Bordeaux Resegiuide – Bästa Tips & Guide

Den spännande staden Bordeaux bör finnas på din lista över franska områden att besöka, och denna Bordeaux-reseguide kommer att förklara varför. Sedan starten har det varit ett dynamiskt kosmopolitiskt centrum som tilltalar både turister och lokalbefolkningen. Staden ligger i sydvästra delen av landet och kallas ”månens hamn” för sitt romantiska läge på en skarp krök av floden Garonne. I denna utmärkta utsikt som underlättade handelns blomstrande har Bordeaux ett rikt kulturarv som går långt tillbaka till antiken.

Som ett erkännande av dess rika kulturarv 1998 förklarade UNESCO Bordeaux till en värld Arv. Det ska vara glädjande att veta att mer än 350 byggnader är klassade som historiska monument i staden. Bordeaux är känt för sina utmärkta vingårdar. Faktum är att det är vinets hem eftersom det finns världsberömda slott och små vingårdar att se och besöka.

Stadens lugn vid floden Garonne har utan tvekan gjort den till en värdefull hamn i århundraden. Om du tänker utforska vinslottet i Medoc, St. Emilion och Bordeaux, är staden den perfekta basen för detta, liksom den största europeiska tallskogen.

Se även upp för nouveau Cité du Vin; en arkitektonisk manifestation från 2000-talet av vad vin betyder för staden och resten av världen. Bortsett från arkitektonisk storslagenhet, är Bordeaux mer nog för att du ska gå vilse i dess förundran.

Här är några av de saker du kan göra:

Ha en minnesvärd Bordeaux-vintur

Om du undrar var du kan dricka något gott och trevligt vin i Bordeaux kan svaret inte vara långsökt. I Bordeaux kommer du att bli bortskämd med ett urval av utmärkta viner. På Maison du Vin hittar du en av de bästa vinturerna i staden. Osttallrikarna är också generösa och du kan kombinera dem med några glas vin. Och om du har mer tid över kan du boka vinturer online för en rik smakupplevelse.

Det finns många alternativ att välja mellan, och de varierar från olika priser. Du kommer också att visas runt i karrum och källare, där du kommer att lära dig om hela processen för vinframställning och konservering. Och självklart har du chansen att ha några för dig själv. Vanligtvis, på sommaren, planeras provsmakningar för besökare som hålls utomhus i de många slotts fantastiska marker.

Den idealiska platsen för den perfekta rundturen är det officiella turistcentret som ligger mittemot Maison du Vin bar. Och om du vill ta en annan tillgänglig rundtur kan du göra ett stopp på deras kontor och ta en karta över vingårdarna.

Titta på vattenspegeln på Place de la Bourse (Mirror D’eau)

Miroir d’eau är en av stadens turistattraktioner och ett perfekt ställe att svalka sig efter en dag av att utforska stadens underbara gator. La Place de la Bourse är känt för sin vattenspegel som är värd att spendera några timmar på att älska. Det är den största reflekterande poolen i världen och en UNESCO: s världsarvslista. Endast 2 cm djup skapar spegeln en fantastisk spegeleffekt som reflekterar Place de Bourse och andra vackra strukturer runt den. Vattnet är designat för att ha 3 sekvenser – dimma, spegel och pool. Om du därför tillbringar cirka 20 minuter där, kan du se hur det går från en glittrande spegel till dimmig dimma och så vidare. Det är gratis att se vattenspegeln.

Port de la Lune

Namnet så här på grund av sin form, förenar Port de la Lune hjärtat av staden runt sin halvmåneform. Det finns mycket kommersiell verksamhet runt omkring och nu lockar hamnen ett växande antal kryssningsfartyg och fritidsbåtar.

Ta en promenad i Jardin Publique de Bordeaux

Ingenting känns riktigt bra som att koppla av i Jardin Publique de Bordeaux en kylig kväll. Den underbara parken öppnades 1746 och har gett lokalbefolkningen och besökare en gynnsam atmosfär att koppla av. Denna park i engelsk stil är ett bra ställe att besöka eftersom man kommer att se historiska statyer, fontäner och broar.

Jardin Publique de Bordeaux är en sofistikerad plats där du kan ha en picknick, en god bok eller vinet du har med dig och få en glimt av 1700-talets Bordeaux. Ett besök i parken blir ett möte med naturen med dess rena botaniska trädgårdar och naturhistoriska museet. Detta är ett passande ställe att ta med barn också.

Chill på Place de la Victoire (Victory Square)

Victory Square är ett annat vackert torg i staden som du bör besöka. I centrum finns ett distinkt stycke modern offentlig konst gjord av Ivan Theimer. Detta är en 16 meter hög pelare, pjäsen är gjord med marmorblock från Languedoc. Som en vink till stadens expertis byggdes Segertorget.

