Sillfestival i Dieppe –

Sillfestival i Dieppe

En vinterhelg när jag bodde i Paris bestämde jag mig för att få lite frisk havsluft, lämna staden för några dagar och bege mig ut till Normandiekusten. Jag besökte katedralen i Rouen först innan jag bestämde mig för att kolla in Dieppe på Engelska kanalen. Den närmaste stranden till Paris, Dieppe, är en liten fiskeby med en rik historia som är särskilt livlig med parisiska weekendresenärer under sommaren men är livlig året runt. Denna stad med cirka 35 000 invånare har länge varit en viktig hamn i Frankrike. Det var den största hamnstaden som förbinder Normandie med det engelska kungariket och var också platsen för en misslyckad landningsoperation av kanadensiska styrkor under andra världskriget.

Min sillfestivalupplevelse

Det var en särskilt kall, blåsig och fuktig februaridag när jag anlände till Dieppe och av misstag snubblade över den årliga Festival des Harengs (sillfestival). Grillar kantade gatorna i den pittoreska byn, kokade färska, saftiga sillar och spydde rök ut i den kalla vinterluften. Män i skyddsglasögon och kockhattar, vände plikttroget bort vid dessa gigantiska grillar och trotsade kylan för att servera de färska små fiskarna till kunderna.

Ett par euro skulle köpa dig mer av de små sillarna än man kunde äta på en gång, och det var ett livligt liv på gatorna trots den kyliga Normandie-temperaturen. The harengs

(sill) serverades i pappersstrutar, och du åt dem med fingrarna och sög det färska, salta, rökta fiskköttet från deras små ramar. Det var också försäljare ute och sålde andra varor och textilier, och jag promenerade i båsen, åt min sillstrut och bläddrade i textilier och andra varor som var till salu.

Jag gick till ett lokalt kafé nära hamnen för att värma sig med en cappuccino och titta på de livliga gatorna utanför. Sillfestivalen hade gett fler besökare till staden än vanligt vid den tiden på året, och fiskestaden levde av aktivitet – allt för att hedra en liten liten fisk. Dagen var en att minnas, och jag rekommenderar starkt att alla som befinner sig i närheten av Normandie i vinter bör bege sig till Dieppe för en dag för att fira sillen.

Norra Frankrike Platser att besöka i norra Frankrike

Lämna ett svar

Related