Vilka är de Äldsta Vingårdarna i Frankrike?

En fransk vinguide är aldrig komplett utan att se eller lära sig om några av de äldsta vingårdarna i landet. Trots att Frankrike har bevittnat olika epoker i europeisk historia och sedan påverkats av både större och mindre händelser från det förflutna, har Frankrike fortfarande en mycket rik vinodling.

Du bör veta att Frankrike är världens mest populära vinproducent, och dess första vingård är Château de Goulaine som går tillbaka så tidigt som år 1000. Dopff-Au-Moulin är en annan tidlös vingård som grundades 1574 och är fortfarande stark idag.

Kort historia om vin

Forntida egyptier, sofistikerade som de var, drack vin. Sedan konsumerades vinet av det höga samhället, och öl var bondens dryck. Egyptierna fick sin inspiration från regionen, som idag omfattar Israel, Libanon, etc., som hade producerat vinse sedan 4000 f.Kr. En gammal källare har hittats i Armenien inuti en grotta på sidan av en kulle. Källaren går tillbaka till 3500 f.Kr. och visar upp den gamla vinframställningsprocessen.

Vissa register visar till och med att vin är äldre än så. År 2004 upptäcktes vätskor kvar i 9000 år gammal keramik i Kina. I keramik gjordes vin av ris, frukt och honung. Av allt att döma tillverkade kineserna sangria innan någon var ägnad åt vinframställning.

Äldsta franska vingårdar

Historien om franska äldsta vingårdar går tillbaka till själva vinets historia i landet. En vild vinstock rasade på det som senare skulle bli Gallien, från år -600. Kelterna som bodde där använde vinstocken men inte nödvändigtvis för att göra vin eftersom folket mest handlade om öl. Men nästan 40 år efter att grekerna anlände för att skapa staden Massalia har vinstocken växt avsevärt i Frankrike. Landet ägnades åt vinodling och handel, vilket var en enorm drivkraft för vinrankans utveckling.

Här är några av de äldsta vingårdarna i Frankrike:


Château de Goulaine (cirka 1000)

Château de Goulaine brukade ägs av en familj mellan 1788 och 1858 när en holländsk bankir förvärvade vingården och verksamheten under den franska revolutionen. Det brukade vara ett slott, nu ett slott i Loiredalen som ligger nära Nantes. Slottet har varit hem för familjen till markisen de Goulaine i över tusen år. Slottet är där vin produceras.Det är svårt att spåra när gårdsvingården startade vinproduktion för kommersiellt bruk, men den har varit i drift för familjekonsumtion. Det sägs vara det tredje äldsta kommersiella företaget i världen och det äldsta europeiska familjeägda företaget.

Ett av de sista slotten i Loire som fortfarande tillverkade vin, Goulaine producerar några vita viner från Loiredalen som Muscadet och Folle Blanche, Sancerre och Vouvray samt vad som tros vara den första kommersiella Chardonnay i västra Loiredalen.

Gaillac

Vinproduktionen i Gaillac (en stad belägen mellan Toulouse, Albi och Montauban) är lika gammal som det antika Galliens tid. Gaillac-vin blomstrade i synnerhet i Mellanöstern, men religionskrig, sjukdomar och båda världskrigen har tyvärr ödelagt vinframställningsregionen. Den nya generationen vinproducenter i området håller dock den urgamla vintraditionen vid liv.

Gaillac har varit en perfekt plats för att odla druvor sedan tiden, men gallerna, som tidigare nämnts, hade inget intresse av vinproduktion eftersom de drack öl. Under romartiden var Gaillac ett av de första erkända vinområdena med sina Côte-Rôtie och l’Hermitage. Det beror på att marken nordväst om departementet Tarn i Tartdalen erbjöd ett gynnsamt odlingsförhållande för druvor. Det var där värmen från Medelhavet möttes av havsfuktighet, och Autan-vindarna gav mer fördelaktiga egenskaper.

Som ett bevis på kvaliteten på deras vin var Gaillac vinmakare de första att införa en ”kvalitetsstadga”. Det förhindrade vinblandning och införde seriösa kvalitetskontroller som användningen av duvspillning, som var ett utmärkt gödningsmedel, i vinframställningsprocessen. Vinmakarna uppfann också det som förmodligen var det första kommersiella vinmärket i världen – ”les vins du coq”. Den användes 1397 och erkändes officiellt 1501.

framgångsrikt varumärke gjordes med mycket speciella druvsorter som Braucol, Prunelard och Loin d’Oeil, och med en populär reglering på plats. Men de franska religionskrigen satte fart på den ekonomiska tillväxten i området. Genom att ta tillfället i akt använde vinmakarna i Bordeaux sina geografiska fördelar och inflytande för att införa hårda restriktioner för Gaillac-viner fram till Turgot-ediktet 1776.

