behandling.

Att inte våga äta som en parisare

Upptäck den godaste lokala specialiteten. Från boudin noir (blodkorv) till tete de veau (kalvhjärna) och vitlökiga escargots, listan över franska delikatesser är inte kort. Du borde prova godsaker som langouste (hummer från Bretagne), confit de canard (bevarade ankben), eller öm lapin (kanin). Det finns något för vegetarianerna också; fraises des Bois, vit sparris, och valfri prisvärd tryffelrätt.

Opastöriserad ost sägs vara skadlig och gödande, men det tycker inte fransmännen. Från get (chèvre), får (brebis), eller ko (vache), det finns varianter för att njuta av en annan ost varje dag på året.

Var inte rädd Att gå utanför den slagna vägen

Stadens stora och små parker kan erbjuda utomhusaktiviteter, minnesvärda upplevelser och fantastiska vyer. La Villette, Paris största grönområde är inte bara en park. Cité de la Musique, Paris Philharmonie och Cité des Enfants är alla här. La Villette ligger också nära Centquartre, det otroliga konstcentret, och ståtar med många sommaraktiviteter för hela familjen.

Chateau de Vincennes och Boise d Vincennes – dess granne – har en djurpark, den fantastiska Parc Floral och många fler. Se den ståtliga utsikten från den bedårande Buttes Chaumont (19:e) och Parc de Belleville (20:e). Hur kusligt det än kan tyckas är stadens kyrkogårdar utmärkta för en historisk promenad: Montmartre, Montparnasse och Père Lachaise är ett måste.

Lita inte på taxi sent på natten

Det är möjligt att spendera en timme i väntan på en taxi och ändå inte hitta en, och om du gör det kan du fortfarande få ett obehagligt bemötande av föraren. Paris är inte som New York, där du kan lita på att flagga ner en taxi eftersom det finns ett taxistationssystem, men det går inte att lita på.

Riktningstjänster som Uber, AlloCab, LeCab, andra som verkar i staden, är pålitliga alternativ. De erbjuder även snabb service på engelska. Dessa är utmärkta om du är på väg till en avlägsen destination.

Har intrycket att turer är för turistiga

Det är många researrangörer – på cykel eller till fots – som kan avslöja de sidor av Paris du kanske inte ser på egen hand där ute. De ger också historiska fakta och insidertips och tar dig igenom de långa köerna till VIP-platserna för att piffa upp din upplevelse.

Paris Walks är en av dessa, och de har erfarenhet av att erbjuda intressanta promenader, skötta av kunniga och vänliga experter, som utforskar allt från choklad och mode till kyrkor, med historiska teman och specifika områden.

Underground Paris erbjuder en insiderutforskning av stadens rika konst landskap. Bike About har ett imponerande utbud av cykelturer för familjer, grupper eller privata grupper, i off-the-slagna områden och Champagne-regionen och Versailles. Fat Tire erbjuder cykelturer både dag och natt i staden och utanför staden.

Hoppa inte över planering före resa

Försök inte ens att göra det. Den franska huvudstaden är mindre än många större städer, men att slingra sig runt Paris kan vara chivvy om du inte förstår dess gatuplaner och layout. Bekanta dig med distriktssystemet och få en uppfattning om området innan du ger dig ut.

När du är i närheten är det bästa du kan göra att köpa en liten, billig karta från arrondissement med titeln Plam de Paris. Använd apparna och guideböckerna, inklusive den franska appen på engelska Visit Paris by Metro (RATP), som ger korrekt t tunnelbana tidtabeller. Apparna kan spara mycket tid och pengar. Guideböcker kan också vara enorma för att få ut det bästa av ett område.

Gå inte förbi Vélib-ritterna

The Vélib är det officiella cykel-för-uthyrning-systemet som betjänar hela staden. Det är ett av världens billigaste och bästa och allt du behöver är ditt kreditkort med chip, och du är redo. Att hyra en cykel är enkelt eftersom stationer finns överallt, och de är igång 24 timmar om dygnet. När det gäller säkerheten är cykelbanorna säkra och överallt i staden. Med Vélib är de första 30 minuterna gratis, den andra halvan kommer att kosta dig några dollar samt den tredje och ytterligare.

Låt bli Lämna dina barn hemma

Den franska huvudstaden är en otrolig barnvänlig plats och låt dig inte påverkas av något prat som säger något annat. Om du följer reglerna kommer du och dina barn att ha det bra. Som ett tips har varje konstcentrum, stiftelse, museum och park i Paris en charmig lista med aktiviteter för barn. Det finns en del aktiviteter på engelska också.

Stadens hotell, som Meurice och Le Bristol, har attraktioner för barn gillade turer och matlagningskurser, vilket ger föräldrarna lite fritid på sina händer. Från interaktiva museiutställningar (Cité des Enfants, Museum d'Histoire Naturelle, Palais de la Découverte) och nöjesparker (Jardin d'Acclimatation) till Guignol dockteatrar, stora karuseller, lekplatser (Luxemburgsträdgården), din barnen kommer att bli mycket glada över deras besök.

Se inte allt på Louvren

Det är överväldigande, otroligt och som resenärer tenderar turister att sätta stor press på sig själva att försöka göra allt. Louvren är dock inte arrangerat så. Se till att du planerar i förväg, och hellre än att försöka göra det omöjliga, skaffa mer information om vingar eller verk som du definitivt vill se och planerar att ha en fantastisk tid där.

Istället för att se Louvren ensam, försök att dela upp din tid i små museer också. Många av stadens mindre museer har lika viktig och fantastisk konst – och är vanligtvis tillfredsställande. Du kan besöka Musée de l'Orangerie för att se Monets populära Nymphéas (näckros) väggmålningar. Lekplatsens samlingar av Monet finns på Musée Marmottan medan Muséet är en av stadens mest romantiska platser.

Begå inte en modemisstag

Mode är genomsyrat av det parisiska livet så du kommer vill fatta rätt klädbeslut. Trendiga sneakers och shorts är faktiskt inte förbjudna nuförtiden, men lokalbefolkningen kommer att ha grepp om lastfickor och för mycket baggy. Se till att du undviker selfie-pinnen i alla dessa. Parisians kommer definitivt att komma på dig när de ser en.

Stilen här handlar det inte nödvändigtvis om klassiska kombinationer. Fransmännen är helt enkelt avslappnade, men de har fulländat konsten att skapa ett koordinerat och rent utseende. Så håll din outfit snygg och enkel, använd neutrala färger och ha sedan tillbehör som en djärv halsduk, juvel eller hatt (undvik dessa tre samtidigt); se också till att de passar. Komplettera outfiten med den bästa skon du har på semestern och en figursydd jacka. Resultatet ska se otroligt enkelt ut och utstråla självförtroende.

Saker du inte bör göra i Paris – Sammanfattning

Ljusets stad är en uttrycksfullt slående plats, men horderna av besökare kan lätt göra den mindre förtjusande. För att verkligen njuta av Paris, kanske du vill gå på parisisk stil och undvika vissa aktiviteter som verkar för turistiska. Håll dig borta från de utvalda punkterna, så kommer din kärlek till staden att fördjupas.

parisSaker att göra

Lämna ett svar

Related