Mer så, det installerades 2005 och trots Bordeaux långa vinframställningsarv var det det första monumentet som byggdes för att erkänna vinodlingen i Bordeaux. Theimer designade även två sköldpaddor vid foten av pelaren där barn ofta leker. Det byggdes också på 1700-talet och det finns radhus i två våningar och triumfbågen runt torget där en före detta stadsport tidigare låg.

Upphetsa dig på Les Quais de Bordeaux

Floden Garonnes vänstra strand ärabsolut en av världens mest lysande strandkanter. Det är också en del av denna världsarvsensemble från 1700-talet, där de imponerande fasaderna av stora neoklassiska byggnader kantar en strandpromenad vid floden som är 80 meter bred. Det finns ett vidsträckt utrymme precis bredvid den breda Garonne. Detta kommer definitivt att förbättra din cykeltur eller promenad med lite extra taktfullhet. Det finns bänkar, rabatter och gräsmattor under platanerna där du kan njuta av stunden.

Upplev det goda i La Cité du Vin

Detta moderna kulturella nav är en nick till allt vin -relaterat och är ett av de där djärva och futuristiska projekten som är svåra att förklara. För en regelbunden besökare är denna plats ett högteknologiskt museum som utbildar dig om allt som finns att veta om vinets historia. Du kommer också att bjudas på tio timmars audiovisuellt material för att gå igenom mötet.Arkitekturen i den 3 000 kvadratmeter stora byggnaden, med dess 55-meterstorn, är imponerande. Turen når sin höjdpunkt med ett besök på baren Belvedere där du kan koppla ett glas vin till läckra vyer över Bordeaux och Garonne.St Andres katedralSaint Andre-katedralen är den största kyrkan i Bordeaux och ligger på den södra kanten av Gamla Stan. Det byggdes på 1400-talet, men dess ursprung härstammar från 1000-talet. Idag finns nästan ingenting kvar av den gamla byggnaden.

Porte Cailhau

Den andra delen av de gamla murarna, Port Cailhau, är otroligt tilltalande. Med en blandad design av gotik och renässans, går den tillbaka till 1495 och gjordes för att fira kung Karl VIII:s seger över Venedigförbundet i slaget vid Fornovo. Därför hade den en dubbel användning av att vara en triumfbåge och en stadsfästning.
En vit staty av kungen står i en av nischerna, och som en skylt som varnar besökare att vara försiktiga med överliggaren. Som Charles VIII mötte sin bortgång vid 27 efter att av misstag gå in i en i Amboise. Att få tillgång till Porte Cailhau är inte gratis; eftersom du måste betala för att komma in i byggnaden och gå upp för den fotogena utsikten över Garonne.

Bordeaux CathedrKatedral

Precis som flera religiösa byggnader i Frankrike hade Bordeaux katedral en en grov del av historien under revolutionen, när den fråntogs sin inredning. Nästan alla utsmyckningar du kommer att se råkar vara från andra byggnader.

Trots offensiven mot strukturen och den medeltida gotiska arkitekturen har platsens historiska betydelse förblivit intakt. År 1137 gifte sig Eleanor av Aquitaine och den framtida Ludvig VII vid 13 respektive 17 år i katedralen.

En intressant sak att göra här är att spendera några minuter under norra portalen. Den byggdes som en kunglig entré på 1200-talet och har ett tympanon med bilder från scener som liknar den sista måltiden. Om du kan hantera de 282 stegen till toppen, är det närliggande klocktornet Tour Pey Berland ett annat bländande sätt att se Bordeaux.

Grand Théâtre de BordeauxGrand Théâtre de Bordeaux byggdes av Victor Louis 1780. Besök Place de la Comedie efter mörkrets inbrott och låt dig svepas av fötterna vid åsynen av verandan och de 12 statyerna av muser och gudinnor i gnistrande ljus. Dess interiörer är generöst inredda i blått och guld som är den franska monarkins färger.Det överlägset bästa sättet att uppleva denna häpnadsväckande byggnad är att se en föreställning av Bordeaux National Opera. Varje säsong kräver det lite att göra med en permanent ensemble av 110 orkestermusiker, 37 körartister, 38 dansare och gästsolister och dirigenter.

Basilisk St. Michael

Denna kyrka byggdes på 1400-talet och har det näst högsta tornet i Frankrike, med en höjd på 112 meter. Dess predikstol i gotisk stil föreställer S:t Mikael som dräper draken.