För att lägga till saker och tings outhärdliga tillstånd härjade den mycket fruktade skadedjursangreppen phylloxera blight Gaillac vingårdar i mitten av 1800-talet. Med tillkomsten av världskrigen verkade det som om det inte fanns någon återvändo för den en gång så berömda vinregionen.

Nya vinmakare brinner för att återställa den förlorade härligheten. Från alluviala jordterrasser till ler-kalkstensbackar till kalk, skiffer och steniga jordar på slätterna; regionens mark är otroligt mångsidig. Nuförtiden skryter Gaillac med ett stort utbud av viner som förkroppsligar dess anda och dess medelhavsegenskaper.

Dopff au Moulin

Detta är en familjevingård som har odlat druvor som producerar vin sedan 1574 på sin över 70 hektar stora vingård i Riquewihr. Vingården är känd för sin primära produkt, Cremant d’Alsace, ett unikt mousserande vin från Alsace vinregion. På Dopff au Moulin har druvodling och vinframställning alltid ansetts vara en konst. Och sträcker sig över elva generationer, längtan efter excellens och kvalitet har inte blivit fläckad.

Alsace

Regionen Alsace har inte en utan flera gamla vingårdar. Som gränsområde har Alsace alltid varit den strategiska positionen för territoriell erövring i historieböckerna.

Det är därför det fortfarande finns synliga försvarsslott och bålverk runt den. Trots sina berömda ruiner och renoverade strukturer har många av slotten fortfarande blomstrande vingårdar.Som vanligt är de flesta vingårdar belägna strax utanför den lokala städer, men det är inte fallet med Alsace. Vinkällarna här styrs av murarna i befästa byar – ett bevis på regionens turbulenta historia. Murarna skyddade dem från fienden och såg till att marken kunde reserveras för att odla vindruvor.

Alsace är det perfekta landet för fantastiska vita viner, som står för 90 % av appellationens produktion. Även om de är beroende av terroir och vinframställningsprocess som används, gör de åtta godkända vita druvsorterna (Sylvaner, Gewurztraminer, Pinot Blanc, Riesling, Muscat, Pinot Gris, Chasselas, Auxerrois) viner med olika grader av intrikat och friskhet, dock med konsekvent stor smak.Viner från Alsace framhäver sina druvtyper; kanske för att de huvudsakligen är gjorda av en enda druvsort, men också för att sorterna förkroppsligar områdets personlighet. Regionen är hem för ett enastående utbud av inhemska typer som inte spelar så mycket i andra franska tillverkningsområden. Men här definierar dessa druvor sin fulla identitet genom lockande buketter. Alsace är också hem för sådana som vita, roséer, röda, halvsöta, söta (sen skörd, urval av goda bär) och mousserande viner.

Alsaces Route des vins (vinväg) är en av de äldsta i landet. Vintners tar emot dig med öppna armar och bjuder dig på ett fantastiskt mottagande samtidigt som de berättar om områdets historia och deras arbete. För älskare av vinresor. De kan ta del av regionens vinhärlighet när som helst på året eftersom vinfestivaler observeras året runt.

Medelhavsvingårdar

Vingårdarna i detta område är gamla men inte välkända. Det har inte gått nära 25 århundraden sedan romarna upptäckte den otroliga vinproducerande kvaliteten i detta stora centrum som vetter mot Medelhavet. Dess oöverträffade mängd solsken i landet möjliggör ett perfekt inslag från en årgång till en annan. Som det är, har regionen blomstrat från dessa fördelar och gynnat de rätta förhållandena under hela året.

Dess naturliga egenskaper har utan tvekan gjort regionen till en främsta spelare i innovationen av alternativa vinframställningsprocesser. Som en nick till denna underbara miljömångfald finns det bara elva benämningar, men var och en uppvisar en stor heterogenitet. Därför är det lite jobbigt -och nöje- att blanda alla nyanser som ytan på varje appellation ger. Vart och ett av vinerna visar med rätta identiteten på sitt ursprung.

Vilka är de äldsta vingårdarna i Frankrike – Sammanfattning

Att besöka Frankrikes gamla vingårdar är verkligen en promenad genom tiden när du förstår de gripande ögonblicken som vinframställningshantverket hittills uthärdat genom historien. Det finns mycket fascinerande saker att se och njuta av.

Lämna ett svar

Related