Handla på Rue Sainte-Catherine

Om du älskar att shoppa är Rue Saint-Catherine platsen för att unna dig dina shopaholic-tendenser. Rue St-Catherine är den längsta gågatan i Europa på 1,2 kilometer lång. Denna populära gata myllrar alltid av människor som promenerar genom dess dussintals butiker och kaféer. Även om du inte tänker göra något köp, är denna plats fortfarande en av de bästa platserna att besöka i staden Bordeaux. Om du är på shoppingrunda finns det många märken och designers i de över 250 butikerna runt omkring.

Smaka på lite lokal mat

En lokal Bordeaux-rätt är utan tvekan en matälskares glädje, särskilt när den åtföljs av ett glas lokalt vin. Några av Bordeaux kulinariska godsaker inkluderar fransk biff med Bordelaisesås (gjord på rött vin) och canelés (bakverk med rom och vanilj). Det finns bra ställen att äta i Bordeaux medan du njuter av den otroliga utsikten över staden. Marche des Capucins även kallad ”Bordeaux mage”. Det är en av platserna att kliva in för en minnesvärd kulinarisk upplevelse också. Från ost, caneles och skaldjur, där kommer du att upptäcka ett brett utbud av matalternativ som du kan prova. Och glöm inte att få några ätbara presenter och souvenirer.

Museer att besöka – Bordeaux reseguide


Musée d’Histoire Naturelle (Naturhistoriska museet)

Bordeaux naturhistoriska museum är ett av de äldsta och mest kända i sitt slag i landet och är värd för en imponerande en rad exemplar (däggdjur, reptiler, blötdjur, fåglar, kräftdjur, fiskar och insekter) som kom från hela världen och lokala vilda djur och fossiler, för att möjliggöra dess zoologiska insamling.

Musée d’Aquitaine

Museet är ett av de största i staden, uppdelat i fyra våningar där var och en tar dig på en resa genom fyra lokala perioder i lokal tid, förhistorien y, den gallo-romerska eran, medeltiden och den moderna eran; rymmer också över 700 000 stycken och har tre bibliotek för barn och specialister.

Museum of Beaux Arts

Detta museum ligger nära katedralen Saint Andre och du kan besöka denna plats och se konstverk vars ursprung går från 1400- till 1900-talen.

Centre National Jean Moulin

Detta museum är inriktat på att fira världen Andra kriget, och rollen som franska motståndsrörelsen och dess Bordeaux mest kända medlem, Jean Moulin, spelade. Ge besökarna en inblick i hur motståndsrörelsen fungerade och har ett stort arkiv av motståndsdokument; museet erbjuder även guidade turer på franska och engelska.

Vinorama de Bordeaux

Om du reser till Bordeaux, se till att inte missa ett besök på ett viktigt museum tillägnat vin i en gammal miljö. På Vinoramamuseet kan besökarna få veta mer om vin i olika åldrar; även sekelgamla viner, från Bordeaux och andra regioner. Här kan du köpa souvenirer.

Att äta – Bordeaux Reseguide

Bordeaux är känt för sitt goda röda vin men dess typiska mat är också utsökt. Prova till exempel bara canneleés. Det finns gott om restauranger med alla franska regionala rätter men det finns också asiatiska, afrikanska och arabiska restauranger. Här är en kort lista över några av dem:

La Tupiña

En mycket trevlig restaurang med en varm och traditionell inredning och en vacker öppen spis. Deras specialrätter är: Daube de sanglier med champinjoner och rött vin, Terrine de foie gras mi-cuit au gros sel (saltad ankleverpastej). Desserter är också goda och vinet är det bästa, förstås.

Le Pavillion des Boulevards

Detta är en liten men elegant restaurang. Några av rätterna som serveras är: Ravioli de foie gras, grillade kräftor med grillad blodkorv och cider; Bretonsk hummer sauterad med vaniljbönor, serverad med sauternesås och friterade kräftstjärtar serverad med friterad blodkorv och äppeljuice.

120 rue Croix de Seguey. 33000 Bordeaux
Tel : 05 56 81 51 02

 

Le Vieux Bordeaux

Belägen mellan Cours Alsace-Lorraine och Cours Victor Hugo, denna restaurang som är av sten konstruktion, serverar traditionella lokala rätter. Några exempel är: Havskattfilé med rik Tapenade (bankad olivolja), marmorkaka av färska, vilda svampar och stekt lammrygg med mild vitlök.

27 rue Buhan 33000 BordeauxTel: +33 (0)5 56 52 94 36

Gravelier

Denna restaurang erbjuder en mängd olika rätter till bra priser. Kocken Yves Gravelier som har arbetat med andra kända franska kockar, serverar specialiteter som: Havsruda med fleur de sel, mille feuilles av leverpastej à la broche, lamm i grädde, stekt duva och grillad multe.

114 Cours de Verdun
Tel: (+33) 0556481715

La Chamade

Denna restaurang har en mycket traditionell inredning. Maten tillagas också i en träugn och det finns en speciell meny för barn inklusive sallader. Rätterna inkluderar sallad med tomme morzinoise (en lokal ost), laxfilé med grönsaker och Gâteau de Savoie (en lokal typ av tårta) och dessert med vaniljkräm.

20, rue des Piliers de Tutelle – 33000 BordeauxTel: +33 (0) 5 56 48 13 74

La Bonne Bouille

7, Rue des Bahutiers, 33000 BordeauxTel: +33 (0)5 56 81 35 92

Le Mably

En gammaldags restaurang med 1800-talsinredning. Omgivningen är full av konstgallerier och butiker och med en mycket elegant och trevlig atmosfär. Ankrätter är specialiteten och vinet är också ett måste.

12, Rue Mably, 33000 Bordeaux
Tel : 05 56 44 30 10 – Fax : 05 56 44 30 10

Bästa sättet att se Bordeaux

För att fånga stadens spektakulära miljö är det bästa stället att bo i Bordeaux den historiska stadskärnan . Där hittar du en mycket sprudlande scen, med butiker och restauranger där du kan äta utomhus. Detta område är värd för många av de historiska attraktionerna i staden, som den populära Cathedrale Saint-Andre.

Nattliv – Bordeaux reseguide

Bordeaux är en lugn stad men på natten öppnar diskotek och barer. Om du vill ha en avkopplande stund där, eller att dricka ett gott vin, verkar det som att Bordeaux verkligen kommer till liv på natten. Grand Théâtre, som ligger på Place de la Comedie erbjuder musikaliska konserter och teateruppsättningar. Se till att kolla schemat i lokaltidningen Sud-Quest eller i turistkontoret.
Om du har tur kanske du vill bege dig till Casino de Bordeaux , i Hôtel Sofitel Bordeaux Lac, rue Cardinal Richaud. Det är öppet dagligen från 10:00 till 04:00 utan entréavgift, men glöm inte ditt pass eller identitetskort. Det har också liveunderhållning på helgerna.

 

Om du vill dansa salsa, merengue, samba eller till någon annan latinamerikansk rytm, besök ”La Casa Latina Bar”, 59 quai Chartrons. Om det är elektrojazz, gå till L’Absolute Lounge, rue de la Devise. L’Alligator har blues på onsdagskvällar och Comptoir du Jazz ger en hälsosam dos av jazz och blues på floden vid Quay de Paludate som ligger 15 minuter från stadens centrum med taxi, och det är huvudzonen där unga folk har kul.

Den berömda gaybar l’Hotel de Ville ligger i hjärtat av staden på 4 rue de l’Hôtel de Ville. Platsen erbjuder liveunderhållning, med heavy metal- och rockkonserter och dragshower (från september till juni).

Här är några högt rankade hotell området


Lyx

Butiken Yndo Hotellet ligger bara några steg till allt och erbjuder atmosfär och lyxiga bekvämligheter. Designat med en snygg inredning som är en anmärkningsvärd syn, ligger hotellet i ett före detta 1700-talshem som en gång var värd för figurer som Victor Hugo.

Detta fantastiska hotell ligger i ett lugnt område; nära till restauranger och många av de bästa attraktionerna i staden. Om du letar efter ett moderiktigt alternativ har det nyrenoverade Hotel Burgigala Bordeaux-MGallery Collection luftiga och moderna rum. Det är inte långt från Rue St. Catherines butiker.

Mellanklass

Ett stenkast från Cathedrale Saint-Andre står Best Western Grand Hotel Francais högt. Rummen har balkong, gratis frukost och minikylskåp. Quality Hotel har ett trevligt läge på en gågata och har bekväma rum och imponerande inredningar.

Budget

Det attraktiva Hotel des Voyageurs ligger i en historisk byggnad och har rum med synliga sandstensväggar och träbjälkar. I samma kvarter är Ibis Bordeaux Centre Bastide det välmöblerade hotellet till ett överkomligt pris. Dessa hotell ligger på östra sidan av floden. Detta ligger 10 minuters promenad från den populära stadskärnan, tvärs över den berömda bron Pont de Pierre.

Bordeaux Reseblogg – Sammanfattning

Staden Bordeaux är så vacker att det inte finns någon specifik hög turistsäsong eftersom antalet turister är ganska stabilt året runt . Turistflödet kan dock vara lågt i december. Bordeaux handlar om vin eftersom det är en av dess största exportvaror. Du kommer definitivt att hitta något spännande att göra, oavsett vilken period du kommer.

Lämna ett svar

Related